IMENOVANJE

Rektor Boras za novog dekana Fakulteta hrvatskih studija postavio Stjepana Ćosića

Ćosić je na funkciju imenovan nakon što je smijenjen dosadašnji dekan Pavo Barišić uslijed spora oko radnog odnosa Ante Čovića
Stjepan Ćosić, arhivska fotografija
 Bozo Radic/Cropix

Za novoga dekana Fakulteta hrvatskih studija, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras imenovao je prof. dr. Stjepana Ćosića, redovitoga profesora u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu i profesora na Odsjeku za povijest Fakulteta hrvatskih studija.

Senat Sveučilišta u Zagrebu na 8. redovitoj sjednici u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 16. ožujka dao je suglasnost rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da donese odluku o izmjeni Odluke o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija od 10. prosinca 2019.

Na temelju dobivene suglasnosti, rektor Boras razriješio je prof. dr. Pavu Barišića položaja dekana kao privremenoga ravnatelja ustanove te​ novim dekanom imenovao prof. dr. Stjepana Ćosića, priopćio je u srijedu Ured dekana Fakulteta hrvatskih studija.

Kako je navedeno, spomenuta odluka stupila je na snagu 16. ožujka ove godine.

Profesor Ćosić po struci je povjesničar, u nastavi je od 1988., a u tri mandata bio je ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva (HDA). Radio je u Zavodu za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Dubrovniku, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a 2017. izabran je za redovitoga profesora na Hrvatskim studijima. Od prosinca 2019. bio je prodekan za poslovanje Fakulteta hrvatskih studija.

Uz teme iz hrvatske društvene i intelektualne povijesti te povijesti Dubrovnika, profesor Ćosić bavi se arhivistikom, pomoćnim povijesnim znanostima, napose heraldikom, poviješću kartografije i historijskom geografijom.

Kao znanstvenik istraživao je u više arhiva u inozemstvu. Autor je i suautor devet knjiga i šezdesetak znanstvenih i stručnih članaka i studija. U svibnju 2018. izabran je za člana suradnika u Razredu za društvene znanosti HAZU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:45