TRI MJESECA PRIJE IZBORA

SDP MIJENJA ZAKON O IZBORU PREDSJEDNIKA 'Nema panike. Josipović ima veliku prednost'

SDP-ov prijedlog u dnevni red uvršten je na današnjoj sjednici Sabora, uz protivljenje HDZ-a
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Upućivanje izmjena izbornog zakona u parlamentarnu proceduru tri mjeseca prije predsjedničkih izbora predsjednik Kluba SDP-ovih zastupnika Igor Dragovan obrazložio je kao olakšanje za medije, budući da je jedino za predsjedničke izbore utvrđena izborna šutnja i nakon zatvaranja birališta.

"Mislim da biste vi kao mediji trebali biti najviše zainteresirani za ovo što smo uputili u proceduru. To je jedini zakon koji još uvijek izbornu šutnju drži do 24 sata navečer. Smatrali smo da je interes javnosti i građana da bi to trebalo biti u skladu sa svim ostalim zakonima. To je čisto tehničko pitanje", rekao je Dragovan novinarima u Saboru.

Uz skraćenje izborne šutnje do zatvaranja birališta, SDP predlaže i brisanje mogućnosti glasovanja dijaspore u inozemnim uredima RH pa u zakonu ostaje da hrvatski državljani izvan Hrvatske glasuju isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Inozemne urede u pojedinim državama Hrvatska je osnivala prije diplomatskih predstavništava, koja su ih kasnije zamijenila, što znači da promjene u tom dijelu zakona ne bi trebale utjecati na provedbu izbora u inozemstvu.

Odbacio je tumačenja da je prijedlog rezultat "nervoze" uoči predsjedničkih izbora.

"Nema nikakve panike. Duboko sam uvjeren da predsjednik Josipović ima veliku prednost i da će je pokazati na izborima. Za razliku od njegovih protukandidata, predsjednik Josipović iza sebe ima nešto što je napravio, ima program, vjerodostojnost, podršku birača. Kod drugih kandidata to nismo vidjeli, a nadamo se da ćemo vidjeti. Prema tome, tu ne postoji apsolutno nikakav strah", poručio je Dragovan.

SDP-ov prijedlog u dnevni red uvršten je na današnjoj sjednici Sabora, uz protivljenje HDZ-a, čiji je Davorin Mlakar upozorio da se izborna pravila ne mijenjaju u izbornoj godini.

SDP je prozvao da izmjene predlažu "zbog nervoze na Pantovčaku", a Hini je obrazložio da izmjenama izbornog zakona SDP želi ostvariti "medijsku senzaciju" uoči predsjedničke kampanje.

"Oni tako dobivaju priliku u Saboru govoriti o predjedničkim izborima svega tri mjeseca prije tih izbora. Pritom računaju na naše protivljenje raspravi, zaboravljajući da je Ivo Josipović, ne tako davno, pokušaj da se izborne jedinice usklade s odlukom Ustavnog suda devet mjeseci prije izbora nazivao izbornim inženjeringom", rekao je Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:10