KADROVIRANJE

'Rosandić ne može biti šef HAC-a jer bi bio u sukobu interesa'

Tomislav Rosandić (u krugu) I Oleg Butković (desno)

Tomislav Rosandić ne može biti imenovan članom Uprave Hrvatskih autocesta jer bi prihvaćanjem te dužnosti prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odlučilo je na jučerašnjoj sjednici Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Za razliku od Rosandića, Boris Huzjan može biti imenovan članom Uprave HAC-a, odlučilo je Povjerenstvo. Rosandić je trebao postati šef Uprave HAC-a, a sada će ministar prometa Oleg Butković Vladi najvjerojatnije morati predložiti novog kandidata.

Dužnosnik

Ministar Butković može Rosandića imenovati bez obzira na mišljenje Povjerenstva, ali ako Rosandić to prihvati, Povjerenstvo protiv njega pokreće postupak zbog kršenja Zakona.

Rosandića i Huzjana Vlada je za članove Uprave predložila prije tri tjedna. No potom se sve zakompliciralo jer je Rosandić u ovom trenutku član Uprave HEP-a te ima status državnog dužnosnika. Boris Huzjan je, pak, član uprave HAC ONC-a te se također smatralo da je dužnosnik. Budući da je i dužnost člana Uprave HAC-a također dužnosnička, prema njima se primjenjuje odredba Zakona da “dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima” 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti.

Stručnjak

Kako bi se riješile nedoumice, obojica su zatražili mišljenje Povjerenstva o tome mogu li biti imenovani u HAC. U slučaju Rosandića Povjerenstvo smatra da Rosandić ne može prijeći iz uprave jedne državne tvrtke u drugu, dok Huzjan može jer je HAC ONC tvrtka kćer HAC-a i ARZ-a.

Ovakva odluka Povjerenstva stavila je u težak položaj i resornog ministra Olega Butkovića, čije je Rosandić bio rješenje za novog predsjednika Uprave HAC-a. Naime, Rosandić je financijski stručnjak te mu je Butković namijenio zadaću završetka pregovora sa Svjetskom bankom oko restrukturiranja HAC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:05