PALA VLADA

SABOR TIHOMIRU OREŠKOVIĆU IZGLASAO NEPOVJERENJE Premijera podržalo tek 15 zastupnika

 Goran Mehkek / CROPIX

-------------------------------------------

>>> NOVO 16:53 Objavljeno je tko je od zastupnika kako glasovao. Prema rezultatima, sve je proteklo u skladu s najavama pa su protiv premijerova opoziva bili zastupnici Mosta, svih 12, nezavisna zastupnica Gordana Rusak te dvoje zastupnika iz kluba Hrvatskih laburista, koji su u raspravi najavili takvo glasovanje.

Suzdržani su bili HDSSB-ovci Branimir Glavaš i Josip Salapić.

-------------------------------------------

16:28 Sa 125 glasova za, 2 suzdržana i 15 glasova protiv izglasano je nepovjerenje premijeru Oreškoviću

-------------------------------------------

16:27 Rasprava je gotova, kreće glasanje.

-------------------------------------------

16:25 Premijer se završno obratio zastupnicima.

- Hvala svim zastupnicima, hrvatski građani su danas dobili jasnu sliku o razlozima ove krize, došao sam s najboljim namjerama da pomognem domovini, na kraju bih se htio zahvaliti svima koji su mi dali podršku, a posebno mojoj obitelji, rekao je Orešković

-------------------------------------------

15:48 Šef Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić ustvrdio je u četvrtak kako je Tihomira Oreškovića doveo HDZ kako bi mu on bio ulaznica u vlast jer je smatrao da se on neće snaći u HDZ-ovim političkim igricama te će mu mimo njega i Mosta sve doći u ruke.

"Kad se pokazalo da nije tako, sad Vas ruše kao i ovu Vladu jer žele 'golu vlast' bez kamenčića u cipeli", rekao je Šimić u četvrtak u Saboru zahvaljujući u ime svoje stranke Oreškoviću na suradnji.

"Danas su Vam pojedini ljudi priredili jedan od težih dana u životu, a Vi ćete se braniti kao častan čovjek od svih tih podmetanja. Oni koji Vas na krajnje nekorektan način opozivaju pozvali su Vas na ovo mjesto da preko Vas dođu do vlasti. Tomislav Karamarko nije bio prihvatljiv ni nama ni javnosti za premijersko mjesto. HDZ, kao ni druga strana, nije dobio izbore. Mi smo tražili rješenje po kojem njihova politički izgubljena pozicija neće biti nagrađena mjestom koje na izborima nisu zaslužili - mjestom premijera", rekao je Šimić u raspravi o Oreškovićevom opozivu.

HDZ-u je poručio kako će od 12 Mostovih zastupnika dobiti "ništa" za preslagivanje nove Vlade.

Njegovo je izlaganje izazvalo nezavisnog Stipu Petrinu, a prepucavanje je izmaklo kontroli zbog čega je Petrina na kraju, na zahtjev predsjednika Sabora Željka Reinera, udaljen iz sabornice.

"Fino vaše riječi danas izgledaju u sabornici kad je kraj izvjestan. No recite vi i vaših čvrstih 12 zastupnika znate li i jedan slučaj u svijetu da je na čelo došla osoba koju niste znali ni dva sata. Ja za dva sata ne mogu kupiti ni odjelo. Kakav je to moral? 'Ko s vragom tikve sadi u podne popodne mu se obiju o glavu", rekao je Petrina.

Predsjedavajući Reiner na to ga je upozorio kako njegov način obraćanja nije primjeren Saboru, na što je Petrina nastavio dobacivati iz klupe zbog čega je udaljen iz sabornice uz opasku Reinera da "u ovom ozbiljnom trenutku radi sprdačinu od Sabora".

Pogled istini u oči

HDZ-ov Domagoj Milošević kazao je kako je njemu osobno žao "što trenutna kombinacija stručne i političke Vlade nije dala željene rezultate".

"Moramo pogledati istini u oči i priznati si da ovako više ne ide. U ime HDZ-a zahvaljujem gospodinu Oreškoviću na trudu i radu u proteklom razdoblju", poručio je.

Prozvao ga je međutim zbog izostanka suradnje s HDZ-om. "To ne možemo prihvatiti jer po broju mandata imamo najviše odgovornosti prema hrvatskim građanima", rekao je.

Oreškoviću je zamjerio jer se, kaže, nije snašao i nije se dovoljno bavio vitalnim politčkim pitanjima, gospodarstvom i socijalnim pitanjima.

"Hrvatska nije korporacija, a interesi korporacija često se ne podudaraju s interesima države. Učestale telefonske sjednice pa i ona o rasprodaji državne imovine, ponašanje poput otkazivanja sjednice Vlade zbog sastanka u SOA-i pokazala je da ne razumijete u potpunosti naš parlamentarni politički sustav", poručio mu je Milošević u ime HDZ-a.

Silvano Hrelja poručio je da će Klub HSU – Stipe Petrina glasovati za opoziv premijera i pad Vlade jer su bili „avantura i eksperiment koji moraju prestati“.

