POTPREDSJEDNIK SDP-a

SDP ĆE PODRŽATI ANKU MRAK-TARITAŠ ZA GRADONAČELNICU ZAGREBA? 'Ne smijemo robovati egu i taštini, najvažnije je svrgnuti Milana Bandića'

SDP ĆE PODRŽATI ANKU MRAK-TARITAŠ ZA GRADONAČELNICU ZAGREBA? 'Znam da to nije prirodno, ali ne smijemo robovati egu i taštini, najvažnije je svrgnuti Milana Bandića'
Na fotografiji: Anka Mrak Taritaš
 Goran Mehkek / CROPIX

Na 14. izbornoj konvenciji SDP-a u Zagrebu Peđa Grbin izabran je, uz Rajka Ostojića, Borisa Lalovca i Zlatka Komadinu, za potpredsjednika SDP-a. U kratkom intervju osvrće se na buduće poteze stranke, posebice u vezi s izborima za zagrebačkoga gradonačelnika.

Za vas stalno govore da ste Milanovićev čovjek. Što to znači sad kad Milanovića više nema?

- Zoran Milanović je bio predsjednik SDP-a, a potom i predsjednik Vlade, što bi neki danas najradije zaboravili. Normalno da sam ga podržavao i da smo surađivali, kao što ću i sada surađivati s novim predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, kojeg znam dugi niz godina, dulje nego Zorana Milanovića.

Po čemu se vaše viđenje SDP-a najviše razlikuje od Bernardićeva? Ipak ste do prije nekoliko dana vodili bitku da on ne postane predsjednik SDP-a?

- Nisam vodio bitku da Bernardić ne postane predsjednik, već da predsjednik stranke postane Ranko Ostojić. Vizija koju je Bernardić prezentirao tijekom kampanje za SDP meni je načelno prihvatljiva. Konkretnije, naše se vizije podudaraju u smislu podrške reformi stranke, daljnje demokratizacije izbornih procesa, širenju principa “jedan član jedan glas” na odabir svih funkcija, kao i jačanje uloge savjeta SDP-a. Sada je na nama da to ostvarimo, što je znatno teže.

Biste li savjetovali Bernardiću da osobno uđe utrku za Zagreb?

- To je stvar gradske organizacije, iako je Bernardić već tijekom kampanje za predsjednika govorio da će biti kandidat i na lokalnim izborima. Ipak, smatram da stranka treba na temelju objektivnih pokazatelja analizirati i procijeniti kakvi su nam izgledi prije donošenja konačne odluke. Ono što je cilj jest da se nepotizmu i korupciji Milana Bandića stane na kraj.

Kako se SDP ovaj put treba postaviti na izborima protiv Bandića?

- Odluku treba temeljiti na rezultatima anketa i istraživanja, u razgovoru s članovima, s koalicijskim partnerima... Naravno da smatram da je prirodnije da HNS podrži našeg kandidata s obzirom na političku snagu SDP-a, no ne smijemo robovati egu i taštini, nego napraviti ono što je najbolje za Zagreb.

Dakle, nije isključeno da SDP na lokalnim izborima za Zagreb podrži HNS-ovku Mrak Taritaš, pokaže li se to boljim?

- Da budem potpuno jasan: cilj ovih izbora mora biti zaštita javnog interesa građanki i građana Zagreba, a to je prestanak trošenja njihova novca na nepotrebne stvari, prestanak klijentelizma, nepotizma i korupcije utjelovljene u gradonačelniku Bandiću. Dosta je vlasti koja troši na fontane umjesto na podizanje standarda u vrtićima ili na uređenje zdravstvenih institucija za koje se brine Grad, a koje se raspadaju. Ja bih bio najsretniji da osoba koja će odnijeti pobjedu bude iz SDP-a, ali ne bih imao problema da zajednički kandidat dođe i sa strane koalicijskih partnera.

Za koga vam je najviše žao što nije prošao u novo vodstvo SDP-a?

- Prvenstveno onih, poput Sabine Glasovac, koji se uopće nisu kandidirali. Također, ubuduće za protukandidate na predsjedničkim izborima, kao što su sada bili Picula, Ranko Ostojić i Miljenić, moramo osigurati sudjelovanje u radu tijela stranke, makar kroz članstvo u Glavnom odboru. No, moram li baš konkretno odgovoriti na vaše pitanje, onda bih rekao da mi je najviše žao zbog Karoline Leaković, kako zbog prijateljskog odnosa, tako i zbog činjenice da je i u ovoj kampanji jasno artikulirala lijeve ideje kakve su potrebne u kreiranju SDP-ovih politika.

Što kažete na Bernardićevu ponudu Mostu da krenete zajedno u reformu lokalne samouprave? Treba li SDP još jednom pokušati s Mostom?

- Mi moramo moći surađivati sa svakom strankom koja nije ekstremna. Činjenica je da smo s njima i dosad pokušavali raditi, no iako ta platforma zaziva suradnju, kad do nje treba doći, stvari naglo padnu u vodu. To se najbolje vidjelo u petak kad Most nije podržao SDP-ove amandmane na poreznu reformu. Dakle, skeptičan sam.

Postoji li opasnost da HNS ojača na trenutačnoj slabosti SDP-a: za Lučina se govori da bi mogao ići u bitku za Rijeku, Mrak Taritaš dobro stoji u Zagrebu, Vlahušić i dalje drži Dubrovnik, SDP još nema kandidata za Split?

- HNS ima pravo istaknuti svoje kandidate u gradovima u kojima je jak SDP, kao što se nadam da će svoje kandidate istaknuti i ondje gdje je jak HDZ. No, naša stranka ima daleko veću podršku građana pa mislim da ta opasnost i nije tako realna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:17