SASTANAK NA VRHU

SASTANAK PREDSJEDNICE S BAKIROM IZETBEGOVIĆEM Potvrdili spremnost da se otvorena pitanja između dviju država rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa

 
Kolinda Grabar Kitarović i Bakir Izetbegović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održali su večeras u Dubovačko-neretvanskoj županiji neformalni sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnoj suradnji, otvorenim pitanjima i unaprjeđenju suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćio je ured predsjednice.

Grabar Kitarović i Izetbegović potvrdili su spremnost da se otvorena pitanja između dviju država rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa i na temelju poštivanja međusobne ravnopravnosti, suvereniteta i međunarodnog prava. Razgovarano je i o odnosima i stanju u jugoistočnoj Europi, o perspektivi i dinamiziranju procesa euroatlantskih integracija, te o održavanju trilateralnih sastanaka na vrhu između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Turske.

Riječ je o mehanizmu suradnje koji je izvanredno funkcionirao tijekom agresije na Hrvatsku i BiH. Kako su Hrvatska i Turska članice NATO-a, te zainteresirane za stabilnost Bosne i Hercegovine, ovaj bi mehanizam mogao bitno pridonijeti unutarnjoj funkcionalnosti BiH i približavanju euroatlantskim integracijama.

Kolinda Grabar Kitarović i Bakir Izetbegović

Odnosi Hrvatske i BiH

Odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ako ih gledamo u razdoblju od faze raspada bivše države do danas, mogu se definirati kao vrlo kompleksni, dinamični te izuzetno nestabilni: dijelimo najdužu zajedničku granicu u regiji (1001 kilometar), bili smo bliski saveznici, ali smo imali burnih sukoba i konačno, u BiH je hrvatski narod jedan od konstitutivnih, zaštićen Daytonskim sporazumom kojeg je Hrvatska potpisnica. Od svečanog potpisivanja Daytonskih sporazuma 15. prosinca 1995. u Parizu pa do danas situacija se nije poboljšala i dvije zemlje sada osim najduže granice dijele i niz bilateralnih sporova.

1. Pelješki most

BiH, posebno njezin bošnjački element, tvrdi kako izgradnja tog mosta ide protiv interesa Sarajeva. Hrvatska pak tvrdi da su u izvedbenu dokumentaciju po kojoj će se most graditi inkorporirani svi prigovori koje je BiH imala kad je najavljena gradnja mosta.

2. Granice

Dvije su države 1999. godine potpisale Sporazum o granicama koji je u obje države naišao na kritike. U Hrvatskoj se posebno spornim smatra pitanje razgraničenje u Malostonskom zaljevu, dok u BiH tvrde kako i oni trebaju dobiti pristup otvorenom moru po slovenskom modelu (koji Hrvatska ne prihvaća). Sporno je i pitanja razgraničenja na Uni kod Kostajnice i još neke točke. Granica je do danas nedefinirana.

3. Rafinerija Bosanski Brod

Ovo postrojenje, koje je u vlasništvu ruske tvrtke Zarubežnjeft, izbjegava koristiti sredstva za pročišćenje ispušnih plinova pa ispušta izuzetno opasne elemente koji rade ozbiljne probleme u disanju građanima Slavonskog Broda

4. Prisluškivanje

Početkom jeseni u medijima se pojavila informacija da BiH tajna služba, OSA, prisluškuje, prati i tajno nadzire hrvatske političare, posebno predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

5. Pitanje islamskog radikalizma

BiH je izuzetno nezadovoljna izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako u toj zemlji postoji izuzetno velik broj radikaliziranih islamističkih fundamentalista koji predstavljaju prijetnju Hrvatskoj i Europi. U Sarajevu smatraju da je riječ o netočnim informacijama koji imaju za cilj stvaranje negativnog stava prema BiH, iako je njihovo Ministarstvo sigurnosti 13. listopada izjavilo kako je terorizam i dalje prijetnja, posebno kad je riječ o osobama koje su vratile s bojišnice u Siriji i Iraku.

Kolinda Grabar Kitarović i Bakir Izetbegović

6. Pitanje budućeg ustrojstva BiH

Na raspravi u Europskom parlamentu hrvatski su zastupnici promovirali i podržali tezu o federalizaciji BiH. To je i bošnjački i srpski element doživio kao izravan udarac protiv Daytonskog sporazuma.

7. Agrokor

Hrvatski koncern koji je trenutno u fazi restrukturiranja ima značajnu imovinu u toj zemlji koja je sastavni dio cijelog procesa. Trenutno je najveći problem pitanje ruske Sberbank koja nastoji preuzeti dio te imovine u svoje vlasništvo tako podmiriti dio svojih dugovanja.

8. Ostavljanje BiH u amanet Turskoj

Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva BiH, svojim je nedavnim izjavama kako je njegov otac Alija na samrti ostavio BiH u “amanet turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu” izazvao buru nezadovoljstva u regiji pa i Hrvatskoj: sasvim razumljivo budući da BiH nije privatno vlasništvo obitelji Izetbegović.

9. Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske na smatra se dijelom BiH, ali niz njegovih izjava i postupaka izražava negativni odnos prema Hrvatskoj: ključni je problem onemogućavanje povratka protjeranih Hrvata što je nedefinirana, ali vidljiva politika tog entiteta.

10. Pitanje utjecaja drugih država

Hrvatski je interes da BiH postane članicom NATO i EU, što je formalno i stajalište vlade u Sarajevu (dakle, one BiH). No, ruski ambasador u BiH je otvoreno rekao kako se Moskva snažno protivi ulasku BiH u NATO u čemu ima punu podršku srpskog entiteta pa je taj proces već godinama u zastoju. BiH još uvijek nije dala odgovore na upitnik za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU. Dijelom je to posljedica neučinkovite administracije, ali i utjecaja Rusije i Turske. Ova prva se u posljednje vrijeme protivi i širenju NATO-a na prostor koji smatra zonom svog interesa (Ukrajina), dok ova druga, nezadovoljna odnosom EU prema njezinom pregovaračkom procesu, preko bošnjačkog elementa utječe na usporavanje procesa. (Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:30