PISMO IZ LOS ANGELESA

Sanader: Nikad nisam primio proviziju za dobivanje kredita Hypo banke!

Bivši je premijer priopćio da je na putu u SAD-u s obitelji i da nije pobjegao. Ističe i kako je DORH odbacio sve optužbe protiv njega
Zagreb, 260408.XII. opci sabor HDZ-a. Predsjednik stranke Ivo Sanader drzi govor.Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević / CROPIX

ZAGREB/BEČ - Upravo tijekom današnjeg ispitivanja Ivana Mravka zbog optužbe da je tvrtkama njemu bliske osobe isporučivao nezakonito sniženu struju, oglasio se bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader. U priopćenju dostavljenom austrijskoj novinskoj agenciji APA, ali i austrijskim medijima koji su izvještavali o navodnoj istrazi DORH-a protiv njega, Sanader je odbacio sve optužbe vezane za Hypo Alpe Adria Banku.

- To sam već više puta demantirao. Osim toga, DORH je odavno, dok sam još bio vođa opozicije, odbacio te optužbe protiv mene. Stoga najodlučnije odbacujem takva predbacivanja i naglašavam da nikada nisam primio provizije za posredovanje u dobivanju kredita kod Hypo Alpe Adria Banke, kao i druge ilegalne uplate - stoji u Sanaderovoj reakciji koju je uputio značajnijim austrijskim medijima, koji su prenosili izvještaje iz Hrvatske o navodnoj proviziji koju je dobio od Miroslava Kutle.

Nije bilo prijave

Sanader usto ističe da “nikada nije nikome svjesno omogućio prednost u poslovima hrvatske vlade”.

- Uostalom, antikorupcijske odredbe koje su danas na snazi hrvatski je parlament donio u vrijeme dok sam ja bio premijer - napominje Sanader ponavljajući da su sve optužbe protiv njega neistinite.

U pogledu svog odlaska u SAD, te špekulacija da se u strahu od mogućeg uhićenja sklonio s obitelji, Sanader je naveo sljedeće:

Odmor s obitelji dugo je planiran i nema nikakve veze s aktualnom istragom državnog odvjetništva. Optužbe protiv mene nemaju nikakve veze s istinom.

Međutim, i sam Sanader u svom je priopćenju iznio jedan netočan navod, da je DORH odbacio kaznenu prijavu protiv njega u slučaju provizije od 800.000 DEM koju je navodno dobio od Kutle za pomoć pri ishođenju kredita. DORH je upravo ovih dana priopćio kako u tom slučaju nikada nije ni postojala kaznena prijava protiv Ive Sanadera. Shodno tome, nije mogla biti ni odbačena.

Suradnja s Austrijom

Uz navod da je spominjanje istrage protiv Sanadera u najmanju ruku preuranjeno, DORH u istom priopćenju ističe da se već duže vrijeme odvija uska suradnja s nadležnim austrijskim tijelima.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je u više navrata izvješćivalo kako surađuje s nadležnim tijelima Republike Austrije u svezi poslovanja Hypo banke. Ta suradnja je intenzivna i rezultati istraživanja u tom slučaju bitni su za ocjenu pod kojim okolnostima i uz sudjelovanje kojih osoba je Hypo banka davala kredite Globus grupi.”

Iz toga se dade iščitati da je zapravo u tijeku predistraga, u kojoj nije nužno da se bilo koja osoba vodi pod imenom i prezimenom kao potencijalni osumnjičenik.

Don Vinko Sanader: Novinari sliče đavlu paklenome

Na predstavljanju svoje knjige u Solinu u srijedu navečer don Vinko Sanader, brat bivšeg premijera, za sve što se događa posljednjih dana oko njegova brata optužio je medije.

- O svemu se piše i govori s takvom strašću uživanja da dotični sliče doslovno đavlu paklenome. Doista, takvo što ima još samo u paklu. Nažalost, u našem medijskom prostoru vlada upravo takva paklena atmosfera. Biti plaćeni klevetnik danas je unosno zanimanje kod nas - obrušio se don Vinko na novinare. Don Vinko Sanader javno je rekao da se osjeća izdanim, te da izdaja prijatelja najviše boli.

- Ja jesam svećenik, ali sam i čovjek, kao i vi, te emotivno proživljavam sve što mi se događa. Etiketiran sam u javnosti, što sam doživio kao izdaju istine i nije mi lako - priznao je don Vinko Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:08