S OBITELJIMA NA IZLET VLADINIM AVIONOM

Sanader i Žužul letjeli na Maltu preko Londona i Venecije jer je Petra morala stići u školu glume

Svjedoci su potvrdili USKOK-u da je zrakoplov Challenger 612 na letu za Maltu imao čudnu rutu
 Vjekoslav Skledar

ZAGREB - Optužnica protiv Ive Sanadera mogla bi još jednom biti proširena, ovaj put zbog korištenja državnog zrakoplova u privatne svrhe. Kako neslužbeno doznajemo, USKOK istražuje slučaj iz srpnja 2004., kad je premijer Sanader putovao u službeni posjet Malti, ali je išao preko Londona kako bi prevezao Petru Sanader na ljetnu školu glume! Svjedoci su USKOK-u potvrdili da je po Sanaderovu nalogu zrakoplov Challenger 612 na putu za Maltu imao vrlo neobičnu rutu.

Išla na tečaj glume

Poletio je iz Zagreba, ali prvo je sletio u London, gdje se iskrcala jedna od putnica, premijerova starija kći Petra Sanader. Ona je u Engleskoj upisala tečaj glume i tata premijer odlučio ju je odbaciti državnim zrakoplovom. U zrakoplovu su još letjeli premijerova supruga Mirjana i mlađa kći Bruna, te premijerovi suradnici iz Vlade, koji su bili dio službenog izaslanstva koje posjećuje Maltu. Državni Challenger 612 ima 14 putničkih mjesta.

Nakon iskrcaja Petre Sanader, premijer i društvo u Londonu su ručali, a zatim ponovo poletjeli. Ali opet ne direktno na Maltu. Sljedeće slijetanje bilo je u Veneciju, gdje su se ukrcali novi putnici: ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sa svojom obitelji. Iz Venecije je zrakoplov konačno poletjeo za svoje izvorno odredište - Maltu. USKOK je rekonstruirao tu neobičnu rutu državnog zrakoplova i ispitao svjedoke, koji su potvrdili da se u London letjelo samo zbog Petre Sanader.

Ispitani i svjedoci

S obzirom da je London potpuno izvan rute letenja za Maltu, te s obzirom da se radi o korištenju zrakoplova u svrhe koje ne spadaju u državnički posao premijera, istraga ide u smjeru utvrđivanja kaznenog djela zlouporabe ovlasti.

Kolika je šteta mogla nastati za državni proračun? Prema ranije objavljenim tehničkim podacima o državnom zrakoplovu Challenger 612, sat letenja stoji 4320 američkih dolara. Od Zagreba do Londona i poslije od Londona do Venecije leti se ukupno 4 sata. Dakle, ne računajući troškove stajanja u londonskoj zračnoj luci, riječ je o mininalno 17.280 dolara nepotrebnog troška.

Miomir Žužul nije se jučer, nakon našeg upita, mogao prisjetiti gdje se ukrcao u zrakoplov za Maltu.

- Ne mogu se sjetiti konkretnog slučaja. Ali znam da sam se više puta ukrcavao izvan Zagreba ukoliko sam službeno boravio drugdje u Europi ili Hrvatskoj - kaže Žužul. Nije se mogao prisjetiti ni jesu li mu se na službenom putovanju na Maltu pridružili članovi obitelji. Ali kad smo mu spomenuli da je tijekom tog putovanja njegov sin upravo na Malti slavio rođendan, Žužul se ipak prisjetio.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:28