DIPLOMATSKO SOLIRANJE

SAM ODLUČUJE 'Orešković bez konzultacija ide na najvažniji sastanak za EU'

 Nikola Vilić / Cropix

Tihomir Orešković u subotu putuje kod Angele Merkel na razgovor o izbjegličkoj krizi, a prije tog važnog sastanka kod njemačke kancelarke nije se konzultirao ni s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ni sa šefovima najvećih hrvatskih stranaka Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

Konzultacije kod njemačke kancelarke dolaze u osjetljivom trenutku uoči sastanka Europskog vijeća 16. rujna na kojem će se govoriti o izbjegličkoj krizi, a tehnički premijer Hrvatske nema u ovom trenutku ni ustavne ovlasti prihvatiti bilo kakve obaveze. Kada se uzme u obzir da Orešković nema ni političko iskustvo niti se s problemom izbjegličke krize ozbiljnije susretao, gotovo je nevjerojatno da se odlučio na takvo soliranje.

Prijelomni trenutak

“Ovo je možda jedan od najosjetljivijih trenutaka za ujedinjenu Europu jer treba donijeti dalekosežne odluke. Politiku Angele Merkel više ne podržavaju ni Jean-Claude Juncker, ni Donald Tusk, pa je izuzetno važno da Hrvatska ima jasan stav. Nažalost, Tihomir Orešković ni s kim nije o tome razgovarao”, rečeno nam je iz izvora bliskih hrvatskoj diplomaciji.

U ovakvoj situaciji, kada se čekaju izbori, bilo je za očekivati da će predsjednica države biti uključena u ovaj važan politički proces jer je u ovom trenutku ključno da Hrvatska donese prave procjene i sudjeluje u osjetljivom procesu europskog dogovaranja. Naime, postoji opasnost da već u listopadu krene novi izbjeglički val prema Europi, pogotovo što Turska nije uspjela ispregovarati s EU ukidanje viza za njene državljane, pa nije nerealna mogućnost da više neće kontrolirati izbjeglice na svojim granicama. Istovremeno, kancelarka Merkel želi zadržati svoju politiku prema izbjeglicama, bez obzira na to što se tome sve više protive i njemačka javnost i političari, kako socijaldemokrati, tako i brojni demokršćani, ali i mnoge europske države.

Koga zastupa

“Stav Hrvatske također je vrlo važan i zato je bilo potrebno usuglasiti stavove u zemlji. Orešković to nije učinio, već je prihvatio poziv koji je kancelarka uputila nekim zemljama u kojima su vladu formirale stranke koje pripadaju EPP-u. Bilo bi krajnje opasno da Orešković u ime Hrvatske bilo što prihvati. Zato bi bilo najbolje da na sastanku s kancelarkom samo šuti i sluša”, kaže naš izvor. Angela Merkel jučer je usuglašavala stavove s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i talijanskim premijerom Matteom Renzijem, a očekuje se da će nastaviti konzultacije s državnicima i iz drugih europskih zemalja kako bi dobila podršku za svoju politiku prema izbjeglicama. S druge strane, Europi prijeti kolaps i mnogi ocjenjuju da je to najveća opasnost za EU od njenog nastanka i da je potrebno donijeti važne odluke.

“U tom procesu, Orešković ne može sudjelovati. Treba uključiti i Vijeće za nacionalnu sigurnost, trebaju šire konzultacije u Hrvatskoj jer posljedice za sve mogu biti ozbiljne, a svaka greška kobna. Može se razumjeti da je gospodinu Oreškoviću drago da sudjeluje na tim skupovima, ali je pitanje koliko je to opravdano u trenutku kada njegova Vlada ne može donositi niti jednu bitnu odluku, pogotovo ne oko tako važnog pitanja kao što je odnos prema izbjegličkoj krizi na europskom nivou. Najvažnije je da Orešković u ime Hrvatske ne prihvati nikakve obaveze, već da se to ostavi novoj Vladi”, kaže visoki diplomatski izvor.

----------------------------------

Kancelarka ne želi povratak kaosa na izbjegličkoj ruti

Sastanak koji je sazvala njemačka kancelarka Merkel, a na koji je pozvana i Hrvatska, sigurno će pomoći da se i dalje nastavi suradnja država u suočavanju s migracijskim izazovima. U usporedbi s prošlom godinom, a tada je riječ “izazov” bila zamjena za riječ “kriza”, kad se radi o migracijskim problemima ove je godine situacija, barem što se tiče zapadnobalkanske rute, pod kontrolom. Međutim, u EU su svjesni da se situacija u svakom trenutku može promijeniti, pogotovo u svjetlu sve oštrijih poruka koje dolaze iz Turske. Zato nije isključeno da se ponovno izbjeglice počnu kretati po ruti na kojoj su i Hrvatska i Slovenija.

Upravo je na inicijativu Njemačke na jesen prošle godine održan summit zapadnobalkanske rute u Bruxellesu na kojem je postignut dogovor o koordinaciji vlada svih država na toj ruti. Ta koordinacija, kako čujemo iz izvora u Europskoj uniji, i dalje se nastavlja. Prema starom dogovoru, države su dužne jedna drugoj poslati informacije o kretanju izbjeglica kako bi se spriječile situacije u kojima bi se na tisuće izbjeglica dnevno nagomilale na nečijoj granici.

Na razini EU postoji isto tako dogovor, pa i formalna odluka o premještaju određenog broja izbjeglica, ali se to odnosi samo na one koje su u Italiji i Grčkoj. Čak i protiv te odluke Mađarska će uskoro održati referendum na kojem je postavljeno sugestivno pitanje koje gotovo sigurno jamči da će Mađari odbiti prihvatiti odluku EU o obveznim kvotama. O tome, iako dolaze iz iste europske političke obitelji Europske pučke stranke, njemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban imaju potpuno suprotne stavove. (A.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:54