MOLE MU PRED ZGRADOM

RAVNATELJ BOLNICE VJERNICIMA 'Ako ih zabranimo, pobačaji će se obavljati po garažama'

'Moja bolnica je to dužna učiniti. Abortusi će se raditi, ako ne u bolnicama, onda u garažama'
ARHIVSKA FOTOGRAFIJASisak, 261014.Dr. Miroslav Dubovecak, sanacijski upravitelj Opce bolnice Sisak, protiv je zabrane pobacaja. Na fotografiji: Dr. Miroslav Dubovecak kao predvodnik strajka lijecjika u rujnu prosle godineFoto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Pred Općom bolnicom u Sisku već tjednima grupica vjernika molitvom prosvjeduje protiv prekida trudnoće, abortusa.

- Neka ljudi mole, molitva nikome nije naštetila. No, moram reći - mi smo kao bolnica dužni osigurati prekid trudnoće ženama koje to žele. Protiv sam zabrane pobačaja, jer ako se pobačaji ne budu obavljali u bolnicama, obavljat će se negdje drugdje, na mjestima i u uvjetima opasnim po život žene. Ali sam isto tako protiv toga da abortus bude oblik kontracepcije. Stoga predlažem da se uvede rok odgode izvođenja zahvata od najmanje tjedan dana; od dana razgovora s liječnikom i podnošenjem zahtjeva za prekid trudnoće, do samog čina pobačaja. Ženi treba ostaviti vremena da još jednom razmisli o odluci koja je kada se zahvat obavi, konačna, liječnik joj mora još jednom objasniti sve moguće opasnosti i posljedice toga zahvata.

Ističe ovo dr. Miroslav Dubovečak, sanacijski upravitelj sisačke bolnice, po struci ginekolog, dodajući kako on osobno poštuje izbor žene i ne osuđuje one koje odluče prekinuti trudnoću.

- Moja bolnica je to dužna učiniti, zaključuje Dubovečak dodajući da će se abortusi raditi, ako ne u bolnicama, onda u garažama. U bolnici u Sisku je ove godine obavljeno 114 abortusa na zahtjev žene i 64 prekida trudnoće koji su imali medicinski opravdane razloge.

Dr. Dubovečak nedavno je postao sanacijski upravitelj, na tome je mjestu naslijedio dr. Damira Pahića, koji podnio ostavku zbog sudske presude protiv sebe zbog zloporabe položaja i namještanja poslova bez javnog natječaja tvrtki kojoj je vlasnik njegov sin.

Opća bolnica u Sisku po odnosnu zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja najgora je u državi, doznajemo od dr. Dubovečaka. Od 1.034 zaposlena njih 40 posto su nezdravstveni djelatnici, a bolje bolnice, poput zagrebačkih klinika, imaju odnosno 80 prema 20 posto u korist zdravstvenog osoblja.

- Prijeti nam ukidanje mnogih odjela, mjesečni limit nije dostatan za isplatu plaća, prate nas skandali, odlaze nam liječnici, liste čekanja su duge, ugled narušen. Naša je primarna zadaća vratiti povjerenje pacijenata u bolnicu, zaustaviti odlazak liječnika, osigurati nužno opremanje medicinskim uređajima, spriječiti gašenje sisačke bolnice, jer je i to jedna od mogućih opcija,ističe to dr. Dubovečak, donedavni sindikalni lider i predvodnik štrajka liječnika u sisačkoj bolnici, te najžešći kritičar stanja u zdravstvu, stanja u bolnici u kojoj radi, te poteza zdravstvenih vlasti i uprave bolnice.

Sisačka bolnica mjesečno od strane HZZO-a dobije 9,7 milijuna kuna, a samo za plaće treba joj 10,3 milijuna. Prije dvije godine mjesečni limit bio je oko 11 milijuna kuna.

- U sanaciji nam mora pomoći i država, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da privučemo što više pacijenata, da obavimo što više posla, da u sljedećih nekoliko godina postanemo bolnica druge kategorije, sada smo bolnica treće kategorije, kaže dr. Dubovečak. Dodaje kako je Ostojićev master plan bolnica, u Sisku planirao ukidanje velikog broja kreveta.

- Srećom, taj plan je povučen, ne znamo kakvu će nam sudbinu odrediti novi plan, ali sam svjestan da odjeli koji neće biti ekonomski isplativi, neće opstati. Mi ne smijemo dopustiti da cijela bolnica dođe u pitanje. Jer, imamo odjele i liječnike u njima koji su po kvaliteti u hrvatskom vrhu. Kod nas kirurzi spajaju odrezane ruke, na ginekologiji obavljamo operativne zahvate koje obavlja malo bolnica… S druge pak strane, manjka nam anesteziologa, tako da zbog toga moramo neke operativne zahvate odgađati, fali nam liječnika kardiologa, traumatologa, zaključuje dr. Dubovečak.

Što se tiče skandala, poput zaboravljenih škara u trbuhu pacijenta koji je nakon nekog vremena zbog toga umro, ističe da se, na žalost, slične greške događaju svugdje u svijetu.

- Ove su godine u Hrvatskoj bila četiri takva slučaja, a samo je sisački postao skandal. Znate li zašto? Mi nismo pokušali ništa sakriti, mi smo sami nadležnim institucijama prijavili incident, a obitelj umrlog u to je uključila medije. To je velika tragedija za obitelj umrlog, za liječnike i medicinsko osoblje koji su odgovorni za to, no ne možete po tome ocjenjivati rad cijele bolnice i svih liječnika i sestara, ističe dr. Miroslav Dubovečak, novi upravitelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:07