ŠOK I NEVJERICA

REAKCIJE čitajte OVDJE Gotovinin kum Željko Dilber: Ante je sigurno šokiran! Svatko normalan je danas šokiran...

 Marko Miščević/Cropix

Greg Kehoe, američki odvjetnik koji brani Gotovinu, a svojedobno je, dok se pisala optužnica za Oluju, radio u haaškom tužiteljstvu: General je htio znatI koji je sada plan. Rekli smo mu da ćemo napraviti plan za žalbu nakon što proučimo presudu. Naravno da je bio razočaran. Svi smo razočarani. Vjerovali smo da ga vodimo danas kući, ali sud je ignorirao sve dokaze koje je prezentirala obrana.

Čudi me zaključak sudskog vijeća o neselektivnom granatiranju civila. Tužiteljstvo je prezentiralo dokaze o jednom jedinom civilu koji je poginuo od artiljerije. To je teško definirati kao neselktivno granatiranje civilnog stanovništva.

Steven Kay, branitelj generala Čermaka: Oduševljen sam zbog Čermaka, pravda je u njegovu slučaju zadovoljena. Ali u ovom trenutku želim izraziti suosjećanje i poštovanje generalima Gotovini i Markaču, kao i njihovim obiteljhima, prijateljima i podržavateljima. Znam da je general Gotovina ponosno izašao iz sudnice. Rukovao sam se s njim nakon presude i on mi je rrekao: Ne brini. Mislim da će se znati nositi s ovime - rekao je Steven Kay, odvjetnik oslobođenog generala Ivana Čermaka.

Željko Dilber, kum Ante Gotovine koji je izricanje presude pratio u sudnici: Ne znam što bih rekao. Treba prva tri dana smirit' emocije, sam sa sobom raščistit', a onda sjesti i shvatiti da je ovo zajednički problem. Gledao sam ga i nisam na njegovu licu vidio nikakvu reakciju na izrečenu kaznu. Ali sigurno je bio šokiran. Svatko normalan je danas šokiran… Nadam se da će general Gotovina ostati snažan kao i dosad. Da će racionalno i trezveno pristupiti drugom koraku, žalbi. Ali se isto tako nadam da ovaj put hrvatska država neće ostati pasivna.

Milanović: Kazna je ovakva zato što Hrvatska nije kažnjavala zločine

Luka Mišetić, branitelj generala Gotovine: Svi smo iznenađeni i razočarani, kao i general Gotovina. Nevjerojatno je to što se dogodilo, kao da sudac nije uopće čuo ništa od obrane za vrijeme procesa. Ohrabruje nas to što je veće nekoliko presuda ovog suca poništeno pred Žalbenim vijećem koje će sada imati posla i s našim predmetom. Očito postoji neki problem s njegovim presudama, i očekujem da će i ova biti poništena. Kao pravnicima, jedino nam preostaje da se borimo tim putem. Neću napadati vlast i političare, sada moramo zasukati rukave i srušiti ovu presudu. Bio sam naivan kad sam mislio da će sudac Orie zaključivati samo na temelju činjenica i prava. Mi smo, nažalost, svi naivno mislili da će ovaj predmet biti riješen isključivo na temelju činjenica i zakona.

Goran Mikuličić, branitelj generala Gotovine: Gotovina je sarkastično prokomentirao da je osuđen po svim točkama osim jedne. Sada slijedi žalba, realno je za očekivati da bi drugostupanjska odluka mogla biti donesena u roku od dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:52