TURISTIČKA SEZONA

'RUSI I UKRAJINCI SU POHVALILI REALIZACIJU VIZNOG REŽIMA' Optimističan ministar turizam Lorencin

Zagreb, 060613.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Dario Lorencin.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar turizma Darko Lorencin nada se da učinci uvođenja viza za ruske i ukrajinske turiste koji posjećuju Hrvatsku na kraju ipak neće biti tako negativni.

„Imali smo sastanak sa sto ruskih i 60 ukrajinskih tour operatora. Oni su pohvalili realizaciju viznoga režima. Uvođenje viza za turizam znači zapreku, ali Ministarstvo vanjskih poslova je napravilo sve, i još uvijek čini, da vizni režim bude što ugodniji i da se vize što prije dobivaju. U to sam se i osobno uvjerio u našim konzulatima u Moskvi i u Ukrajini“, kazao je Lorencin novinarima uoči sjednice Vlade.

Počasni hrvatski konzul u Kalinjingradu: 'Broj ruskih turista prepolovit će se zbog uvođenja viza'

Hrvatska je, podsjetimo, od 1. travnja uvela vize za Ruse i Ukrajince, te za Turke. To je službeni Zagreb bio dužan učiniti u sklopu prilagodbe propisima EU. Neke su procjene govorile da bi zbog uvođenja viza broj posjeta ruskih i ukrajinskih turista Hrvatskoj mogao pasti za petinu. Najteže bi, prema tim procjenama, bila pogođena Istra, koju Rusi i Ukrajinci najviše posjećuju, dijelom i kao odskočnu dasku za daljnja putovanja u Italiju.

Za razliku od ostalih ministara, koji danas nisu htjeli davati nikakve izjave, pa ni one o odnosima unutar Kukuriku koalicije, Lorencin je odgovorio na naše pitanje kakvi su odnosi unutar koalicije.

„Dobri…“, kratko nam je kazao sa smiješkom.

Lorencinov je stranački šef Ivan Jakovčić proteklih dana poslao pismo šefovima stranaka u vladajućoj koaliciji u kojem traži sastanak koalicijskih partnera. Odnosi Jakovčića i Zorana Milanovića, šefa SDP-a i premijera, narušeni su zbog borbe SDP-a i IDS-a za Istru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:22