KLJUČNI DOKUMENT

SABOR PRIHVATIO PRVI PLENKOVIĆEV PRORAČUN Za prijedlog glasalo 86 zastupnika, 37 bilo protiv

 CROPIX

Vlada ne prihvaća amandman – redalo se sabornicom 132 puta uoči izglasavanja proračuna koji je dobio 86 glasova podrške, 37 protiv i četiri suzdržana, prekidano povremenim doskočicama poput one ministra Olega Butkovića „molimo zastupnike da ne spavaju…“

A zapravo su bili živahni; pred kraj izglasavanja amandmana Siniša Hajdaš Dončić iz protesta što Vlada odbija sve inicijative oporbe tražio je stanku da se dogovore oko glasanja. Nenad Stazić čudio se „jesu li svi zastupnici toliko bedasti da baš niti jedan amandman ne može prođe“, izjavio kako se HDZ-u ne čudi, ali zamjera Mostu na farsi.

„Umjesto da dogovori s HDZ-om novce za sinjsku školu koje je tražio Miro Bulj ili će napustiti koaliciju, a ne da se prave da oni hoće školu, ali im zločesti HDZ ne da. To bi bio posao! Jedini amandman koji je Most donio je onaj na statut Hrvatskih voda da se Mostovi kumovi mogu zapošljavati…“, prozvao ih je Stazić.

Nisu prošli ni tri amandmana iz redova vladajućih, o rezanju novca civilnim udrugama Zlatka Hasanbegovića, kao ni onaj o izgradnji škole i 11 milijuna kuna za brdsko-planinarske općine Mire Bulja. Doduše, za Buljev amandman o školi glasalo je 49 zastupnika i bolje je prošao od Hasanbegovićevog.

Najviše amandmana oporbe ticalo se obrazovanja koje je ministar obrazovanja Pavo Barišić uzastopno odbijao ustvrdivši kako su „planirana sredstva dovoljna za planirane aktivnosti, a amandman ne smije biti na teret ranije preuzetih obaveza“. Oporba je tražila više novca za izvannastavne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, vrednovanje izuzetnih rezultata u obrazovanju i tehničkoj kulturi, prevenciji nasilja u školama i predložila da se sredstva namire iz onih koji su predviđeni za provedbu ugovora sa Svetom Stolicom.

U vodu su pali i zahtjevi HNS-a i SDP-a da država preuzme svoje obveze za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj (22,5 milijuna) Bjelovarsko-bilogorskoj (pet milijuna) i Koprivničko-križevačkoj županiji (40 milijuna).
Najžešći kritičar bio je Gordan Maras koji je u više navrata prozivao vladajuće zato što ne žele na dnevni red staviti slučaj skandaloznih izjava Matka Glunčića. Žalio se zašto nema novca za sportske dvorane u Bjelovarskoj županiji, a može za ured Andreja Plenkovića, za losose Kolinde Grabar-Kitarović...

- Tražim samo 300.000 kuna za Garešnicu, a da se toliko smanji Uredu predsjednika Vlade, ionako će mu ostati četiri milijuna kuna više nego je imao prošle godine, neka građani čuju da se vraća Sanaderov duh rastrošnosti - ljutio se Maras koji je zaradio dvije opomene i upozorenje predsjedavajućeg Reinera da pokušava izvesti show i priprijetio mu isključivanjem sa sjednice.

Žalio se Maras i da nema smisla pisati amandmane jer se glasa po stranačkoj stezi. "Hoće li ljudi pod ovom Vladom ikada dobiti kvalitetnu zdravstvenu skrb ili će im trebati doći pomoći dr. House iz Metkovića?"

Loše je primio i SDP-ov Stjepan Kovač odbijanje svog amandmana da se za izgradnju Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu osigura deset milijuna kuna. Prozvao je premijera zbog toga što djeca tamo ručaju na hodniku, dok se mi ovdje gostimo, a premijer "slaže" Ured.

Nakon stanke Milijan Brkić upitao je Ivana Pernara koji je sjeo među HDZ-ovce: Jeste li se vi to vratili u HDZ ili slučajno sjeli ondje? Zastupnici u dobacivali: "Vratio se!" Pernar je ministrici demografije, obitelji i mladih Nadi Murganić, kad je odbila amandman Živog zida i Snage, ispričao vic: "Koja je razlika između političara i pogrebnika? Političari pokapaju žive ljude, a pogrebnici mrtve".

Živi zid i Snaga su, inače, predložili da se za 50 posto povećaju sredstva za zajamčene socijalne naknade, a što bi se namaknulo ukidanjem novca za sudjelovanje u NATO-operacijama odnosno umanjenjem te stavke na nula kuna sa sadašnjih 89 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:52