VRŠNJAČKO NASILJE

Ravnateljica i pedagoginja najveće osnovne škole u Karlovcu optužene jer nisu prijavile napad na učenika

Slučaj se dogodio lani na igralištu osnovne škole kada je stariji dječak udario mlađeg

Osnovna škola Grabrik

 Robert Fajt/Cropix

Protiv ravnateljice najveće karlovačke osnovne škole Darije Begedin te tamošnje pedagoginje Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu kojom ih terete da su počinili kazneno djelo "neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanja protivno pravilima struke", odnosno da nisu pravodobno i na pravi način reagirale u slučaju vršnjačkog nasilja koje se dogodilo 5. svibnja prošle godine na školskom igralištu.

- Okrivljenicama se stavlja na teret da su 5. svibnja 2022. u Karlovcu, počinile navedeno kazneno djelo, odnosno da su prvookrivljenica kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove i drugookrivljenica kao stručna suradnica i pedagoginja te osoba koja je imenovana kao stručna osoba za koordiniranje aktivnosti vezanih za problematiku nasilja u toj ustanovi, postupile suprotno odredbama članka 8. stavka 1. i članka 9. stavka 4. točke b, u svezi članka 5. stavka 2. i 6. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima", priopćio je DORH.

Optužnica je dignuta još početkom travnja, ali nakon novinarskog upita Jutarnjeg lista u ponedjeljak, rečeno nam je da će se o slučaju oglasiti priopćenjem.

Jutarnji je prošle godine prvi prenio sumnju oca, inače prosvjetnog radnika, da škola nije postupila po protokolima. Podsjetimo, ovu priču je pokrenuo otac ozlijeđenog djeteta objavom fotografija mališana iz bolničkog kreveta, u kojoj je iznio ogorčenjem postupanjem škole.

Oni su javili majci javili da je dječak završio u bolnici nakon događaja u ranim popodnevnim satima, no rečeno joj je da se dogodio "pad na školskom igralištu".

Ozljede tjemena glave i razderotine lica i ruke, međutim, nisu odgovarale toj verziji, na što su ih upozorili liječnici.

Tek u večernjim satima istoga dana roditelji doznaju da su one nastale u kontaktu s drugim dječakom, odnosno da su rezultat mogućeg vršnjačkog nasilja - bacanja dječaka naglavačke na tlo.

Nažalost, ne od škole, već od roditelja trećeg dječaka koji je tome svjedočio.

Onda se dogodio neočekivani manevar ravnateljice. Medijima koji su pisali o slučaju je poslala pismo je pismo u kojemu traži ispravak i ispriku zbog objave netočnih i neprovjerenih informacija".

Ona je tvrdila kako je "po završetku nadzora prosvjetne inspekcije i istrage policijskih službenika u slučaju ozljeđivanja učenika na sportskom igralištu iza OŠ Grabrik zaključeno kako nisu utvrđeni elementi kaznenog djela", te da se "navodi činjenica kako škola nije zataškavala događaj niti je imala namjeru to učiniti".

Iste ove informacije je prezentirala na Vijeću roditelja, te zamolila razrednike da u zajedničke mrežne grupe njezino pismo prenesu roditeljima. No, to jednostavno nije bila istina. Istraga je bila u tijeku i zapravo je okončana tek ove godine u travnju te je rezultirala optužnicom protiv nje.

U ponedjeljak smo također poslali upit ravantelji škole je li o optužnici izvijestila Školski odbor te hoće li podnijeti ostavku, a o potezima u ovom slučaju smo pitali i gradonačelnika Damira Mandića, budući je Grad Karlovac osnivač škole.

Iz Škole nismo dobili odgovor, gradonačelnik Mandić nam je napisao: Nemamo saznanja o podizanju optužnice koju spominjete. Po informacijama koje smo dobili od ravnateljice OŠ Grabrik Darije Begedin, ona do sad nije zaprimila nikakvu optužnicu, niti obavijest o eventualnom podizanju optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:30