ODGOVORNOST

REAKCIJE BIVŠIH MINISTARA FINANCIJA NA ISTUP NIKOLE GRMOJE 'Agrokor nije imao poseban tretman, a Grmoja ne smije imati tajne podatke'

Ivan Šuker, Slavko Linić i Boris Lalovac suglasni su u ocjeni da su izjave političkog tajnika Mosta “neodgovorne” i da nemaju uporište u istini
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Novu buru u ionako uzburkanim onosima HDZ-a i Mosta podigla je izjava Nikole Grmoje, jednog od Mostovih čelnika, koji je poreznike optužio da 10 godina nisu bili u Agrokoru, a premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da štite Ivicu Todorića.

Sve je počelo jučer ujutro kada je Grmoja sa saborske govornice poručio kako je porezni nadzor u koncernu Ivice Todorića posljednji put obavljen još 2007. godine. Grmoja je dodao da je Most s tom informacijom Plenkovića upoznao još prije nekoliko dana. Oburšio se i na Marića istaknuvši da u godinu i pol na mjestu ministra financija nije obavljao svoj posao kada je u pitanju Agrokor.

- Premijer Plenković je prije nekoliko dana upoznat s informacijama do kojih smo došli, a koje pokazuju da ministar Marić nije obavljao svoj posao. Došao je iz Agrokora na mjesto ministra financija i u godinu i pol porezni nadzor nije upao u taj koncern vrijedan 50 milijardi kuna. S druge strane, zbog tri kune viška u blagajni teroriziraju se naši ugostitelji - poručio je Grmoja.

Koalicija

Dosadašnju ionako zategnutu suradnju zamijenila je teška verbalna artiljerija. U tome, uvjeren je dio bivših ministara financija, i leži pravi razlog istupa jednog od Mostovih čelnika.

- Radi se o vrlo neodgovornoj izjavi Nikole Grmoje, koji je i odgovoran za ovu situaciju u Vladi jer je u svojoj bitki za lokalne izbore otvorio sukobe u vladajućoj koaliciji - kazao nam je Slavko Linić, koji je dužnost ministra financija obnašao od kraja 2011. do sredine 2014.

Grmoja jučer nije bio dostupan za daljnja objašnjenja. No, na Marićev odgovor nije trebao dugo čekati. Aktualni je ministar financija novinarima, naime, kazao kako Porezna uprava, u okviru svojih nadležnosti, provodi zakonom propisane postupke i učinkovitu naplatu duga svih poreznih obveznika, pa tako i Agrokora. Zapitao se i otkuda Grmoji informacije koje je iznio.

- Ni jedan porezni obveznik nema nikakav preferencijalni status. Procedure vrijede jednako za sve - naglasio je Marić.

Uprava

Sličnu reakciju dobili smo i iz Porezne uprave, iz koje poručuju da kontinuirano provode nadzor primjene poreznih propisa. No, o “utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama” u Poreznoj upravi ne žele govoriti jer to, kako objašnjavaju, spada u rang porezne tajne.

I Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, a u 2011. ministrica financija, odbacila je Grmojine tvrdnje. I Dalić se zapitala otkud Grmoji i Mostu informacije o poreznim izvidima. Svi bivši ministri financija na čije se mandate odnose Grmojine primjedbe tvrde da su o poreznim nadzorima odlučivali sami poreznici, bez miješanja politike. I njih zanima otkud Grmoji podaci o poreznim izvidima kada to spada u rang porezne tajne.

- U mom mandatu Agrokor nije imao ni kune poreznog duga niti odgode plaćanja poreza. Uostalom, objavili smo listu poreznih dužnika i na njoj nije bilo Agrokora - ističe Linić. - Propisali smo i rokove plaćanja od 60 dana, pa smo od siječnja do ožujka 2014. proveli nadzor svih velikih tvrtki, a tako i Agrokora, i tada smo utvrdili manje nepravilnosti kod mnogih, među kojima i u Agrokoru. Uglavnom se radilo o prekoračenju rokova plaćanja. No, dali smo nalog da se te nepravilnosti isprave i oni su to napravili - otkriva Linić.

Njegov nasljednik Boris Lalovac također je odbacio tvrdnje da su poreznici zatvarali oči pred problemima u Agrokoru.

- Postoje procedure i ljudi koji se bave naplatom poreznih dugovanja, a to je u ovom slučaju Ured za velike porezne obveznike, koji je potpuno neovisan u radu te je čak i fizički dislociran od Porezne uprave. Njima ministar financija ne može davati naloge - pojašnjava Lalovac.

Samostalni

Dodaje kako ne zna jesu li poreznici išli u Agrokor.

- Do mene nikada nije došla informacija o nekom poreznom dugu Agrokora, a iz Ureda su mi rekli da se naplata tamo uredno provodi - istaknuo je Lalovac.

- Porezna uprava je samostalna u svom radu. I ja i ostali ministri financija stalno smo govorili o neovisnosti i samostalnosti Porezne uprave i da se politika u njen rad ne smije miješati. Sačuvaj Bože da Porezna uprava radi po nalozima politike. Na Poreznoj upravi je, a ne na ministru, da odluči gdje će i kada ići u nadzor - napominje i Ivan Šuker, ministar od 2003. do 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:47