ISTRAŽNO POVJERENSTVO

GRMOJA IZVUKAO 'PRIZNANJE' ROHATINSKOG 'Karamarko i Kujundžić su htjeli da se politički angažiram, na sastanku je bio i Todorić'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Bivši guverner HNB-a i bivši savjetnik Ivice Todorića, Željko Rohatinski, jedini svjedok na Istražnom povjerenstvu za Agrokor kojega je SDP-ov Gordan Maras pohvalio zato što nema amneziju, potvrdio je da je bio pozivan na sastanke koje su organizirali Tomislav Karamarko, sadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić i Ivica Todorić i nagovarali ga da se politički angažira. To je najznačajnije otkriće dvoipolsatnog svjedočenja Željka Rohatinskog.

Kad je odbio, dva dana kasnije u medijima se pojavila priča o tome kako je Todorić otkupio tvrtku njegove supruge. Taj iskaz implicira da su se potom Karamarko i Kujundžić preorijentirali na 'preuzimanje' HDZ-a. To je priznanje 'izvukao' Mostov Nikola Grmoja, najagilniji član povjerenstva, unatoč protivljenja Josipa Borića koji je komentirao kako to nije tema.

Rohatinski je pojasnio kako su ga vabili da se uključi u politiku:

"Sugestija da se uključim u politički život došle su i puno ranije i nisu imale veze s Todorićem. Nemam spoznaja da je i jedna od osoba koje su me nagovarale imale veze s Todorićem. To je trajalo do konca kolovoza 2008. kada je Todorić prvi put meni došao s tom idejom. Odbijao sam tu ideju, i na zadnjem sastanku na kojemu je bio i Ivica Todorić. Nakon toga su se počela zbivati neke čudne stvari. Jedan medij, Poslovni dnevnik, objavio je priču o poduzeću moje supruge, dva dana nakon što sam rekao definitivno ne", rekao je Rohatinski.

"Znači priznali ste da su Tomislav Karamarko i Milan Kujundžić bili dio Todorićevog političkog projekta… Imate li saznanja da su odabrali drugu strategiju, a to je da preuzmu HDZ? Jesu li Karamarko i Kujundžić bili dio kruga oko Todorića koji vas je nagovarao da se kandidirate", uporno je inzistirao Grmoja.

"Da", odgovorio je Rohatinski i na kraju svog dugog i opširnog svjedočenja samoinicijativno imao potrebu podvući crtu oko afere s otkupom kuće i spašavanje njegova krova nad glavom:

"Iako mi ovo nije postavljeno kao pitanje kada je riječ o poduzeću moje supruge i o toj kući, sva pitanja koja su mi postavljana odnosila su se na to kako je poduzeće ugašeno i kako je ta kuća prešla u privatno vlasništvo. Po medijima se povlačilo pitanje je li mi Todorić 2004. godine kao guverneru HNB-a pomogao da moja supruga kupi tu kuću. Odgovor je ne."

Zagreb, 151117
Trg svetog Marka. Sabor Hr.
Pocetak sjednice istraznog povjerenstva za Agrokor.
Na fotografiji: Zeljko Rohatinski.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Nekadašnji generalni direktor Unikonzuma Josip Petrović nije došao, a danas će svjedočiti i bivši ministri financija Borislav Škegro i Zoran Jašić.

Također je otkrio na upit Lovrinovića da je tvrtku njegove supruge otkupio Agrokor za jednu kunu. Tvrdi da kupnja te tvrtke nema veze s njegovim angažmanom u Agrokoru, javlja Dnevnik.hr. Na upit je li nakon što je preuzeo čelno mjesto u HNB-u bio član NO-a Agrokora, Rohatinski je odgovorio:

- Svi moji odnosi s tvrtkom su prestali 12. srpnja 2000. Kasnije sam saznao da je na portalu tvrtke bilo navedeno da sam član NO-a. To ne odgovara činjeničnom stanju, rekao je bivši guverner.

Nikola Grmoja (Most) podsjetio je Rohatinskog da je u jednom intjervjuu kazao kako je zahvalan Todoriću jer ga je zaposlio.

- Gospodin Maras kao član Vlade od 2008. sjetit će se pod kojim uvjetima je završio moj mandat u HNB-u. Nisam želio koristiti povlasticu da godinu dana primam plaću i ne radim ništa. Tražio sam posao odmah, i bilo je nekoliko ponuda nekoliko međunarodnih institucija i banaka. Odbio sam ih jer sam znao kakva je bila uloga tih institucija u izazivanju svjetske financijske krize 2008./2009. Ponuda radnih mjesta u zemlji bila je vrlo mala. Potencijalna ponuda iz Agrokora bila je jedina koja se mogla realizirati u par dana i zato sam je prihvatio, objasnio je Rohatinski.

Zagreb, 151117
Trg svetog Marka. Sabor Hr.
Pocetak sjednice istraznog povjerenstva za Agrokor.
Na fotografiji: Gordan Maras,Nikola Grmoja,Ivan Vilibor Sincic,Miro Bulj.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Rekao je i da kada je odlazio iz Agrokora 2000. nije mislio da će u HNB-u ostati 12 godina, javlja Dnevnik.hr. - Plaća guvernera bila je u tom trenutku četiri puta manja od one u Agrokoru. Ne govorim o nekoj žrtvi za opće dobro nego o činjenicama. Rekao sam premijeru da ću učiniti što mogu, pojasnio je Rohatinski i dodao: - Mišljenje Todorića je bilo da mogu biti društveno korisniji u HNB-u nego u Agrokoru.

Na upit Nikole Grmoje je li ga Ivica Todorić potakno da ode na funkciju guvernera kako bi imao koristi od toga, odgovorio je: - Ne da o tome nije bilo govora kada sam odlazio iz Agrokora, nego me u 12 godina koliko sam bio u HNB-u Ivica Todorić niti itko od njegovih suradnika nikad nije nazvao da bi sugerirao nešto što bi koristilo Agrokoru.

Na upit Orsata Miljenića (SDP) o sudbini kuće njegove obitelji, Rohatinski je odgovorio da je u vlasništvu njegove supruge te da žive u njoj.

- Imovina tvrtke se u najvećem dijelu sastojala od te kuće. Zbog poslovnih veza, prijašnjih, te tvrtke i nekih tvrtki iz sastava Agrokora, da bi se to saldiralo kupljena je tvrtka moje supruge za iznos vrijednosti kuće, a onda je moja supruga kao fizička osoba otkupila tu kuću za isti iznos. Novčani tok je bio praktički nula, pojasnio je Rohatinski na što je Miljenić rezimirao:

- Znači, tvrtka je kupljena od strane Agrokora, preuzimaju se svi dugovi i imovina tvrtke, i onda se ta imovina očišćena od dugova vraća vašoj supruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:04