OŠTRA KRITIKA

REAKCIJE NA IZVJEŠĆE SAD-a O LJUDSKIM PRAVIMA Bernardić: 'Tolerira se nasilje, o tome se priča i s druge strane Atlantika, gluha je jedino naša Vlada'

 Damir Krajač / Hanza Media

Američki State Department u izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. kao najveće probleme u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj naveo je socijalnu diskriminaciju, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupciju.

Na izvješće su u subotu počele stizati prve reakcije.

U SDP-u navode da nas je američka administracija podsjetila 'na sve nemile događaje kojima smo svjedočili prošle godine, od napada na novinare do marša u kojem je sudjelovao i tadašnji potpredsjednik Sabora'.

- Podsjetila nas je na napade na pravobraniteljicu za ljudska prava i odbacivanje njezinog izvješća u Saboru. Osoba koja je predvodila napade na pravobraniteljicu sad savjetuje ovu Vladu zbog čega i ne čudi kako se prošlogodišnji scenarij nastavlja, navode SDP-ovci u priopćenju.

Komentirajući izvješće, predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako smo i u nepuna tri mjeseca ove godine svjedočili porastu nasilja, marševima na ulicama glavnog grada, napadima na druge i drugačije te kršenju prava radnika.

- I nova Vlada HDZ-a i Mosta nastavlja s tolerancijom prema nasilnicima te se, kako je krenulo u prva dva mjeseca, s pravom možemo pitati kako će tek izgledati izvješće za ovu godinu? - zapitao se Bernardić te dodao kako SDP upozorava na narušavanje ljudskih prava i osobnih sloboda kojima svjedočimo posljednjih godinu i pol dana i snažno ih osuđuje.

- Poruku o tome što se događa sad smo imali prilike čuti i s druge strane Atlantika. Gluha ostaje samo hrvatska Vlada. Je li ih barem onda sram? - zaključio je Bernardić.

TIH: 'Najveći problem je korupcija'

Transparency International Hrvatska (TIH) u povodu izvješća State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2016. godine, ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.

Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva, a svakodnevne korupcijske afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, stoji u priopćenju TIH-a.

Samo u ovoj 2017. godini, u 63 dana, navodi se, građani su bili suočeni s "korupcijskim aferama, ukazivanjem na sukob interesa, omalovažavanjem političkih institucija prema neovisnim, preventivnim i represivnim tijelima u borbi protiv korupcije, te neučinkovitim pravosudnim sustavom koji sustavno kompromitiraju borbu protiv korupcije". Nalazi Državne revizije se ignoriraju, a političke ili bilo koje druge odgovornosti u suštini nema, ocjenjuje TIH.

Financijski izvještaji parlamentarnih političkih stranaka za 2016. godinu pokazuju da se njihove aktivnosti 75 posto financiraju javnim novcem svih građana, a u manjoj mjeri članarinama i donacijama. Istovremeno,. kaže se u priopćenju, njihovi rashodi usmjereni su na isplate plaća zaposlenika političkih stranaka u iznosu od 20 posto prikupljenog novca. "Na dvije stavke rashoda, za telefoniranje i reprezentaciju poštrošeno je 18,5 milijuna kuna, uz sve privilegije i pogodnosti koje su im osigurane drugim proračunskim stavkama", ističe se.

"Korupcija nema stranački predznak, ona nije niti lijeva niti desna, već je povezana s neodgovornim korumpiranim pojedincima u političkoj areni i s njima povezanim pojedincima koji imaju financijske koristi od međusobne suradnnje. Građani su samo puki promatrači umorni od korupcije“, poručila je, kako se navodi, predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

HNS: 'Krajnje anemične reakcije vlasti'

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) u u povodu izvješća State Departmenta ocijenila je kako ponovno mora "zbog opasne i alarmantne pljuske SAD-a" upozoriti na "krajnje anemične reakcije Vlade, predsjednice i predsjednika Sabora na porast netolerancije, govora mržnje i kršenje ljudskih prava".

"Žalosti nas što Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati u 2017. godini ponovno mora, zbog opasne i alarmantne pljuske SAD-a, upozoriti na krajnje anemične reakcije Titanik Vlade, predsjednice i predsjednika Sabora na porast netolerancije, govora mržnje i kršenje ljudskih prava", navodi u priopćenju HNS.

Ta je stranka upitala gdje je zajedništvo kojim se hvali predsjednica države.

"S obzirom na činjenicu da State Department navodi da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, pitamo se gdje je to zajedništvo kojim se hvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović?"

HNS smatra da je odgovornost za ovakvu situaciju potpuno jasna.

"Na tjednoj bazi svjedočimo zabijanju glave u pijesak u neugodnim situacijama od strane predsjednice, kapetana Titanik Vlade Plenkovića i predsjednika Sabora Bože Petrova, a najnoviji eklatantan primjer su izdvojeno mišljenje Vlade poslano u Bruxelles, šetnje neofašista po Zagrebu i afere brat i šogor", navodi HNS i dodaje kako se, kada se navedene pojave u društvu jasno ne osude, i riječima i djelima, stvara plodno tlo za bujanje nasilja prema manjinama i kršenje ljudskih prava u svim segmentima.

HNS ističe da kao liberalna stranka jasno zagovara izgradnju otvorenog, progresivnog i tolerantnog društva, koje "nije naklonjeno Orbanu i rigidnim poljskim desničarima, već Zapadu Europe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:23