JEDAN OD 17 ČLANOVA VIJEĆA

REKTOR KATOLIČKOG SVEUČILIŠTA IMA IZDVOJENO MIŠLJENJE O ZAKLJUČCIMA VIJEĆA ZA PROŠLOST 'Kako se može sankcionirati 'Za dom spremni', a petokraka ne?!'

 CROPIX

Nakon što je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima u srijedu predstavilo Vladi zaključke svoga rada, jedan od 17 članova Vijeća, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Željko Tanjić, iznio je svoje izdvojeno mišljenje, prenosi N1.

Kazao je kako se ne slaže s time da se sankcionira pozdrav 'Za dom spremni', a da isticanje zvijezde petokrake ostane nepromijenjeno.

- Hrvatski Ustav je odbacio komunistički sustav, a netko ipak traži da ostanu komunistički simboli? Pa po čemu je onda taj sustav odbačen? Koja je onda logika zadržavanja komunističkih simbola? Odbačen politički, ekonomski, društveni i svaki drugi komunistički sustav, a simboli ostaju. Zašto? Kojom logikom? Budući da je komunistički sustav osuđen u Europi i u Hrvatskoj, simboli toga sustava ne mogu se upotrebljavati u demokratskom društvu - smatra Tanjić.

Istaknuo je da Hrvatsku ne obvezuje praksa zapadnih zemalja Europske unije, 'jer one nisu prošle kroz povijesno iskustvo komunizma, koji je u Hrvatskoj bio na vlasti punih 45 godina'.

- Kolikogod je ustaštvo negativno djelovalo na hrvatsko društvo, ne samo zbog svojih brutalnosti, nego i zbog kompromitiranja hrvatske borbe za slobodu i nezavisnost, nema nikakve dvojbe da je materijalistički, represivni i pseudosocijalni komunistički poredak najviše odgovoran za nazadovanje hrvatskog društva i njegovu sporu obnovu u proteklih 28 godina tranzicije. Zato uporaba crvene zvijezde u Francuskoj i Italiji ne može imati jednako značenje ili iste posljedice kao u Hrvatskoj - smatra Tanjić.

- Minimalna zadovoljština što se nudi zabranom 'velikosrpskih simbola' i legalizacijom 'ZDS' u grbu HOS-a samo naglašava logiku dvostrukih mjerila i jednostrukog otvaranja starih rana - ističe.

- U Hrvatskoj postoji samo jedno rješenje glede simbola i tumačenja totalitarnih režima, a to je puna sloboda korištenja i rasprave. Hrvatski narod nije nedorastao da, na osnovi vlastitih iskustava, ne bi mogao procijeniti tko je u pravu, a tko u krivu kad je riječ o sučeljavanju s prošlošću. Oni koji bi slobodu dijelili na komadiće, uspjet će samo u tome što će proizvesti nove runde ideoloških sukoba - jednu vrstu verbalnog građanskog rata. Ne bi bilo dobro kad bi naš narod zaključio da je to prikrivena želja onih koji donose ovakve prijedloge - zaključio je Tanjić.

Kako N1 neslužbeno doznaje, Tanjić je u Vijeću bio najgorljiviji zagovaratelj zabrane zvijezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:31