DILEMA U SABORU

SDP će glasati za ustavne promjene i bez svojeg prijedloga o referendumu

Zagreb, 060709.Nastavak 11. sjednice Hrvatskoga sabora na kojoj zastupnici raspravljaju o povjerenju novoj Vladi i mandatarki Jadranki Kosor. Rasprava se u Saboru oduzila do kasnih nocnih sati pa ce se na glasovanje o povjerenju morati jos malo pricekati. Na slici: kako je rasprava potrajala zastupnici su otisli na pauzu te ostavili polupraznu dvoranu.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska će sutra najvjerojatnije dobiti izmijenjeni Ustav, a o tome hoće li u njega ući i SDP-ov prijedlog o smanjenju broja potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma vladajući i opozicija još se nisu dogovorili.

- Prijedlog izmjena Ustava koje smo danas usvojili odmah šaljemo predsjedniku Sabora da bi on tu točku sutra ujutro uvrstio na dnevni red plenarne sjednice, odmah bi je raspravili a potom o tome i glasali. Dakle, sutrašnjim danom završio bi proces promjena Ustava - najavio je Vladimir Šeks, predsjednik saborskog Odbora za Ustav.

Odbor je jutros jednoglasno utvrdio Prijedlog promjena Ustava, ali bez dijela koji se tiče eventualnog smanjenja broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma. SDP će svoju ideju da se postotak potrebnih potpisa sa sadašnjih 10 posto smanji na 5 posto ukupnog broja birača sutra predložiti u obliku amandmana.

No, ako je suditi po današnjem istupu SDP-ovca Josipa Leke, u slučaju da HDZ-ova većina to ne prihvati, SDP-ovci će ipak dići ruku za ustavne promjene.

Uz smanjenje praga, SDP-ovci će predložiti i da se uvedu ograničenja o kojim oblastima referendum ipak ne bi mogao biti raspisan, poput ljudskih prava i slično.

- Ne bih špekulirao o tome kako će se SDP postaviti ako HDZ sutra ne podrži smanjenje broja potpisa na 5 posto, dok ne vidimo argumente drugih i kako će teći rasprava. No, uz postotak, vrlo je bitno i ograničenje o kojim se temama ne bi mogao raspisivati referendum - rekao je Leko nakon sjednice.

Vladimir Šeks nije želio reći kako će HDZ sutra glasati o SDP-ovom prijedlogu iako je još prošlog tjedna najavio da će vladajući dići ruku za smanjenje praga za referendum.

- Neću odgovarati na hipotetička pitanja - odgovorio je Šeks.

Podsjetio je da su u međuvremenu, kako je rekao, iznijeti ozbiljni razlozi protiv smanjivanja praga s 10 na 5 posto. Naime, manjinski zastupnik Šemso Tanković na sjednici prošloga tjedna izrazio je bojazan da bi smanjivanje broja potrebnih potpisa za referendum mogao pogodovati onima koji bi na taj način zatražili ograničavanje ljudskih prava, primjerice muslimana.

Istodobno, HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin tada je istaknula da možda i ne bi imalo potrebe za snižavanjem praga ako bi se u Zakonu o referendumu produžiti broj dana potrebnih za prikupljanje potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 05:34