KORAK PREMA RAZRJEŠENJU

Sabor glasao kontra preporuke Odbora: Nije prihvaćeno izvješće pravobraniteljice za djecu

Ivana Klarić Milas
 Tomislav Krišto / EPH

Hrvatski sabor u petak nije prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za prošlu godinu, a neprihvaćanje izvješća jedan je razloga za razriješenje pravobraniteljice prije isteka mandata.

Prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport, kojeg vodi HNS-ov Ivan Vrdoljak, da se izvješće prihvati, u Saboru je poduprlo samo 56 zastupnika, 64 su bila protiv.

Pravobraniteljica očekuje smjenu

"Zapravo, morala bih očekivati smjenu s obzirom na relativno jasnu odredbu zakona", izjavila je novinarima nakon glasovanja Milas Klarić. Doduše, dodala je, Vlada bi o tome morala uputiti prijedog, a ako ga Vlada ne uputi nastaje pat-pozicija. "U svakom slučaju ovakva odluka jest politički utjecaj na neovisnost rada pravobranitelja", zaključila je pravobraniteljica.

Ista situacija u Saboru se dogodila i kod glasovanja o Izvješću o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014. Odbor za ratne veterane predložio je Saboru prihvaćanje izvješća, no za takav prijedog ruku je dignuo 61 zastupnik, 63 su bila protiv.

Sabor je prihvatio izvještaj o radu četiri obvezna mirovinska fonda kojima upravljaju SZ, Erste, PBZ Croatia Osiguranje te Raiffeisen društvo.

Saborska većina uspjela je u petak osigurati kvorum, okupila je 78 zastupnika. Oporbeni zastupnici testirali su većinu, pa se nisu prijavili kod utvrđivanja kvoruma, no kod glasovanja se otkrilo da je u dvorani više od 120 zastupnika.

"Drago mi je da se kvorum dramatično i na čudnovat način povećao", primjetio je predsjednik Sabora Željko Reiner.

Reiner: Sve u poslovničkom roku

Zaključak o podršci cjelovitoj kurikularnoj reformi bit će u dnevni red uvršten u poslovničkom roku, kao i sve druge točke, odgovorio je Reiner HNS-ovu Goranu Beusu-Richembergu kojeg je zanimalo što je s tom točkom.

Isti je odgovor dobila i Nansi Tireli koja se zanimala za sudbinu prijedloga o raspuštanju Saboru koji su u proceduru poslali Hrvatski laburisti. Moje je objašnjenje potpuno jednako, to će biti žurno, jer takve točke moraju biti žurno uvrštene, to jest u poslovničkom roku od 15 dana, rekao je Reiner.

Predsjednik Sabora ponovno je pozvao odbore da odrade svoj posao i očituju se o zakonima u ponedjeljak i utorak. Neki ovaj tjedan nisu imali kvorum, molim, sazovite ih i neka imaju kvorum, poručio je predsjednicima odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:59