ŠTO NAKON IZBORA

SAVEZ SDP - HDZ TEK NAKON 3. IZBORA? 'To je opcija ako baš sve propadne'

 Hanza Media

Vjerujemo da će HDZ i Most slagati Vladu. No, ako to ne bi uspjelo, postoji i opcija dogovora sa SDP-om, ali tek nakon još jednih izbora, reklo nam je jučer nekoliko članova HDZ-a. Prema njihovim izjavama, mogućnost velike koalicije je zadnja varijanta na koju bi se išlo, i to tek kada bi se iscrpile sve druge mogućnosti. - Ako rezultati izbora budu slični onome što ovih dana objavljuju ankete, onda se kao najizglednija opcija čini da HDZ i Most uz manjinske glasove sastavljaju Vladu. Iako će SDP vjerojatno imati više mandata od nas, realnije je da Vladu sastavljamo mi i Most jer izvan svoje koalicije Zoran Milanović nema puno izbora - ističe jedan od sugovornika iz HDZ-a. Dodaje kako je jedan od planova HDZ-a i taj da se Vlada pokuša sastaviti bez Mosta.

Popustljiviji Most

- Ako bi se pregovori s Božom Petrovom pokazali nemogućim, pokušali bismo Vladu sastaviti uz pomoć drugih stranaka. No, ako ni to ne bi bilo moguće, naš sljedeći korak ne bi bila odmah velika koalicija, nego novi izbori pa tek onda dogovor sa SDP-om - kaže izvor iz HDZ-a, objašnjavajući da za takav korak svoje birače ipak moraju pripremiti. - Ljudima bismo na taj način pokazali da smo dva puta pokušavali nešto napraviti, ali da to s Mostom nije moguće te da je velika koalicija jedini način da se situacija stabilizira i da provedemo reforme - kaže naš sugovornik, napominjući kako se nada da do toga ipak neće doći. - Ono što je sigurno jest da HDZ više neće dopustiti ucjenjivanje, niti pregovore kakve smo vodili u vrijeme Tomislava Karamarka. Sedam uvjeta koje Božo Petrov sada postavlja dijelom je ostvarivo, ali ne mogu se ostvariti na način na koji Petrov to želi. No, mislim da će Most biti popustljiviji nego prije i da ćemo se dogovoriti. Na kraju krajeva, njihovim ministrima se svidjelo biti u Vladi, a Boži Petrovu će se vjerojatno ponuditi da bude šef Sabora - navodi naš izvor. Drugi istaknuti član HDZ-a ističe kako bi velika koalicija imala smisla jedino kada bi se HDZ i SDP doista dogovorili da se riješe ključni problemi za Hrvatsku. - U suprotnom, ako bi se opet radilo o nekoj trgovini, to bi bilo potrošeno vrijeme. Smatram da bi se prije sastavljanja Vlade svakako trebao napraviti detaljni koalicijski sporazum, bilo da se radi o Mostu ili velikoj koaliciji sa SDP-om. Dakle, treba proći ozbiljnu pregovaračku proceduru, riješiti sve oko programa, reformi i kadrova, tako da je poslije sve samo operativa.

Veliki dugovi

A ne kao prošli put kad su najprije sastavili Vladu pa se onda spoticali i svađali na svakom koraku. Taj se scenarij više ne smije ponoviti. A ako se uvidi da takav dogovor nije moguć, treba odmah ići na nove izbore - smatra naš sugovornik. Ne misli da bi, u slučaju velike koalicije, trebalo biti problema oko dogovora hoće li premijer biti šef SDP-a Zoran Milanović ili prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković.

- Neko je pravilo da relativni pobjednik izbora daje premijera, a druga strana potpredsjednika Vlade i šefa Sabora - kaže.

U SDP-u, pak, sramežljivo neslužbeno iznose svoja razmišljanja o velikoj koaliciji koja se ne razlikuju previše od HDZ-ovih, ali i oni napominju da do novih izbora neće doći, da idu na pobjedu i sastavljanje Vlade s IDS-om i manjinama te ostalim svjetonazorski bliskim strankama. - Ako ponovno dođe do novih izbora, a opet budu slični rezultati, onda bi moglo doći do suradnje s HDZ-om da barem izguramo tu 2017. kada nam na naplatu stižu veliki dugovi - kažu u stranci. Ostali članovi Narodne koalicije, HNS i HSS, sada otvoreno govore o tome da suradnje s ovakvim Mostom neće biti. HNS je tu najčvršći u svom stavu.

Profiliranje hDZ-a

- Mi nemamo namjeru ići s njima jer nam oni ne mogu biti ozbiljan partner. Pokušaj osobne diskreditacije našeg predsjednika krajnje je antidemokratski pristup gdje se vidi da su oni parapolitička organizacija koja dolazi iz političkog podzemlja - tvrdi jedan član HNS-a. Za veliku koaliciju kaže da HNS s ovakvim HDZ-om nije spreman jer će Plenkoviću trebati barem dvije godine predanog posla na profiliranju stranke i kadrovskom restrukturiranju. - Ako dođe do velike koalicije, HNS neće niti biti potreban, ali će u tom slučaju SDP biti junior partner pa bi na taj način HDZ dao premijera. Nisam siguran da je SDP na to spreman - kaže naš sugovornik te napominje kako bi se mogla dogoditi situacija da kao odgovorna stranka, u slučaju da SDP i Most sastave Vladu, podržavaju takvu Vladu u parlamentu jer ne žele nove izbore. - To bi trajalo dok ne prođe kritična 2017. - napominju u HNS-u. I u HSS-u slično razmišljaju. Jedan istaknuti član kaže kako će oni, ako Milanović pristane na Mostove ucjene da Krešo Beljak ne bude u Vladi, i dalje podržavati predsjednika SDP-a kao mogućeg premijera, ali iz Sabora, te uz neke uvjete. Za veliku koaliciju smatraju da sada nije realna.

HDZ prijavio upola manje troškova

Peđa Grbin, član Predsjedništva SDP-a, kaže kako se u posljednje vrijeme puno govori o velikoj koaliciji, ali ona danas nije moguća jer se tu radi o “dobro znanom vjerodostojnom HDZ-u”. - To je stranka koja ponovno prijavljuje dvostruko manje troškova u kampanji od Narodne koalicije i stranci koja ne vidi ništa sporno da prima donacije od Josipa Klemma. Oni su svojim djelima pokazali da jedina promjena koju su spremni napraviti jest ona na riječima. I mi smo se prema građanima obvezali da im nećemo omogućiti ponovni povratak na vlast - kaže Grbin. Kad je riječ o Mostu, Grbinu je žao što ne shvaćaju da pojam pregovaranja i koaliranja nije smišljen u Hrvatskoj, nego je to nešto što je u demokratskom svijetu normalno. - Ali je isto tako normalno da se pregovori ne temelje na ucjenama. Za razgovore smo spremni jer to nije kompromitirana stranka, ali za ucjene ne - poručuje Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:33