POSTUPAK MIRENJA U TIJEKU

Ribić prije sastanka s Vladom: Njima je jedini cilj iskazivati moć, to nije razumna vlast!

Zagreb, 060712.Cetiri sindikata Matice hrvatskih sindikata koji su odbili potpisati sporazum o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora, na danasnjem sastanku s Vladom ocekuju nove pregovore.Na slici: predstavnici sindikata i Vladin pregovaracki tim.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - U Banskim dvorima počeo je sastanak radi provedbe postupka mirenja između vlade i četiriju sindikata javnih službi koji odbijaju vladin prijedlog Dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe.

Radi se o posljednjem sastanku u procesu mirenja na kojem bi se trebalo zaključiti da je mirenje propalo jer se ne može postići dogovor oko vladine ponude, pogotovo nakon jučerašnje objave sindikata da su njihovi članovi na referendumu velikom većinom odbili izmjene TKU-a kojima bi se odrekli većine materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća.

Potpredsjednik vlade Neven Mimica izjavio je prije početka sastanka da je vlada "očekivanja od sastanka prilagodila rezultatima referenduma", što znači da su u vladi svjesni kako sindikati osnovnog i srednjeg školstva, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, za razliku od sindikata državnih službi i ostalih sindikata javnih službi (dva sindikata zdravstva, te po jedan sindikat kulture i socijalne skrbi) neće potpisati Dodatak TKU-u.

U tom slučaju, vlada je ranije najavila da će otkazati TKU te, kako bi osigurala predviđene uštede u proračunu, smanjiti zaposlenima u javnim službama plaće za 10 posto.

Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi oko koje su okupljeni sindikati koji odbijaju izmjene TKU-a, poručio je prije početka sastanka da bi vlada nakon rezultata referenduma trebala revidirati svoja stajališta.

"Kada bi ovo bila fleksibilna i razumna vlast, kojoj nije u cilju samo iskazivati volju za moć, vjerojatno bi i kod njih došlo do nekog pomaka, shvatili bi da je to volja ljudi, a ne nekakvo mađioničarstvo par sindikalnih čelnika", rekao je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:50