HUMANITARNA AKCIJA

Rotarijanci protiv dječje paralize: ‘Osigurali smo sredstva za zaštitu 50.000 djece od ove teške bolesti!‘

Kod dijela zaražene djece razvija se paralitički oblik koji uzrokuje trajni invaliditet

Rotarijanci protiv dječje paralize

 Rotary Club/

Svake godine 24. listopada obilježava se Svjetski dan borbe protiv dječje paralize ili poliomijelitisa. U prelijepom ambijentu Hrvatskog državnog arhiva tim je povodom, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, održan humanitarni koncert Amire Medunjanin i Mate Grgata koji je okupio brojne članove Rotaryja u Hrvatskoj, priopćeno je iz Rotary cluba.

image

Amira Medunjanin i Mate Grgat

Rotary Club/

Polio je virusna bolest za koju, kada se jednom dobije, nema lijeka. Kod dijela zaražene djece razvija se paralitički oblik koji uzrokuje trajni invaliditet.

Do akcije Rotary zajednice kojoj su se 1985. godine pridružili Svjetska zdravstvena organizacija i brojni drugi, od polija je svake godine obolijevalo 350.000 djece u 125 zemalja svijeta ostavljajući za sobom smrt i invalidnost kod desetaka tisuća. U Hrvatskoj je zadnji slučaj dječje paralize zabilježen 1989. godine, a godišnje je od ove bolesti u nas obolijevalo petstotinjak djece.

„Danas je broj zaraženih smanjen na samo desetak slučajeva u nekoliko pokrajina Pakistana i Afganistana. Ipak, dok je divlji soj virusa još uvijek prisutan bilo gdje u svijetu, moguće je njegovo ponovno širenje!“ istaknula je Jelena Popić, voditeljica odbora za služenje zajednici Rotary Distrikta 1913.

„Ovogodišnjim humanitarnim okupljanjem, uz dodatne napore svakog od sedamdeset i jednog Rotary kluba u Hrvatskoj, osigurali smo sredstva za zaštitu 50.000 djece od ove teške bolesti!“ izjavila je ovom prigodom guvernerica Rotary Distrikta u Hrvatskoj dr. Sunčica Bulat Würsching.

image

Sunčica Bulat Wursching

Rotary Club/

Zajedničkim naporima možemo ispuniti obećanje koje su dali rotarijanci prije četrdesetak godina – svijet bez dječje paralize.

image

Humanitarna Rotary večer protiv dječje paralize

Rotary Club/
image

Humanitarna Rotary večer u Hrvatskom državnom arhivu

Rotary Club/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:25