UZROK SMRTI NEPOZNAT

RAVNATELJICA PULSKE BOLNICE 'Ne znam je li pokojnik pozitivan na koronavirus imao druge kronične bolest'

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Čelni ljudi istarskog Stožera civilne zaštite izrazili su sućut obitelji preminulog ugostitelja Nina Kernjusa iz Brtonigle za koji je u ponoć stigao nalaz da je bio pozitivan na koronavirus.

Ravnateljica pulske opće bolnice Irena Hrstić rekla je da jedino zna da je bris pozitivan, a da su joj sve ostale okolnosti nepoznate.

- Njegov bris je pozitivan na korona virus. Sve ostalo mi je nepoznato. Nepoznato mi je je li pokojnik imao svoje kronične bolesti. Ne želim umanjiti važnost, ali pokušavam naglasiti kako osoba može imati više od jedne bolesti, kazala je. Ne zna ni kada će biti poznati rezultati obdukcije.

- Generalni stav država koji su prošle kalvariju s koronavirusom je da se takve osobe ne obduciraju. To su preporuke vanjskih država poput Kine. Potrebni su specifični s pokojnicima. U kontaktu sam s nacionalnim stožerom i oko pregovora mjesta obdukcije i nemam odgovor kada ćemo imati rezultate, kazala je. Na pitanje postoji li pisani trag da je Kernjus odbio hospitalizaciju, rekla je da joj je to nepoznato, ali vjeruje da prije ne postoji, nego da postoji jer da je inače praksa da pisani trag postaji kada je u pitanju bolničko liječenje, a u ovom slučaju radi se o osobi koja je bila u samoizolaciji.

- Ono što znamo o optužbama obitelji, znamo iz medija. Nije dobro da o tome nastavimo preko medija, kazala je.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak da će u Istru poslati zdravstvenu inspekciju kako bi se ispitale sve okolnosti oko slučaja osobe koja je umrla u samoizolaciji od koronavirusa.

"Informiran sam da je nalaz testiranja pozitivan, a pravi ishod letalnog ishoda detektirat će se tek nakon obdukcije", rekao je Beroš uoči sjednice Vlade.

S obzirom na tvrdnje da mu potrebna zdravstvena pomoć nije pružena na vrijeme, Beroš kaže kako će zdravstvena inspekcija morati ispitati sve okolnosti.

"Ravnatelj HZJZ-a iznio mi je drugačije informacije, dobivene od šefa Županijskog zavoda za javno zdravstvo, tako da je apsolutno izvjesno da ćemo morati uputiti zdravstvenu inspekciju da ispita sve okolnosti oko navedenog slučaja", rekao je Beroš.

Ispitat će se, istaknuo je, je li sve rađeno po pravilima "jer istina mora doći na vidjelo, ona je jedino relevantna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 02:34