Ustvrdio je kako se danas u Saboru odvija igra „Izbacimo uljeza“. Ovo je slika hrvatskog apsurda, a oni koji su premijera doveli na vlast sada mu okreću leđa, ustvrdio je Hrelja.

I Klub Milana Bandića 365 bit će za opoziv premijera, rekao je u ime tog kluba Milivoj Špika, koji se zauzeo da na vlast dođe nova opcija koja će raditi u korist građana.

Poručio je i da od prijevremenih izbora ne treba bježati, ali i da oni nisu prva opcija.

„Novim izborima možda bi se mijenjao broj zastupnika u pojedinim opcijama, ali odnosi će ostati isti“, rekao je Špika te pozvao na okupljanje svih koji su spremni podržati osobu koju će za mandatara predložiti relativni izborni pobjednik.

-------------------------------------------

13:55 Zoran Milanović: SDP će glasati za opoziv premijera. Zemlja je u čudnom stanju i ne znamo kome pripadamo. A kritizirali su me zbog onog 'slučajna država. Vlada će biti opozvana danas i nema razloga da Sabor nastavi s neradom. Za izbore spremni', rekao je Milanović.

'Okupit ćemo široku koaliciju. Hrvatska ne može biti slučajna država. Mora imati i glavu i mišiće i mi ćemo to vratiti', zaključio je Milanović.

Milanovića je potom napao zastupnik Mosta Miro Bulj, a opširnije možete pročitati OVDJE.

-------------------------------------

12:55 Premijer Orešković počeo je govor u Saboru.

'Umjesto da raspravljamo o dobrim ekonomskim rezultatima pričamo o mom razrješenju. Sve optužbe protiv mene su lažne. Nikada u povijesti hrvatske demokracije nije se dogodilo da vladajuća većina ili njezin dio pokreće opoziv predsjednika Vlade kojeg su sami izabrali, pogotovo s ovako teškim optužbama.

Optužba da želim uvesti kancelarsku diktaturu je toliko apsurdna... Nisam podlegao pritisku da postavim za čelno mjesto SOA-e nekog tko nije ispunjavao uvjete za taj posao. Odluku o Markiću donio sam s predsjednicom i Markić je dokazao da nisam pogriješio.

Nije tajna da se moji stavovi oko INA-e i LNG terminala ne poklapaju s nekim drugima u Vladi. I to je bio problem. Što se tiče Karamarka, sada se pokazalo da je Povjerenstvo utvrdilo sukob interesa. Vrlo sam aktivno pokušao komunicirati s Karamarkom, ali je on dva mjeseca moje pozive ignorirao. Njega nisu zanimali ekonomski problemi ni reforme.

Posebno mi je neshvatljiva teza da se nisam bavio gospodarstvom. Podsjećam na svoj sastanak s investitorima koji su mi rekli da je ovo prvi put kako mogu pričati s premijerom. Prezentirali smo nacionalni program reformi s oko 60 točaka koji je pohvalila i Europska komisija. Tu su i brojne investicije. Na svakom putovanju sastajao sam se s investitorima, a i oni sami to mogu potvrditi.

Ovo su samo neki primjeri da se konkretno radilo. Pokazao sam da su svi navedeni razlozi za moj opoziv neosnovani. Pravi razlog mog rušenja je nastavak arbitraže Ina-MOL, a to nekome nije odgovaralo. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja. Ponosan sam na sve što sam napravio kao predsjednik Vlade. Zahvaljujem se Domoljubnoj koaliciji i Mostu na podršci. Poštovani zastupnici, na vama je da odlučite zaslužuje li ova Vlada rušenje. Neka dragi Bog čuva Hrvatsku!', poručio je za kraj Orešković.

-------------------------------------------

12:30 - Obrazloženje o tome zašto je HDZ za opoziv premijera Tihomira Oreškovića iznio je Ivan Šuker.

- Vlada se nije očitovala o našem zahtjevu za opozivom, da jeste danas bi nam bilo lakše... Kada se u Hrvatskoj želi politizirati onda nisu bitni ni akti niti ništa što Sabor donese. Moramo biti jedinstveni u tome da se sve što Sabor donese mora izvršiti. U poslovniku piše da se mora očitovati, a to nije učinio, rekao je Ivan Šuker te je dodao da je Vlada došla u situaciju da ne funkcionira.

- Svaki je ministar nastupao kako je njemu pasalo, a članak 10. govori o tome kako bi Vlada trebala funkcionirati. Također, broj donešenih zakona je premali. Želim otvoreno u ime kluba govoriti o činjenicama, rekao je.

U jednom trenutku ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nešto je dobacio Ivanu Šukeru koji mu je potom ljutito odgovorio: 'Hoćete li i protiv mene možda pokrenuti neku istragu?!', vjerojatno se referirajući na aferu 'Drimia'.

- Ono što nas je potaknulo i kap koja je prelila čašu je kada se ministar finacija vratio iz Londona s porukom. Tada je poslana poruka Hrvatskoj - dajte se saberite! Vi si sami izračunajte koliko će vas ovakvo ponašanje u narednih nekoliko godina koštati. Ono što je prelomilo ovu odluku je sjednica Vlade koja se taj dan trebala održati. Premijer je trebao otvoriti sjednicu sa porukom o rejting agencijama. To je provorazredno političko pitanje i umjesto da kaže što ima o tome, on je o tome šutio, rekao je Šuker.

