ŠEFICA OBAVJEŠTAJACA

‘Ruska prijetnja je akutna, ali to što radi Kina će odrediti epohu. Naredne godine bit će među najopasnijima...‘

Trojica muškaraca koji su pomagali obavještajnoj službi Hong Konga u Britaniji u ponedjeljak su se pojavili pred londonskim sudom

Centar za komunikacije Velike Britanije (GCHQ)

 Barry Batchelor/Pa Images/Profimedia/Barry Batchelor/pa Images/profimedia

Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor kineskog veleposlanika nakon što su trojica muškaraca optužena za špijuniranje u korist Hong Konga, izvijestio je u utorak list Telegraph.

Veleposlanika će dužnosnici pozvati na odgovornost zbog optužbi da su trojica muškaraca pomagala obavještajnoj službi Hong Konga u Britaniji, piše list. Muškarci su se u ponedjeljak pojavili pred londonskim sudom.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo trenutačni komentar.

Muškarci su optuženi da su pomagali hongkonškoj agenciji između prosinca i svibnja tako što su pristali "prikupljati informacije, nadzirati i izvoditi djela obmane u Britaniji", kako se navodi.

Kinesko veleposlanstvo u Londonu optužilo je Britaniju za izmišljanje optužbi i reklo da nema pravo miješati se u poslove Hong Konga.

Hong Kong je bio pod britanskom vlašću 156 godina prije nego što se vratio pod kineski suverenitet 1997.

Neovisno o slučaju čelnica britanske obavještajne agencije GCHQ Anne Keast-Butler rekla je u utorak da Kina predstavlja stvarni i sve veći kibernetički rizik za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Dok Rusija i Iran predstavljaju neposrednu prijetnju, Peking je izazov koji određuje epohu, rekla je Keast-Butler na sigurnosnoj konferenciji u Birminghamu, u središnjoj Engleskoj.

"Kao što je premijer jučer rekao, sljedećih će nekoliko godina biti među najopasnijima i najtransformativnijima", navela je.

U svojem prvom velikom javnom govoru otkako je prošle godine imenovana direktoricom obavještajne, kibernetičke i sigurnosne agencije Keast-Butler je rekla da je prijetnja Rusije akutna i globalna, dok je Iran ostao agresivan u kibernetičkom prostoru.

Međutim rekla je da najveći izazov predstavlja Kina. "U kibernetičkom prostoru vjerujemo da neodgovorne radnje NRK-a (Narodne Republike Kine) slabe sigurnost interneta za sve", istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:07