PETERO DJECE SE OTROVALO U BAZENU

Roditelji odlučni tužiti Terme Tuhelj, ispušteni klor može biti i smrtonosan

Četiri dječaka i jedna djevojčica u ponedjeljak su hospitalizirani u Općoj bolnici Zabok, nakon što im je pozlilo prilikom kupanja u dječjem bazenu Terme Tuhelj.

Otežano disali i povraćali

Djeca su u bolnici završila zbog simptoma trovanja klorom koji je u vodu pustila pumpa na kojoj se dogodio kvar. Mališani su, nakon što su primijetili žutu mrlju u bazenu, obavijestili svoje roditelje da je nešto čudno i izašli iz bazena. Počeli su otežano disati i kašljati, a neki su čak i povraćali. Spasioci su im odmah priskočili u pomoć .

- Dobro je da su im odmah dali kisik jer trovanje klorom nije benigno, a djeca su posebno osjetljiva - rekao je toksikolog Franjo Plavšić. Objasnio nam je da je dopuštena koncentracija klora u zraku maksimalno 0,5 ppm-a, a uzevši u obzir simptome djece i to da se miris klora osjetio u zraku, Plavšić vjeruje da je koncentracija klora bila od 10 do 15 ppm-a.

Ravnateljičin poziv

- To je nedopustivo jer prilikom koncentracije od 100 ppm-a može doći do prestanka disanja, odnosno do grčenja bronhija ili epidema pluća, a kod koncentracije od 500 do 1000 ppm-a samo jednim udahom može nastupiti smrt - upozorava Plavšić. Djeca su u bolnici zadržana na 24-satnom promatranju, nakon čega su puštena kući. Direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar navodi da je do incidenta došlo zbog kvara na pumpi. Kaže da je razgovarala s roditeljima djece te ih pozvala natrag na bazen da iskoriste dan koji im je bio prekinut, no ljutiti roditelji najavljuju tužbu protiv Toplica. - Nadzor Državnog odvjetništa je bio ovdje i očekujemo da će rezultati biti u redu - kaže direktorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:26