AFERA TEŠKA 650 MILIJUNA KUNA

Sanader ispitan kao osumnjičenik: Šteta bi bila još veća da je TLM propao. Spašeno je 1000 radnika

Zagreb, 130212.Zupanijsko drzavno odvjetnistvo. Bivsi premjer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je dao iskaz Drzavnom odvjetnistvu o aferi HEP - TLM kojoj se steta procjenjuja na oko 650 milijuna kuna. Ivo Sanader dosao je u pratnji svoje odvjetnice Jadranke Slokovic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

I ovdje je riječ o političkom progonu - izjavio je danas Ivo Sanader nakon što je u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu ispitan kao osumnjičenik u aferi HEP - TLM “teškoj” čak 650 milijuna kuna.

Nakon što je dva puta izbjegao ispitivanje, tražeći da ga u ovoj istrazi brani odvjetnik Čedo Prodanović koji je zbog operacije koljena bio spriječen, iz trećeg pokušaja tužiteljstvo je danas uspjelo ispitati Sanadera. Odvjetnika Prodanovića nije bilo, ali je sa Sanaderom, uz njegovu punomoć, došla odvjetnica Jadranka Sloković . Ispitivanje je trajalo manje od sat vremena. Sanader je iznio obranu, a novinarima je rekao da se radi o političkom progonu, jer se kriminaliziraju odluke Vlade RH.

To je bio naš program

- Naprosto je riječ o odlukama Vlade, i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme SR Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže. Brodogradnji smo pomagali subvencijama, izravno iz proračuna, a nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti - izjavio je Sanader napominjući da je pomaganje pojedinim ključnim gospodarskim subjektima bilo sastavni dio političkog programa HDZ-a.

Naglasio je da je pomaganje šibenskom TLM-u značilo spašavanje radnih mjesta. Pritom je dodao da bi šteta za cijelu državu, bila i veća da je više od tisuću zaposlenih u TLM-u završilo na ulici.

Postupao po zaduženju

Odvjetnica Jadranka Sloković nadovezala se da je tužiteljstvo došlo u fazu kriminaliziranja odluka Vlade RH.

- Smatramo da smo ušli u fazu političkog progona. Naravno da nam se to ne sviđa, ali imamo i mi svoj odgovor na to - istaknula je odvjetnica Sloković dodajući kako se ipak nada da će DORH neke slučajeve okončati odustajanjem od kaznenog progona protiv njezina klijenta. Međutim, iz priopćenja tužiteljstva u trenutku podizanja optužnice protiv bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, ne proizlazi da se kriminalizira neka odluka Vlade, već se navodi da je Mravak “postupajući po zaduženju dobivenom od Sanadera, zaključio ugovore na štetu HEP-a, a u korist društva Aluminij Mostar.” A šteta za HEP usljed spornog ugovora o isporci struje TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar od travnja 2007. do siječnja 2010., koju su izračunali vještaci, iznosi više od 650 milijuna kuna. Mravak je u obrani naveo kako su postojala upozoranje stručnih službi o mogućim visokim gubicima za HEP, te da su u nacrt ugovora stavili zaštitnu klauzulu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:27