ULAGAČI NEZADOVOLJNI

Sastanak nije zaustavio pad cijene obveznica

 Boris Kovačev

Analitičari su podijeljeni oko ocjena jučerašnjeg sastanka čelnog čovjeka Agrokora s dobavljačima: dok jedni smatraju da je Ivica Todorić na sastanak trebao doći barem s nekim konkretnim naznakama restrukturiranja koncerna, drugi upozoravaju da se od tog sastanka više nije niti moglo očekivati jer je Agrokor ionako tek na početku procesa koji će odrediti njegovu budućnost.

Međutim, ni inozemni investitori nisu impresionirani onim što se jučer čulo u Konzumu. Sve tri Agrokorove obveznice nastavile su negativan niz. Dvjema je cijena pala za dodatnih više od sedam posto, dok je treća skliznula za još 2,21 posto. Svim trima obveznicama cijena se sada vrti oko 60 posto nominale.

Među onim domaćim analitičarima koji smatraju da je Todorić dobavljačima trebao ponuditi više od lijepih riječi je Damir Novotny.

- Očekivao sam da će se dobavljačima iznijeti konkretni planovi restrukturiranja. Samo davanje opće podrške nije dovoljno - ističe Novotny. - Naravno da je bitno da se poslovanje Agrokora nastavi i stabilizira, ali ne možemo graditi očekivanja da će se to dogoditi bez restrukturiranja - dodaje Novotny.

Složen posao

Žali se i na nedostatak informacija o tome što misle ruske banke, koje su glavni vjerovnici Agrokora. Javnosti nije poznato, upozorava Novotny, što one zapravo misle o restrukturiranju Agrokora i kako ga zamišljaju.

Na drugom kraju spektra je Dragan Munjiza, konzultant i nekadašnji šef Konzuma. On jučerašnji sastanak Agrokora s dobavljačima ocjenjuje više kao izraz dobre volje, odnosno želju da se Todorić osobno obrati dobavljačima i uđe u komunikaciju s njima te pokaže da su otvoreni i proaktivni.

- Ne može se prezentirati nešto ako još nije sve riješeno i nema jasne strategije. Što će komunicirati, osim pojaviti se i reći da se na tome radi?! To je tek početak procesa koji čeka Agrokor, u kojem je Todorić svojim obraćanjem jasno ukazao da stoji iza toga i koga je zadužio da sve operativno naprave kako bi se platilo dobavljače, a to su Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma, i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora - kaže Munjiza.

Dodaje kako je riječ o složenom poslu i ne vjeruje da je itko očekivao da se to jučer riješi. Osim toga, dodaje, budući da se radi o procesu restrukturiranja, uzeo je konzultante, a njima trebaju mjeseci da uđu u poslovanje kompanije.

- Da rade i 20 sati na dan, to će potrajati barem mjesec dana - smatra Munjiza te dodaje kako je mudro da Todorić sasluša predstavnike radnika, države i dobavljača jer je očito da se stvari u koncernu trebaju mijenjati. Samo iz dodane vrijednosti, nastavlja Munjiza, mogu se servisirati dugovi, no mora postojati povjerenje zaposlenika i dobavljača, a za to treba puno razgovarati.

I Novotny smatra da ključ rješenja leži u nastavku komunikacije Todorića i dobavljača.

- Razgovori s dobavljačima trebaju se nastaviti. Svakako je važno da se poslovanje nastavi, ali jednako je važno i da se provede restrukturiranje - napominje Novotny.

Ni financijski analitičar Ivica Krešić ne očekuje da bi se rješenje za problem dugovanja Agrokora prema dobavljačima moglo naći po hitnom postupku. Štoviše, ističe, na Agrokoru niti nije da dobavljačima iznosi plan svog restrukturiranja.

- Dobavljačima treba izaći s planom kada će se, što i u kojoj mjeri platiti. S druge strane, restrukturiranje se radi iza kulisa, s bankama i ostalim velikim vjerovnicima - poručuje Krešić.

Pozitivna poruka

- Dugovanja Agrokora prema dobavljačima nisu nastala preko noći pa se preko noći ne mogu niti riješiti. Todorić je od 80-ih stvorio vrlo respektabilan koncern, koji je mnogim dobavljačima osigurao i tržište i egzistenciju. Prigovor koji mu se može naći jest da je iz bivših vremena naslijedio i proširio kulturu odgođenog plaćanja, koja je samo eskalirala posljednjih godina kako je novčani tok bio sve ‘tanji’. Obveznice je gotovo nemoguće odgoditi, kredite također prilično teško, pa su teret nelikvidnosti u nerazmjernoj mjeri bili prisiljeni snositi dobavljači - zaključuje Krešić.

Ključno je povjerenje

Ni financijski konzultant Andrej Grubišić nije očekivao čuda od sastanka.

- Na ovakvom je sastanku ključno kreirati međusobno povjerenje u transparentno komuniciranje stvarnog stanja i otkloniti dvojbe vezane za gomilu dezinformacija. Ne vjerujem da je itko od dobavljača u ovom trenutku očekivao bilo što drugo. Bitno je da u nekom trenutku ključni kreditori izađu s porukom da će podržati Agrokor u prebrođivanju krize. Takva vrsta poruke bila bi puno poželjnija od bilo kakvog zakona - naglašava Grubišić koji smatra da će izazov Agrokora biti zadržati postojeće razine isporuka dobavljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:53