AFERA DNEVNICE

Sauchin stan na Gornjem gradu u blokadi dok ne završi proces

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i saborski zastupnik SDP-a Tomislav Saucha, kojega USKOK u aferi dnevnice tereti da je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 560.000 kuna, od petka se brani sa slobode.

No, dok je još bio u istražnom zatvoru, protiv njega je donesena privremena mjera blokade dijela imovine radi osiguranja naplate spomenute ilegalne koristi. Kako je vidljivo u zemljišnoknjižnom izvatku za njegov stan u Ulici T. Brezovačkog na zagrebačkom Gornjem gradu, Županijski sud još je 13. veljače, na temelju prijedloga USKOK-a, donio rješenje o privremenoj blokadi. Isto je 14. veljače zaprimljeno i potom upisano kao zabilježba u zemljišnim knjigama Općinskog građanskog suda.

Prema podacima koje je Saucha naveo u svojoj imovinskoj kartici, radi se o stanu od 70 četvornih metara, vrijednog oko 1,1 milijun kuna, koji je stekao darovnim ugovorom od svoje majke.

Privremena mjera blokade imovine traje u pravilu do pravomoćnog okončanja postupka, kada se, ovisno o ishodu procesa, ili skida blokada ili se iz blokirane imovine naplaćuje iznos protupravno stečene koristi utvrđen pravomoćnom sudskom presudom.

Podsjetimo, Saucha je okrivljen da je od 2013. pa sve do siječnja 2016. godine uzimao dnevnice za inozemna putovanja na ime trojice posebnih savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, na kojima oni uopće nisu ni bili. Tijekom dosadašnje istrage ispitani su svi ključni svjedoci protiv Sauche, a iskaz je dao i bivši premijer Milanović, ustvrdivši da nije znao za sporne isplate. Očekuje sa da će istraga u ovom slučaju vrlo brzo biti okončana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:20