IMAMO NOVE PORUKE

Rimac je od Turudića tražila pomoć i za Karamarka, ali i on je tražio usluge: ‘Trebat ćeš ti mene...‘

Četiri dana prije ovih poruka, 18. svibnja 2016. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojim predsjedava Dalija Orešković, pokrenulo je postupak protiv Karamarka...

Ivan Turudić i Josipa ex Rimac

 Cropix/jutarnji

"Radosti treba mi pravilnik o radu povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa ako možeš doć do njega", piše preko Vibera tadašnja HDZ-ova saborska zastupnica Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Probat ću sutra", odgovara joj Turudić i pita: "Jel to poslovnik ili pravilnik"?, "Mislim poslovnik", piše mu Rimac. "Ok" potvrđuje predsjednik Županijskog suda, ali je znatiželjan: "jel za Tomu", pita je. Da", odgovara Rimac i zahvaljuje: "Hvala radosti"!

Ove su poruke Turudić i Rimac razmijenili 22. svibnja 2016. U to vrijeme, vladu vodi Tihomir Orešković, a Tomislav Karamarko je potpredsjednik Vlade. Ima li se na umu vremenski kontekst i ono što Rimac traži, nije teško zaključiti da je Tomo iz njihove prepiske - Tomislav Karamarko.

Naime, četiri dana prije ovih poruka, 18. svibnja 2016. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojim predsjedava Dalija Orešković, pokrenulo je postupak protiv Tomislava Karamarka zbog afere "konzultantica". Od Karamarka je Povjerenstvo zatražilo očitovanje i dokaze da je upoznao vladu, a i javnost s činjenicom da tvrtka njegove supruge posluje s konzultantom mađarskom MOL-a Jozom Petrovićem. HDZ-ova stranačka mašinerija, čiji je Josipa Rimac u razdoblju kad strankom upravljaju Tomislav Karamarko i Milijan Brkić važan dio, digla se na noge kako bi pomogla stranačkom šefu u neugodnom postupku pred Povjerenstvom.

image

WhatsApp poruke između Turudića i Josipe Rimac

Iako je obećao javiti se sutradan, naime, njihova prepiska odvija se usred Turudićeva radnog vremena, on se daje na posao još isti dan. Sat i pol nakon što ga je Rimac zamolila da pronađe pravilnik, šalje joj poruku: " Sve sam zguglao sutra ti šaljem". Ona je zadovoljna: "super", odgovara mu. Sljedeći dan razmjenjuju seriju poruka u kojima ona predlaže da joj Pravilnik o radu Povjerenstva pošalje na e-mail, ili "uslika" pa na Viber, ali joj on objašnjava da toga ima više i da će vidjeti može li na taj način.

"Ja sam na jugu, da nisam ja bi doletila negdi po to" opravdava se Rimac i dodaje "a odvjetniku treba"..."zbog ovog". Turudić želi biti efikasan i brzi pa joj sugerira: "Pošalji mi odvjetnika", ali, Rimac uzvraća:" a kako kad je u St", i dodaje, "Jedino mogu našeg Vladu Galića": Galić je, naime, tadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za obranu. Na kraju se dogovaraju da joj Turudić Pravilnik ipak pošalje na e-mail, privatni i stranački.

image

WhatsApp poruke između Turudića i Josipe Rimac

Povjerenstvo je mjesec dana nakon ove prepiske donijelo odluku da je Tomislav Karamarko povrijedio načela u obnašanju javne funkcije, nakon čega je uslijedio dobro poznati rasplet političkih događaja. Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ostat će, međutim i nakon smjene na čelu HDZ-a i Vlade, trajna kost u grlu te stranke.

U rujnu 2017. Plenkovićeva je vlada donijela iznenađujuću odluku: imenovala je Rimac za državnu tajnicu u Ministarstvu uprave. Bilo je to tri mjeseca otkako je nekadašnja "kninska kraljica" na lokalnim izborima 2017. pretrpjela poraz u utrci za gradonačelnicu toga grada i kad se već činilo da je novo stranačko vodstvo trajno otpisalo kao blisku suradnicu Tomislava Karamarka i Milijana Brkića.

