AFERA KAMIONI

Rončević: Kao civil, oslanjao sam se na stručne suradnike

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Kao civil u tako velikom i složenom sustavu puno sam se oslanjao na suradnike koji su o vojsci znali više od mene, rekao je Berislav Rončević , bivši prvi čovjek MORH-a, u svojoj obrani pred sudom od optužbi u slučaju kamioni .

Najbliži suradnici

Pojasnivši da je njegov primarni zadatak bila prilagodba obrambenog sustava RH standardima NATO-a, Rončević je ustvrdio je da je za nabavu spornih kamiona doznao tek polovicom prosinca 204., kada ga je šefica Odjela za nabavu Ojdana Žužul izvijestila da se raniji natječaj mora poništiti jer pristigle ponude premašuju proračunom predviđena sredstva. Glavni stožer inzistirao je na nabavi kamiona, a oni su bili važni i za ispunjenje partnerskih ciljeva do kraja 2005.

- Nisam si želio priuštiti sramotu da NATO prekine pregovore u mom mandatu i htio sam barem pokušati provesti nabavu kamiona - izjavio je Rončević.

Stoga je okupio pet najbližih suradnika koje je zadužio da naprave sve potrebne provjere i da zajedno pokušaju, ako to zakon dopušta, provesti nabavu do kraja godine.

Naglasio je da je od Slavena Zdilara, osobe zadužene za tehnička pitanja iz Službe za razvoj i modernizaciju, dobio informacije da jeftiniji kamioni ne zadovoljavaju zadani tehnički minimum.

Puno povjerenje

- Iz podataka koji su mi prezentirani i dokumentacije koja je ukazivala na manjkavosti MAN-ovih kamiona zaključio sam da je ponuda Eurokamiona najbolja i zato sam s punim povjerenjem potpisao ugovor. Želio sam hrvatskim vojnicima u misijama osigurati najkvalitetniju opremu u skladu s NATO-ovim standardima, jer loša oprema, primjerice, u Afganistanu izvan kampova znači da su vojnici mrtvi - rekao je Rončević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:17