POSLJEDICE RASKOLA

Samo SDP-ovci u Zagrebu za glavni odbor stranke većinski birali bernardićevce

Od 19 članova Glavnog odbora samo se njih četvero može svrstati u skupinu onih koji su zagovarali otklon od Bernardićeve politike
Rajko Ostojić, Peđa Grbin i Davor Bernardić
 Tomislav Krišto/Cropix

Nakon što su zbrojeni glasovi i objavljeni rezultati izbora u SDP-u, pokazalo se da je stranka u subotu okrenula palac dolje politici i kadrovima bivšega predsjednika Davora Bernardića.

Kandidat za šefa stranke oko kojega su se grupirali Bernardićevi pristaše osvojio je nešto više od 25 posto glasova u prvome krugu, a Peđa Grbin 41 posto SDP-ovaca. Od četiri potpredsjednika SDP-a svi su Grbinovi pristaše, a dominiraju i u ostatku Predsjedništva. SDP-ovci kažu i da je od 103 člana Glavnog odbora većina na strani onih koji su bili Bernardićevi oponenti.

Jedina je iznimka SDP Grada Zagreba. Dok su pri izboru predsjednika stranke zagrebački SDP-ovci najviše glasova dali Grbinu (451), zatim Ranku Ostojiću (281), pa tek onda Željku Kolaru (262), kada su birali članove Glavnog odbora rukovodili su se potpuno drugačijom logikom.

Od 19 članova Glavnog odbora, koliko ih je delegirao zagrebački SDP, samo se njih četvero može svrstati u skupinu onih koji su zagovarali otklon od Bernardićeve politike.

Podrška vodstvu

Tako je najviše glasova dobio Denis Hrestak (438), koji je na zadnjim izborima za predsjednika zagrebačkog SDP-a bio kandidat s podrškom tadašnjeg predsjednika Davora Bernardića. Hrestak je u drugi krug ušao s Gordanom Marasom i tijesno izgubio izbore.

Javnosti je Hrestak poznat po tome što je bio član Uprave Apisa. Odlazeći iz Apisa, Hrestak je s dvojicom kolega zatražio isplaćivanje stimulativne nagrade u vrtoglavom iznosu od 1,27 milijuna kuna bruto za četiri godine provedene u toj tvrtki u vlasništvu države i Grada Zagreba. Sve to uz otpremninu od 240 tisuća kuna.

Druga po broju glasova je Sunčana Kunac, također poznata kao tvrđa zagovornica bivšeg šefa stranke. Kao osobe koje su bivšem predsjedniku davale bezrezervnu podršku spominju se Ljubica Hrgović, Ljiljana Đurica, Domagoj Prica, Matej Mišić, Lara Kvesić, Branko Kolarić, Emil Tafra, Marko Tardelli (predsjednik organizacije Maksimir poznat po tome što je zaključao stranačke prostorije pa je bila pozvana čak i policija), Darko Šaponja, Tomislav Matošin i drugi.

Predsjednik zagrebačke organizacije Gordan Maras, koji je također ušao u Glavni odbor, tvrdi da novo vodstvo ima većinu u tom tijelu, a da neće biti problema ni s članovima iz Zagreba. - Vjerujem da će svi koji su dobili potporu na ovim izborima dati podršku novoizabranom predsjedniku stranke - kaže Maras. Uvjeren je da će se raspoloženje promijeniti u smjeru podrške novom vodstvu.

Raskol koji je u prošle četiri godine bio glavno obilježje SDP-a osjeti se i sad u Zagrebu. Još nisu utvrđene zamjene za tri člana Gradske skupštine - Rajka Ostojića, Vesnu Nađ i Zvanu Brumnića koji su, pošto su izabrani za zastupnike u Saboru, zamrznuli mandate u Skupštini.

Ničiji ljudi

Gordan Maras je potpisao prijedlog za zamjene, ali kaže da mu je v.d. predsjednika Zlatko Komadina rekao da mu ne treba Marasovo ovlaštenje. - Potpisao sam za Darka Liovića, Branka Kolarića i Laru Kvesić.

- Ključ je bio da u Skupštinu uđu adekvatne zamjene kompetentne za preuzimanje radnih tijela. Brumnić je bio šef Odbora za kontrolu i kao zamjenu sam predložio Liovića koji je revizor po struci. Rajko Ostojić je vodio Odbor za zdravstvo i logično je da ga zamijeni epidemiolog Kolarić - kaže Maras. Laru Kvesić predložio je po kriteriju ravnopravnosti spolova. - Ovo su prijedlozi da se kvalitetno zamijene oni koji odlaze. Oni nisu ničiji ljudi - kaže Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:21