TRAŽIO DA SE O NJEMU I HDZ-U PIŠE LIJEPO

'Sanader lokalne medije potkupio sa 700.000 eura izvučenih iz Fimi-Medije'

Novi detalji iz iskaza Mladena Barišića - famozna tvrtka Fimi-Media bila je, prema podacima istražitelja, svojevrsna tvornica gotovog novca za potrebe pojedinih najviših državnih dužnosnika, ali i HDZ-a
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Famozna tvrtka Fimi-Media bila je, prema podacima do kojih su došli istražitelji, svojevrsna tvornica gotovog novca za potrebe pojedinih najviših državnih dužnosnika, ali i HDZ-a.

Već poznato priznanje bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu odnio ukupno oko 30 milijuna kuna izvučenih iz javnih poduzeća i državnih institucija preko Fimi-Medije, samo je polovica cijele priče. Istražitelji su, kako neslužbeno doznajemo, uspjeli doći i do podataka na što je sve utrošen taj ilegalno izvučen novac. Pokrivanje troškova predizborne kampanje, medijska promocija, “kupnja” partnera...

Agencijska provizija

Cijela priča počela je prije otprilike četiri godine kad je Fimi-Media Barišićeve prijateljice Nevenke Jurak upala u probleme. Loše je poslovala i bila je prezadužena. Spasonosno rješenje za Fimi-Mediju Nevenka Jurak i Barišić pronašli su u dogovoru s tadašnjim premijerom Sanaderom. Taj je trojac dogovorio sljedeće: Sanader i Barišić pobrinut će se da Fimi-Media dobiva poslove od javnih poduzeća, državnih institucija i privatnih tvrtki, a Nevenka Jurak će ostvarenu dobit davati Barišiću i Sanaderu za potrebe stranke. Navodno je vlasnica Fimi-Medije za sebe uzimala “samo” uobičajenu agencijsku proviziju te novac za stvarno počinjene troškove, a ostatak, dakle većinu “dobiti”, prosljeđivala je.

Istražitelji raspolažu i saznanjima da je Nevenka Jurak više milijuna kuna potrošila izravno za potrebe HDZ-a. Konkretno, riječ je o troškovima za predizbornu kampanju 2007. godine.

Zastavice i broševi

Fimi-Media je tada navodno plaćala troškove raznog promidžbenog materijala, poput zastavica i broševa. Ukupno je Fimi-Media za troškove HDZ-ove kampanje potrošila oko četiri milijuna kuna. Navodno, bez ikakvih ugovora, računa ili slično.

Osim toga, tijekom istrage došlo se i do informacija o tome da je dio novca iz Fimi-Medije, koji je Barišić nosio Sanaderu, potrošen na promociju stranke u medijima. Manji su iznosi potrošeni na televizijske reklame, a postoje indicije da je više milijuna kuna utrošeno i na preuzimanje kontrole, u vlasničkom smislu, nad nekim lokalnim i regionalnim tiskovinama i elektronskim medijima. Od novca preuzetog od Barišića, Sanader je za te “potrebe” navodno potrošio više od 700.000 eura uključujući i pisanje afirmativnih tekstova o tadašnjem premijeru i stranci.

Ilegalnim novcem navodno su se zadovoljavale i “potrebe” nekih koalicijskih partnera. Zato je policija po nalogu USKOK-a izuzela i financijsku dokumentaciju iz HDZ-a.

U istrazi o Fimi-Mediji iskrsnulo je i ime ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete te njegova nekadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića.

Ispostavilo se da je Kalmetino ministarstvo imalo dva poslovna odnosa s Fimi-Medijom, i to jedan vrijedan 68.100 kuna te vezan za otvaranje radova na pruzi Vinkovci - Tovarnik, a drugi vezan za fantomski film “Prometna renesansa Hrvatske”.

Angažirala HTV

Za izradu filma Fimi-Media je angažirala jednu produkcijsku agenciju i HRT.

Iz prikupljenih informacija proizlazi da je Nevenka Jurak još 2007. taj posao dobila izravno od ministra Kalmete i Zdravka Livakovića. Livaković nam je poručio da to ne želi komentirati. Ministar Kalmeta u kraćoj je izjavi naveo da ne može komentirati predmete koji su na bilo koji način vezani uz predistražne i istražne radnje. No, smatra da je posao oko filma dobro odrađen i da oko toga ne bi trebalo biti problema.

Gdje je ugovor?

Nevenka Jurak navodno je upravo s njima sve dogovorila, pri čemu nije uopće bilo govora o potrebi raspisivanja natječaja, cijeni i slično. Fimi-Media je uz isporučeni materijal poslala i fakturu na iznos od 501.000 kuna koje joj je Ministarstvo prometa poslije i platilo. Prema neslužbenim informacijama, film je snimljen kako bi se pokazalo što je napravljeno u cestogradnji od 2004. do 2008. godine. No, kako je film bio završen uoči izbora 2007., nikad nije prikazan kako oporba Vladu ne bi optuživala da koristi taj projekt u predizborne svrhe. Osobe koje su upoznate s tim projektom pitali smo zašto je i kako angažirana Fimi-Media. Nitko nije bio previše rječit i osim odgovora “a netko je to morao napraviti”, ništa drugo nismo dobili.

Ostaje upitno je li u trenutku izrade filma, pa i kasnijeg plaćanja, uopće bio sklopljen ugovor ili je možda potpisan naknadno.

200 milijuna iz fiktivnih uplata

Već se u više slučajeva potvrdilo da su javna poduzeća, pa čak i MUP, unaprijed osiguravali poslove za Nevenku Jurak, a pozivni natječaji bili su namješteni kako bi se u dokumentaciji napravio privid regularnosti.

U većem dijelu radilo se o stvarnom poslovanju, ali su troškovi često bili prenapuhani. Međutim, bilo je i dosta fiktivnih isplata Fimi-Mediji.

Tijekom tri, četiri godine na taj se način u tvrtku Nevenke Jurak slilo gotovo 200 milijuna kuna. Ostvarena ”dobit” pritom se mjeri u desecima milijuna kuna, a konačni iznos tek treba utvrditi. Istragom je dosad obuhvaćeno poslovanje kojim je Fimi-Media, kako je inkriminirano, nezakonito uprihodila između 80 i 100 milijuna kuna. Prema najnovijim informacijama, tvrtka Nevenke Jurak imala je čistu “zaradu” od najmanje 40 milijuna kuna. Veći dio tog novca Nevenka Jurak proslijedila je Barišiću, a on Sanaderu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:29