ODLUČIT ĆE USTAVNI SUD

SDP I HDZ SE IPAK SLOŽILI Otkrivamo kako će Sabor spriječitiodržavanje referenduma o ćirilici

Prvi korak - provjeru valjanosti potpisa - ovaj će put obaviti Zavod za statistiku. To bi moglo biti gotovo prije ljetne stanke Sabora
Zagreb, 170214. Sabor RH.Sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.Na fotografiji: Vladimir Seks (predsjednik Vijeca) i Pedja Grbin.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Referendum o ćirilici napokon dolazi na dnevni red Sabora. Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, kako nam je kazao predsjednik toga Odbora SDP-ovac Peđa Grbin, na današnjoj će sjednici predložiti Saboru da od Vlade zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Nije vrijeme godišnjih

Provjeru valjanosti prikupljenih potpisa obavit će Statistički zavod, (ranije je to obavljalo Ministarstvo uprave), a kad Zavod obavi taj posao, Vlada će o njihovom broju obavijestiti saborski odbor za Ustav.

S obzirom na to da su Statističkom zavodu prošle godine za brojanje prikupljenih potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka trebala dva mjeseca (od 15. srpnja do 12. rujna), pretpostavlja se da bi brojanje potpisa za ćirilični referendum moglo trajati nešto kraće jer se ne obavlja u vrijeme godišnjih odmora.

- Ako se utvrdi da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, Odboru za ustav predložit ću da Saboru uputimo prijedlog zaključka u kojem će stajati da bi održavanje referenduma o ćirilici, koji može dovesti do rušenja razine dosegnutih manjinskih prava zajamčenih Ustavnim zakonom i pravima nacionalnih manjina, bilo izravno kršenje Ugovora o pristupanju hrvatske EU - rekao je Grbin i dodao:

Zaključak i očitovanje

- Također ćemo predložiti da Sabor nakon usvajanja takvog zaključka od Ustavnog suda zatraži da se očituje o ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici, kazao nam je Grbin.

Suprotno Ugovoru EU

Kako se referendumom o ćirilici predlaže izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, njegov ishod bio bi suprotan preuzetoj obavezi jačanja zaštite manjinskih prava i provedbi Ustavnog zakona. Na pitanje vjeruje li da će HDZ i ostatak saborske oporbe podržati zaključak da je referendum o ćirilici suprotan obavezama preuzetim Ugovorom o pristupanju Hrvatske EU, Grbin je odgovorio: “Taj Ugovor je u Hrvatskom saboru ratificiran čak dva puta dvotrećinskom većinom. Ne vidim kako bi oni koji su za Ugovor već dvaput glasali, objasnili zbog čega sad glasaju protiv”.

Nakon glasanja o takvom zaključku Sabor će, rekao je Grbin, od Ustavnog suda zatražiti očitovanje je li referendumsko pitanje o ćirilici sukladno Ustavu. Sabor će, dakle, za razliku od prošle godine i referenduma o braku, ovaj put iskoristiti tu mogućnost.

Na današnjoj sjednici Odbora za Ustav, kako doznajemo, pojavit će se i HDZ-ovi članovi koji su neko vrijeme bojkotirali rad Odbora. I stav HDZ-a je kako Odbor treba predložiti Saboru da od Vlade zatraži provjeru potpisa.

- Kad Odbor to konstatira, i ako utvrdi da postoji dovoljan broj potpisa, ne može donijeti nikakvu odluku, nego ima dvije mogućnosti - jedna je da predloži Saboru raspisivanje referenduma, a druga da Saboru predloži da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. A ići će se očito na drugu mogućnost - kazao je izvor iz HDZ-a. Istaknuo je kako jedino Ustavni sud može odlučiti je li pitanje u skladu s Ustavom. U HDZ-u se jučer nisu željeli izjašnjavati oko zaključka da bi referendum o ćirilici bio suprotan Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU.

SVE PO PROCEDURI 5 koraka oko referenduma o ćirilici

1. Odbor za Ustav predložit će Saboru da od Vlade zatraži provjeru vjerodostojnosti i broja prikupljenih referendumskih potpisa.

2. Vlada će zadužiti Zavod za statistiku da prebroji prikupljene potpise i o njihovu broju izvijestiti saborski Odbor za Ustav.

3. Odbor za Ustav će, ako se utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, Saboru predložiti donošenje zaključka da bi referendum o ćirilici bio suprotan Ugovoru o pristupanju Hrvatske EU.

4. Sabor će zatim od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o ćirilici.

5. Ustavni sud će prvi put u svojoj povijesti dobiti priliku očitovati se o ustavnosti referendumskog pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:06