UKIDAJU SE SVA OGRANIČENJA

Sabor o novom zakonu o osobnom imenu: U roku od godine dana od rastave bračni drug moći će vratiti prvotno prezime

'Mogli bi se prekrstiti u Burza od čekanja na burzi, Kontejneričar od kopanja po kontejneru, ili gladuš od kruljenja u želucu', predložio je laburist Branko Vukšić neka nova prezimena
Zagreb, 140612.Markov trg.Sabor.Nastavak sjednice sabora na kojem je Arsen Bauk iznio prijedlog.Na slici: Arsen Bauk.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Konačnim prijedlogom zakona o osobnom imenu ukidaju se sva ograničenja broja riječi u imenu i prezimenu, jer dosadašnji zakon, koji osobno ime ograničava na po dvije riječi za ime i isto toliko za prezime, stvarao je probleme osobama rođenima izvan Hrvatske, ili onima koji su se ženili i udavali za osobe sa prezimenima od dvije riječi - rekao je u Saboru, predstavljajući novi Zakon o osobnom imenu ministar uprave Arsen Bauk.

- Tim je ljudima bilo onemogućeno korištenje cjelovitog osobnog imena u pravnom prometu - rekao je Bauk dodavši kako je "velik broj hrvatskih državljana često iskazivao nezadovoljstvo postojećim zakonskim rješenjima".

Novim će se zakonom pojednostaviti i postupak promjene osobnog imena, jer se ukida obveza da se izmjena osobnog imena oglašava na oglasnoj ploči ili objavljuje u Narodnim novinama. U slučaju rastave braka, bračni partner koji je sklapanjem braka mijenjao prezime moći će u roku od godine dana od prestanka braka vratiti prezime koje je imao prije sklapanja braka, a osobno ime moći će promijeniti svaka osoba, osim onih protiv kojih se vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti. Promjena osobnog imena neće se odobriti i ako se novim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, a osobe koje dragovoljno promjene ime, a nakon toga se nastave koristiti starim imenom, bit će prekršajno prijavljene.

Uime Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je kako je ograničavanje osobnog imena na dvije riječi u imenu i dvije u prezimenu relikt prošlih vremena, te da se ovim zakonom barem u malom segmentu pomaželjudima u svakodnevnim problemima, posebno onima koji dolaze iz inozemstva.

- Jedno os sonovnih prava svakog čoivjeka je pravo na osobno ime. A osobno ime toliko je osobno i privatno da ga svi moraju prihvatiti u obliku u kojemu to pojedinac želi. A zakoni moraju biti na strani pojedinca - ustvrdio je HNS-ovac Boris Blažeković.

Laburist Branko Vukšić u svojoj je raspravi uspio nabrojiti na stotine hrvatskih prezimena, no najviše se zadržao na međimurskim prezimenima koji korijen vuku iz zanimanja. Pa je, usput, predložio i neka nova prezimena:

- Mogli bi se prekrstiti u Burza od čekanja na burzi, Kontejneričar od kopanja po kontejneru, ili gladuš od kruljenja u želucu.

HDSSB-ovac Zoran Vinković upozorio je na velike mogućnosti koje zakon pruža te je ustvrdio kako on je spriječava čak niti da se netko nazove "James Bond 50 godina Bauk". Njegov kolega Dražen Đurović ustvrdio je kako u Hrvatskoj postoji vrlo jasan obrazac već stoljećima, i ne vide razloga, kome i zašto se čini takva vrsta ustupka, pa da si može upisivati koliko god hoće imena i prezimena.

Ta je stranka dala i amandman da se ne dozvoli neograničen broj imena i prezimena.

- Ovako slobodno i otvoreno dopuštanje nizanja osobnog imena i prezimena bez ograničenja i kriterija može stvoriti nestabilnost i probleme u bazama podataka, a nije utemeljeno na tradiciji i povijesti hrvatskog naroda. Apsolutna sloboda ne smije značiti neodgovornost prema zajednici - rekao je Đurović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:59