DUGIH DESET GODINA

Remetinec će biti njegov dom u idućih nekoliko mjeseci: Poslije će vjerojatno u Lepoglavu, čeka ga posao stolara

Pravomoćnost presude bivši premijer Ivo Sanader može čekati u Remetincu, no kako je izgledno da će žalbeni postupak trajati dugo, on može nakon što Centar za psihosocijalnu dijagnostiku donese svoj nalaz, tražiti premještaj u zatvor gdje su uvjeti bolji, piše Slobodna Dalmacija .

Centar za psihosocijalnu dijagnostiku nije neka posebna ustanova, već skup stručnjaka koji djeluje u sklopu Remetinca koji je Istražni zatvor. Taj ‘centar’ će donijeti svoj sud gdje bi ga trebalo uputiti na izdržavanje kazne, što ovisi o vrsti kaznenog djela i osobnosti.

Sanaderu će vjerojatno jedno vrijeme zbog blizine odvjetnika ipak odgovarati boravak u tom zagrebačkom Istražnom zatvoru, no u njemu u pravilu kaznu do kraja mogu izdržavati samo osobe koje nisu osuđene na više od godinu dana, što vrijedi za muškarce s područja Zagreba. Logično je stoga pretpostaviti da će Remetinec biti njegov novi ‘dom’ sljedećih mjeseci, nakon čega bi mogao zatražiti premještaj .

Lipovica, naš najblaži zatvor u kojeg najćešće odlaze osobe lišene slobode zbog gospodarskog kriminala (uz druge oblike kaznenih djela, uz isključenje krvnih delikata), malo je izgledna varijanta zbog visine izrečene kazne. Ne treba isključiti ni psihološki moment, odnosno zadovoljenje javnosti, pa je izgledniji premještaj u lepoglavsku kaznionicu. O Lepoglavi, međutim, oni koji su tamo izdržavali kaznu pa bili premješteni u neki drugi zatvor tog tipa, govore dobro. Tamo su uvjeti sasvim u redu, što se za mnoge naše zatvore još uvijek ne može reći.

SANADEROVIH ZADNJIH 50 DANA NA SLOBODI Ubijala ga je samoća. Mirjane i djece uglavnom nema, a u posjet su mu dolazili samo oni koji su za njega jamčili imovinom

No, iako Zakon o izdržavanju kazne zatvora apostrofira da se nastoji život za vrijeme izdržavanja kazne organizirati da bude što sličniji onom na slobodi, taj život nema nikakve veze sa stvarnim životom, pa je isključeno da bi se on ‘unutra’ mogao baviti poslovima koje je inače radio. No, može pisati, surađivati u zatvorskom listu i slično, a dođe li doista u Lepoglavu, može se uključiti i u proizvodnju namještaja, primjerice. U Lipovici bi, dođe li tamo nakon teoretski rečeno, većine izdržane kazne u Lepoglavi ili nekom drugom zatvoru zatvorenog tipa (Glina, primjerice), mogao raditi u tvornici radijatora.

Sanaderu naposljetku preostaje i mogućnost podnošenja Zahtjeva za ublažavanjem kazne pa čak i Zahtjev za pomilovanjem, no to ne može derogirati presudu. Kako bilo, ono što je sada jedino izvjesno, njegov je boravak u Remetincu. Nakon dolaska zatvorenika u ustanovu izrađuje se pojedinačni program izdržavanja kazne zatvora, čiji je prijedlog sastavljen u Remetincu na Odjelu za dijagnostiku i programiranje. Najkraće rečeno, njega će se, parafrazirajući Šeksov naputak o nekim drugim osobama, ‘promotriti, smjestiti pa transferirati’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:49