BUDUĆNOST REFORME

Sastali se predsjednica, Jokić i Šustar, reforma ide dalje, Jokić: 'Ostavku ne povlačim'

Predrag Šustar, Kolinda Grabar Kitarović, Boris Jokić
 Srđan Vrančić, Ranko Šuvar, Dragan Matić / EPH

>>> NOVO 17:16 Boris Jokić izjavio je za Dnevnik Nove TV u telefonskom razgovoru nakon sastanka na Pantovčaku, kako ostaje pri svojoj odluci da ga se razriješi s mjesta voditelja ekspertne skupine za provođenje kurikularne reforme. 'Spreman sam savjetodavno pomagati onima koji će dalje raditi na reformi', kazao je Jokić.

------------------

Kako saznaje Jutarnji list, u Uredu Predsjednice održan je hitan sastanak zbog krize kurikularne reforme. Na sastanku u uredu Kolinde Grabar Kitarović sudjelovali su voditelj reforme Boris Jokić i ministar obrazovanja Predrag Šustar, koji je prekinuo obveze u Bruxellesu i vratio se u Zagreb.

'Svima nam je posebno stalo da uoči sutrašnjih, ne bih rekao prosvjeda, nego podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, jer svi to želimo, da se smiri stanje. Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca', rekao je nakon sastanka ministar Šustar, prenosi N1 televizija.

SVE INFORMACIJE O PROSVJEDU MOŽETE NAĆI OVDJE

'Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu', kazao je Šustar. 'Jasna je poruka - cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva. Iskoristimo ovu reformu da ih ojačamo. Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije', kazao je ministar Šustar.

Jokić je po završetku sastanka kazao kako je jasno da je reforma kurikuluma važna. Zahvalio je na inicijativi za sastankom: 'Spremni smo dati dodatne savjete. Ali nismo spremni i dalje na politikanstvo u obrazovanju. Ova reforma je reforma nastavnika, ravnatelja, teta iz vrtića, roditelja i djece... i kao takva jedina ima smisla', rekao je Jokić.

Predsjednica je nakon sastanka rekla da se reforma mora nastaviti i da je riječ o budućnosti naše djece. Obvezala se da će učiniti sve kako bi uklonila političke utjecaje na proces reforme.

Zasad je nepoznato ostaje li Boris Jokić na čelu radne skupine kurikularne reforme.

Uoči sastanka, Jokić se oglasio priopćenjem u kojem je apelirao na sve političke stranke da ne prikupljaju političke bodove na reformi obrazovanja. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovom prilikom još jednom želimo zahvaliti svima na podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi. Također želimo ponoviti i još jednom zamoliti sve političke stranke da ne prisvajaju kurikularnu reformu.

Reforma je od samog početka osmišljena kao nacionalni projekt i istinsko mjesto zajedništva i dijaloga u kojem sudjeluju stručnjaci vrlo različitih svjetonazora.

Kako se naš rad proteže kroz dvije različite Vlade upoznati smo s niskom razinom podrške reformi, ali i općenito sustavima odgoja i obrazovanja. Stoga umjesto deklarativne podrške, molimo sve političke opcije da stave obrazovanje i znanost kao svoje prioritete, povećaju ulaganje u obrazovanje i znanost, poboljšaju status odgojno-obrazovnim radnicima i znanstvenicima i osiguraju djeci i roditeljima bolje obrazovanje.

Od praznih riječi i jeftinih političkih bodova onih koji su u prošlosti bili ili trenutno jesu moćni, ova zemlja nema mnogo.

Priopćenje su potpisali članovi ekspertne radne skupine: Boris Jokić, Branka Vuk, Ružica Vuk, Branislava Baranović, Suzana Hitrec, Zrinka Ristić Dedić i Tomislav Reškovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:08