OBLJETNICA

SABOR ZABORAVIO NA TOPUSKO Prvi put u Hrvatskoj nije obilježena 70. obljetnica zasjedanja ZAVNOH-a

 Ranko Suvar / CROPIX

SISAK - Prije 2 godine, 9. svibnja 2012., prigodom obilježavanja 68. obljetnice 3. zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom, ministar Mirando Mrsić istaknuo kako se nada da će se 70. obljetnica zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom, 9. svibnja 2014. godine održati u novosagrađenom i obnovljenom domu ZAVNOH-a. Na žalost, to je ostalo samo tek još jedno neispunjeno obećanje, jer niti je obnovljen dom ZAVNOH-a, koji je srušen na početku Domovinskog rata, niti se u Topuskom u petak 9. svibnja obilježila važna obljetnica događaja na kojem su udareni temelji hrvatske državnosti.

U Topuskom je, naime, prije 70 godina donesena odluka da se ZAVNOH pretvori u Hrvatski sabor, a prvi predsjednik postao je hrvatski pjesnik Vladimir Nazor. Ta činjenica nije bila dovoljan razlog da se Sabor sjeti Topuskog i 70. obljetnice toga događaja, te kod spomenika 3. zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom bar položi vijence. - Nitko me nije kontaktirao, nisam od nikoga dobio odgovor što će biti s tom važnom obljetnicom. Sve proslave do sada priređivao je Sabor, dolazili su ovdje predsjednici Sabora, predsjednici država, ministri. Ove godine ništa, čuo sam da se u Zagrebu organizira svečanost na kojoj će biti obilježena godišnjica ZAVNOH-a, no ja kao načelnik općine Topusko nisam o tome obaviješten, nisam pozvan, rekao nam je načelnik Topuskog Slavko Muža.

Ove godine 70. obljetnica 3. zasjedanja ZAVNOH-a bit će dio zajedničke svečanosti koju, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Svečanost će biti održana u subotu, 10. svibnja s početkom u 11.00 sati, u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu. Kako je najavljeno svečanosti u Lisinskom nazočit će predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović.

U Topuskom, 70. obljetnice ZAVNOH-a sjetili su se jedino djelatnici Lječilišta i TOP Termi Topusko, koji su kod spomenika i na mjestu dje je nekada bila zgrada zasjedanja ZAVNOH-a položili vijence.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:45