BITKA ZA PARTIJU

SDP NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA PRED VELIKIM RASKOLOM Bernardićevi ljudi prevagnuli, slijedi obračun s 'pobunjenicima', evo tko bi sve mogao otići

 Goran Mehkek / CROPIX

Glavni odbor SDP-a raspravljat će ovu subotu o pitanju povjerenja predsjedniku Davoru Bernardiću, a ako trenutačni šef glavne oporbene stranke dobije povjerenje, što je vrlo izvjesno, onda će pobunjenici protiv njega biti i sankcionirani, odnosno vjerojatno isključeni, zaključak je Predsjedništva SDP-a koje je u utorak do iza 22 sata raspravljalo na Iblerovom trgu.

Iz stranke bi tako mogli biti isključeni Milanka Opačić i Mirando Mrsić, iako se o konkretnim sankcijama nije raspravljalo na Predsjedništvu, a za njima bi onda vjerojatno išli i Peđa Grbin te Ranko Ostojić. Time bi stranka mogla ostati bez četvero saborskih zastupnika, koji će sasvim sigurno nastaviti politički angažman na nekoj svojoj platformi. Pitanje je i hoće li oni biti jedini... Što će, primjerice, napraviti Željko Jovanović, koji također kritizira šefa?

- Ne vidim drugog rješenja. Predaleko je sve ovo otišlo - rekao nam je jedan član Predsjedništva koji je bio u utorak na sjednici, svjestan da u ovom trenutku nijedan scenarij nije dobar za stranku.

Zagorski prijedlog

Predsjedništvo je tako usvojilo prijedlog utjecajnog krapinsko-zagorskog SDP-a koji vodi Siniša Hajdaš Dončić, a koji su podržali i splitsko-dalmatinski SDP-ovci Arsena Bauka, kao i organizacija SDP-a Zagrebačke županije, na čijem je čelu Mihael Zmajlović. Oni su tražili da Glavni odbor, koji će se sastati u subotu, najprije odluči hoće li dnevni red izvještajne Konvencije, koja će se održati krajem godine, nadopuniti pitanjem povjerenja Bernardiću. Kada se to pitanje riješi, onda će se riješiti i status četvorke za koju kažu da su narušili ugled SDP-a.

- Mislim da su Peđa i Ranko imali neku agendu od ranije za novu političku platformu, a da im je ovo izgovor - kaže jedan član Predsjedništva.

Rajko Ostojić je izašao sa sjednice prije završetka i medijima poručio kako je velika većina članova izdvojila Milanku Opačić i Miranda Mrsića kao članove koji su svojim istupima nanijeli štetu stranci i izazvali destrukciju, a da će se o sankcijama raspravljati na sljedećoj sjednici Predsjedništva, koja će se održati odmah nakon što Glavni odbor odluči o povjerenju predsjedniku. Svi su osudili Opačić i Mrsića, međutim, jedino je Bojan Glavašević probao to pitanje relativizirati, a zanimljivo je da Ranka Ostojića nije nitko ni spomenuo. Njegovo je ime spomenuo tek Grbin kada je tražio da se onda i on stavi na “crnu listu” zajedno s Rankom Ostojićem i Ivanom Klarinom, na što su ostali članovi Predsjedništva reagirali pitanjem “Jesu li ga oni ovlastili za to?” i ostali na samo prva dva imena.

- Donijet ćemo jednoglasan zaključak, čekamo sljedeću sjednicu. Ne daj Bože ako se takvi istupi nastave. Nitko nije iznio konkretnu mjeru, niti opomenu, niti suspenziju, niti isključivanje. Samo smo svi konstatirali da su nanijeli štetu SDP-u - rekao je Ostojić.

Ranije je Bernardić dobio gotovo jednoglasnu podršku Predsjedništva, a pri izjašnjavanju o povjerenju, samo Peđa Grbin i Bojan Glavašević nisu glasovali. Grbin je pred novinare izašao prije kraja sjednice jer nije htio sudjelovati, kako je rekao, u raspravi o izbacivanju Opačić i Mrsića, jer to automatski znači da i on izlazi iz stranke. Novinarima je pojasnio kako se izuzeo od glasanja jer Predsjedništvo nema startne osnove za odlučivanje o povjerenju Bernardiću, već to imaju druga tijela, prije svega Konvencija.

Rušenje ugleda

- Povukao sam svoj prijedlog o sazivanju konvencije, a tužan sam jer ni jednom riječju nismo raspravljali o Bernardiću. Razgovarali smo jedino o odgovornosti drugih za narušavanje ugleda stranke. Predložene su sankcije za Opačić i Mrsića. Zato sam napustio sjednicu dok se ne donese odluka o mojoj odgovornosti i o tome ovisi hoću li i dalje biti član - poručio je Grbin.

Dodao je kako mu, ako se SDP nastavi tako ponašati, budućnost nije blistava. Peđa Grbin, kako doznajemo, gotovo je šutke otrpio sve napade i kritike na svoj račun, jedva da je izgovorio dvije rečenice što je iznenadilo njegove kritičare.

Kako doznajemo, i osječko-baranjski SDP-ovci, koje vodi Bernardiću blizak Domagoj Hajduković, sastali su se kako bi usvojili stav oko aktualnih previranja u stranci, ali zaključak koji su oni donijeli vrlo je općenit i ide u pravcu apela da se smire strasti i problemi riješe unutar stranke. Takav općeniti stav rezultat je podijeljenih mišljenja oko toga treba li izbaciti pobunjenike protiv Bernardića iz stranke ili ne. Članstvo u Slavoniji smatra kako se vodstvo svađa zbog fotelja i potpuno su zaboravili na obične članove.

Slijedi, dakle, tjedan odluke za Bernardića. Njegov status znat će se već u subotu. Odluči li Glavni odbor, u kojemu je Bernardić nakon izbora i njegova formiranja imao većinu, pustiti u daljnju proceduru pitanje povjerenja predsjedniku stranke, to znači da je šef SDP-a izgubio povjerenje najvišeg tijela SDP-a, a pojedini članovi očekuju da u toj situaciji sam podnese ostavku. Ne dogodi li se to, i Bernardić dobije podršku, to bi mu dalo odriješene ruke za obračun s “pobunjenicima”, u čemu bi ga onda podržala i tri jaka člana Predsjedništva - Hajdaš Dončić, Bauk i Zmajlović.B

ernardić, kako doznajemo iz vrha SDP-a, i sam želi da se otvori i raščisti njegov status, pa je i sam na Predsjedništvu tražio raspravu o povjerenju njemu kao predsjedniku.

Žele izbaciti

Mjesne organizacije zagrebačkog SDP-a već su u ponedjeljak, i bez znanja gradskog Predsjedništva, predložile izbacivanje iz stranke Miranda Mrsića i Milanke Opačić, a njihov prijedlog dostavljen je na Ibler kako bi se o njemu očitovalo Predsjedništvo stranke. Ono ne može nikoga izbaciti iz stranke, ali može prijedlog proslijediti Glavnom odboru na odlučivanje.

Scenarij za sjednicu Predsjedništva brusio se u utorak gotovo cijeli dan, i to sve do početka sjednice Predsjedništva. Bernardić se zatvorio s najbližim suradnicima, među kojima su bili glavni tajnik stranke Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, koji su razmatrali strategiju.

Blok koji je uz šefa stranke ne bi odgađao izbacivanje oponenata jer misle da su prosinac i izvještajna konvencija daleko, a do tada mogu izazvati još mnogo potresa u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:17