BRZO PROMIJENIO PLOČU

Salapić ponosno stavio bedž 'Heroj, a ne zločinac'. Burić o Kosor: Ne primamo mi baš svakoga

Josip Salapić promijenio je stranački dres, ali i odbacio stav HDZ-a o Branimiru Glavašu
 HDSSB / CROPIX

ZAGREB - Iako je do jučer zastupnike HDSSB-a optuživao da im govore u sabornici piše Branimir Glavaš, Josip Salapić promijenio je stranački dres, ali i odbacio stav HDZ-a o Glavašu . Već prvog dana u novom Klubu zastupnika, na rever je ponosno stavio bedž "Heroj, a ne zločinac" i cijeli se dan nije odvajao od novih kolega.

- Ja sam se ovih dana temeljito uvjerio, i pročitao presudu Branimiru Glavašu, smatram da je hrvatski sudovi trebaju preispitati. Smatram da Ustavni sud na kojemu se trenutno nalazi predmet treba dobro procjeniti presudu Glavašu, jer je sramotno i skandalozno a se sve žrtve do 8. listopada 1991., do našeg razdruživanja sa SFRJ ne smatraju žrtvama, jer se tada časna hrvatska vojska smatra paravojnom formacijom, a JNA, koja je bila agresor, legitimnim obrambenim tijelom.

Sramotno je da bilo koji nevini čovjek, a posebno u ovom slučaju kad se radi o osobi koja je branila Osijek, da nevin sjedi uzatvoru. Vjerujem u razum hrvatskog pravosuđa, posebno na okolnost da je bivši premijer Ivo Sanader odlaskom Branimira Glavaša javno govorio i napadao Glavaša u situaciji kad se može baciti sjena da se možda radi o politčkom progonu - komentirao je Josip Salapić, ovoga puta ne kao član HDZ-a, već kao pravnik i HDSSB-ovac situaciju oko Branimira

Glavaša te je Ustavani sud pozvao da dobro razmisli i procjeni smatra li da je Hrvatska nezavisna od onog trenutka kad je počela braniti svoju slobodu, te da su ZNG i HV i prije 8. listopada bili hrvatska vojska:

- Niti jedan general ne smije nedužan sjediti u zatvoru, ne smije ispaštati za slobodnu Hrvatsku - zaključio je Salapić te naglasio da "nikada javno nije govorio o detaljima presude gospodinu Glavašu", te da je stav HDZ-a nešto drugo. Ja sam sjeo i pročitao presudu, i pozivam sve mlade ljude da dobro i temeljito pročitaju presudu gdje se ZNG i HV smatraju paravojnim formacijama.

Nakon Salapića, još će neki HDZ-ovci preći u HDSSB, najavili su Salapić i Dinko Burić.

- Ima ljudi koji pokazuju ogromne simpatije prema našem političkom djelovanju, naravno, iz HDZ-a. No nisu baš svi dobrodošli. Kad je riječ o Vladimiru Šeksu, njemu je odavno mjesto u mirovini, ne u političkom životu. Da je to na vrijeme napravio, ostao bi upamćen po nekim dobrim stavarima koje je napravio, a ne po "locirati, identificirati, uhititi, transferirati" - rekao je Burić te odbacio mogućnost da u HDSSB uđe bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor:

- Gospođa Kosor nije iz Slavonije i Baranje. Mi je nikad nisam doživljavali kao izvornu Slavonku, ona ne živi tamo. Ne primamo mi baš svakoga, imamo mi svoje kriterije. Gospodin Salapić je kvalitetan i aktivan saborski zastupnik i mislimo da je pravo pojačanje Kluba zastupnika HDSSB-a.

Josip Salapić, je međutim, ustvrdio kako je iz HDZ-a otišao zbog odnosa novog vodstva prema Jadranki Kosor!

- Ja sam kao jedan od najbližih suradnika Jadranke Kosor vidio što je licemjerstvo i dvoličnost, i to je ono što se u hrvatskoj politici treba promijeniti. Želim biti častan i pošten zastupnik, dok me birači žele. A ja pozivam sve one s kojima sam surađivao u gradskom i županijskom odboru u Osijeku, pozivam sve časne i neiskvarene ljude da mi se pridruže na političkom putu - rekao je Salapić uz napomenu kako ove njegove riječi ne znače da cijeli osječki ogranak HDZ-a prelazi u HDSSB, ali da su mu mnogi su mi izrazili potporu: brojni članovi HDZ-a iz grada Osijeka, sadašnji i bivši zastupnici... Iako su bili ljutiti protivnici, HDSSB-ovci Salapiću nisu zamjerili čak niti kad im je iz saborske klupe dobacivao da im govore piše Branimir Glavaš iz zatvora u Mostaru.

- Svoje govore pišem sam, a Branimir Glavaš i ja mislimo isto. Ja sam odavno rekao da Branimir Glavaš samo fizički neće biti u sabornici, dok se ne vrati. A vratit će se, general Glavaš na političku scenu. A onda više nikada ništa neće biti isto. Onda više neće biti alternativa samo HDZ i SDP, nego i Glavaševa stranka - rekao je Burić. Na pitanje novinara, novopečeni HDSSB-ovac Salapić pojasnio je u kakvoj je vezi sa kćerkom stranačkog šefa Vladimira Šišljagića:

- Ja sam u prijateljskoj vezi sa Dinom Šišljagić, a u drugoj vezi sam sa Anom Čalušić iz obitelji Čalušić. Dinu i Marka, kćer i sina gospodina Šišljagića upoznao sam u Osijeku. To je ono što se u životu zove zabranjena ljubav, da se mnogi mladi HDZ-ovci i HDSSB-ovci druže, ali to ne smiju javno reći. A ja sam, kao član HDZ-a, u gradu Osijeku, javno pokazao prijateljstvo s obitelji Šišljagić. Ja njih poštujem i cijenim. Mladež ne smije biti zatrovana prošlošću već moraju biti okrenuti budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 00:16