-----------------------------

12:15 - Premijer Tihomir Orešković, praćen samo ministrima iz Mosta, stigao je nešto prije podneva u Hrvatski sabor. 'Piše se povijest, idemo završiti to što smo počeli', izjavio je premijer upitan kakav je osjećaj da ga opozivaju oni koji su ga doveli na vlast.

- Poslije Sabora ću biti slobodan (za pitanja), kratko je uzvratio novinarima dok je prolazio Saborom.

-------------------------------------------

12:00 Reiner je rekao da će dopustiti Oreškoviću da se obrati zastupnicima.

-------------------------------------------

11:49 - Zastupnica Domoljubne koalicije Gordana Rusak kaže kako neće dići ruku za opoziv premijera Oreškovića.

--------------------------------------

11:46 - Premijer Orešković stigao u Sabor. ''Spremio sam svoj govor. Čekat ću do do kraja, a vi ćete to pratiti'', kazao je na ulasku u Sabor, javlja N1.

-------------------------------------------

11:30 - Za raspravu o opozivu zasad se prijavilo osam klubova i pet zastupnika pojedinačno - četiri zastupnika iz HNS-a i jedan iz HDZ-a.

-------------------------------------------

11:27 Za raspravu o opozivu zasad se prijavilo osam klubova i pet zastupnika pojedinačno - četiri zastupnika iz HNS-a i jedan iz HDZ-a.

-------------------------------------------

NOVO 11:13 Potpredsjednik Hrvatskog sabora, HSP-AS-ov Ivan Tepeš ponovio je u četvrtak uvjerenje kako će se, nakon što padne aktualni premijer, a s njim i Vlada, vlast presložiti i stvoriti nova parlamentarna većina.

HDSSB-ov Branimir Glavaš poručuje da dva zastupnika te stranke neće glasovati ni za rušenje ni za "očuvanje" premijera Oreškovića, bit će suzdržani.

-------------------------------

11:05 - Saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a Josip Bilaver poručio je u četvrtak kako će HDZ, koji je inicirao opoziv premijera Tihomira Oreškovića u Hrvatskom saboru, biti jedinstven u toj nakani.

----------------------------------

10:51 - Orešković će u Saboru sjediti sam ili tek u društvu ministara Mosta. Naime, prema informacijama N1 televizije, Tomislav Karamarko i ministri iz redova HDZ-a neće dolaziti u parlament. Nešto ranije u Vladu je došao Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje.

------------------------------

ZAGREB - Most nezavisnih lista pred sjednicu Sabora predočio je llistu potpisa svih svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora, na koje su spremni u slučaju opoziva premijera Tihomira Oreškovića. U programu HRT-a popis je pokazao Miroslav Šimić, predsjednik kluba zastupnika Mosta u Saboru.

- Most neće sudjelovati u preslagivanju za nove izbore, 12 zastupnika je potpisalo da se slaže s raspuštanjem Sabora, ako za to bude potrebe. Ovo je deponirano kod mene kao predsjednika kluba, vidjet ćemo kako će se rasprava odvijati, rekao je Šimić.

'Pravaši' i HDZ, Oreškovićeve su 'grijehe' pobrojali u šest točaka, prozivajući ga, među inim, za pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata". Oreškovića terete da je otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, "svjesno od te Agencije napravio politički faktor" u državi, što se, kažu, može tumačiti i kao uvod u pokušaj "kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata".

Prozivaju ga i za "potpunu odsutnost volje" da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka o čijoj podršci ovisi njegov mandat. "To je dovelo do nefunkcioniranja Vlade na čijem je čelu Orešković, a njegova odgovornost za to kao njezinog prvog čovjeka je najveća", poručuju zastupnici.

"Zbog takvog neodgovornog političkog ponašanja, kao i činjenice da Orešković, kao osoba bez političkog legitimiteta traži ostavke ljudi koji su ga izabrali, ugroženo je funkcioniranje države i njezina financijska stabilnost", zaključuju 42 zastupnika i zbog svega navedenog predlažu Saboru da nakon provedene rasprave iskaže nepovjerenje Oreškoviću.

Prema saborskom Poslovniku, premijer Orešković nema pravo obratiti se Saboru s obzirom na to da Banski dvori nisu poslali očitovanje na zahtjev za njegovim opozivom, no to će mu ipak biti omogućeno potvrdio je predsjednik Sabora Željko Reiner. Iz HDZ-a je ranije potvrđeno da HDZ-ovi ministri neće nazočiti raspravi.

Reiner je dodao kako očekuje da će se rasprava o prijedlogu Oreškovićeva opoziva otvoriti danas do podneva, do kada bi zastupnici trebali raspraviti prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, te najavio kako će Sabor raditi bez stanke, a o opozivu premijera glasovati odmah po provedenoj raspravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:45