Prepiska Rimac - Turudić iz listopada 2017. po prvi put otkriva da je već tada HDZ-ova vlada počela raditi na izradi nacrta novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa jer su ocijenili da im tadašnji zadaje previše glavobolja. Prepiska otkriva i da je ministar Kuščević taj posao prepustio upravo svojoj novoimenovanoj državnoj tajnici Josipi Rimac. Ona 23. listopada 2017. samo mjesec dana od dolaska na tu dužnost Turudiću šalje poruku: "družeeee", pa odmah sljedeću: "Trebala bi te nešto oko zakona o sprečavanju sukoba interesa... ide novi zakon". On joj odgovara "može javi se".

image

WhatsApp poruke između Turudića i Josipe Rimac

U više će navrata Rimac s Turudićem preko Vibera izmjenjivati poruke o tome zakonu i Povjerenstvu koje ga provodi. Tako se 12. siječnja 2018. u prepisci njih dvoje ponovo dotiču antikorupcijskog Zakona o sukobu interesa." Jesi ozdravila", pita je Turudić, a ona odgovara "Napola", i dodaje: "Evo bistrim zakon o sprječavanju sukoba interesa". Na to joj predsjednik Županijskog suda spremno odgovara: "Glup zakon". Ona odobrava s jednim dugačkim "daaa", a Turudić joj šalje ciničnu opasku: "To je vama vaša borba dala...", pa domeće: "Ponašaju se kao tužitelji i suci".

Iako je u javnim izjavama nastojao ostaviti dojam da su dva njihova susreta za koja se u javnosti do objave ovih poruka doznalo bili - ili plod puke slučajnosti, ili ih je inicirala ona - a on se službenim i hladnim držanjem nastojao što prije izvući - poruke iz telefona Josipe Rimac pričaju posve drugačiju priču. Sadržaj i neformalan, pa i intimistički ton poruka koje su godinama razmjenjivali, otkriva da su Turudić i ex Rimac već dugo u prijateljskim odnosima. Dopisivanje su često završavali krajnje neformalno, obostranim slanjem "pusaaaa". Prepiska otkriva još nešto važno: da zajedničke kave pa i njezine posjete sudu nije inicirala samo Rimac, već i Turudić. Evo nekih susreta koje je inicirao Turudić. Ili ih pokušao inicirati:

Tako joj 1.prosinca 2017. piše - "heeeej", na što ona spremno uzvraća "družeeee". Pita je gdje je, a ona mu otpisuje da je u Zagrebu. "Kad se vidimo?" pita je, a ona odgovara proutpitanjem "Kad ćeš platiti kafu". "Sada?" nudi spremno Turudić, na što mu ona uzvraća "Ti mene ne voliš". "Ajmo" potiče je on". Nakon četiri minute njezine šutnje, on joj šalje novu poruku Čujeeeš". Rimac mu odgovoara: "Ne mogu idem u sabor" i odmah u sljedećoj poruci ponavlja: "Ti mene ne voliš". "Jebiga" odgovara na to predsjednik suda državnoj tajnici i dodaje: "Pa zovem te", ali ona mu odvraća. "Sad ne mogu".

image

WhatsApp poruke između Turudića i Josipe Rimac

Mjesec dana kasnije, 4. siječnja 2018. Turudić šalje poruku referirajući se na još jedan susret na kojem se Rimac nije pojavila: "Nisi se javila" i odmah potom prijekorno dodaje "Trebat ćeš ti mene". Ona mu uzvraća fotografijom kutijice lijekova: "Bolje da pitaš kako me liječiti", na što on šalje skeptičnu poruku "Da,da..." ali već iste minute pita "Što da ti donesem?". "Malo vitamina" odvraća ona". "Kada i gdje?", spremno će sudac. "Još sam kratko u uredu, pa ću u stan... fibra me satra", odgovara mu. Ajdeee..." odgovara on i domeće "Odmaraj se...".

Kraj je kolovoza 2018. "Di si lipa" pita u poruci Turudić. "Radosti u Zagrebu", odgovara mu Rimac. "Kad se vidimo?", pita je sudac. "Ne smiješ se ti družiti samnom" podbada ga ona. "Smijem", odgovara joj. Dogovaraju kavu za 28. kolovoza u 11 sati u kafiću Sport Billi. On kasnije, piše joj, mora kod Bošnjakovića koji je tada bio ministar pravosuđa. Iz poruka je vidljivo da su se našli u dogovoreno vrijeme - on u 10,55 šalje poruku: "unutra sam". U Sport Billiju se, spomenimo i to, često na kavi moglo vidjeti i Milijana Brkića s društvom...

Ako je suditi po porukama i Turudić je od Rimac tražio usluge. Tako joj 25. veljače 2019. šalje poruku u kojoj traži da se vide i pita je hoće li doći do njega. Dogovaraju sastanak 26. veljače točno u 12. Dva tjedna kasnije, 11. ožujka, Turudić joj šalje poruku: "Jel gotovo ono?". Ona mu odgovara kako još nije i objašnjava "Tražili smo dopunu". Tjedan kasnije 19. ožujka čestita joj imendan i podsjeća "Napravi mi ono". Turudić, međutim, u konačnici očito nije bio zadovoljan uslugom pa joj dva tjedna kasnije, 3. travnja šalje poruku "Sve si mi krivo napravila", na što ona odgovara: "Nisammmmmm", a on joj odvraća "Jbg".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 16:13