SRETNA ZAMJENA

SAZNAJEMO TKO ĆE DOĆI NA MJESTO ZORANA MILANOVIĆA On je najavio zamrzavanje statusa zastupnika u Hrvatskom saboru...

 Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović najavio je zamrzavanje statusa zastupnika u Hrvatskom saboru, a to je otvorilo pitanje tko će iz SDP-a zauzeti njegovo mjesto u parlamentu.

Iako je prije mjesec dana izgledalo da će to biti Karolina Leaković, po svemu sudeći veće izglede imaju Melita Mulić i Alen Prelec.

Prvi izbor

Odluku o Milanovićevoj zamjeni donijet će predsjednik Davor Bernardić, koji je prije nekoliko dana nagovijestio da bi trebalo vidjeti koliko zastupnika dolazi iz Grada Zagreba, a koliko iz Zagrebačke županije. Odgovor sugerira što je mislio Bernardić - u Saboru je šest SDP-ovaca iz Zagreba, a tek jedan iz okolnog prstena, bivši ministar Mihael Zmajlović. Međutim, situacija se zakomplicirala jer svih troje pretendenata imaju argumente u vlastitu korist.

Alen Prelec je SDP-ov općinski načelnik Brdovca, a kao zamjenik Tonina Picule bio je saborski zastupnik od 2013. do 2015. godine. Ulaskom u Sabor dobio bi reklamu i za predstojeće lokalne izbore čiji će rezultati sigurno utjecati na Bernardićev status u SDP-u, a osim toga Prelec je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojio više preferencijalnih glasova (474 tj. 0,61%) od Karoline Leaković (387 ili 0,49%) i Melite Mulić (131 glas).

Sva njezina zaduženja

Problem je jer Klub SDP-a ima 37 zastupnika, od čega je samo pet žena, što je tužan podatak za stranku koja kao jedan od svojih glavnih političkih ciljeva naglašava ravnopravnost spolova. Zato se Bernardić našao pod pritiskom da izabere Melitu Mulić, koja ima prednost jer je bila osma na izbornoj listi, ili Karolinu Leaković, koja je dobila nešto više glasova, a bila je i kandidatkinja za predsjednicu SDP-a, no i na unutarstranačkim izborima za nju je glasalo manje od jedan posto članstva.

Donedavno se smatralo da Melita Mulić nije zainteresirana za zastupničko mjesto jer je prije samo tri mjeseca rodila sina. Njezin je suprug Igor Dragovan, saborski zastupnik i donedavni glavni tajnik SDP-a, a vjenčali su se u rujnu prošle godine.

Melita Mulić u Sabor je ušla početkom 2012. umjesto Tomislava Sauche, koji je postao šef kabineta premijera Zorana Milanovića. Uskoro je postala najaktivnija zastupnica - u Saboru, Gradu Zagrebu i SDP-u bila je u 19. odbora, izaslanstava i foruma - a među ostalim članica je Povjerenstva za zaštitu od nasilja u Gradu Zagrebu, potpredsjednica Odbora za žene Unije za Mediteran, članica je saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za europske integracije i Odbora za ravnopravnost spolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:29