KOMENTIRALI I PLENKOVIĆA

SDP O KURIKULARNOJ REFORMI 'Jasna je poruka, uzmimo iz ruku struke i stavimo u ralje politike. Je li to ono što treba našoj djeci i roditeljima?'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

SDP je u središnjici stranke održao konferenciju za novinare na kojoj su sudjelovali predsjednik stranke Davor Bernardić, Sabina Glasovac i profesor Neven Budak. Između ostalog, članovi SDP-a su se osvrnuli na temu kurikularne reforme povodom prvog dana škole i odluke da na čelo Povjerenstva za njezinu provedbu zasjedne premijer Andrej Plenković.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ispričala se "kao dio aparata koji upravlja državom", "iako se ne osjećam direktno odgovornom, što će djeca i ove godine ići u staru školu, što će učiniti po starom programu, što će nositi teške torbe, a njihovi roditelji kupovati skupe udžbenike", prenosi izjavu N1.

- Dvije godine stojimo na mjestu. Naš obrazovni sustav ne odgovara potrebama, niti ne priprema djecu za 21. stoljeće i izazove koje ono nosi. Ministrica Divjak obećava, ja sam sretna, ali skeptična i oprezna, jer nas dvije godine uvjeravaju u promjene kojih - nema. Tim koji treba završiti posao - ekspertna radna skupina ne postoji, imenovana je na protuzakonit način i nitko ne čini ništa. Premijera više brine što je u javnost izašao način imenovanja, nego da se tako radi. Da bi naša djeca išla u novu školu treba promijeniti zakon a za to treba najmanje 6 mjeseci. Takav zakon u obliku nacrta nije ponuđen. Ovo bi trebalo već vidjeti na proračunu, jedini koji mogu provesti reformu su učitelji i nastavnici. Uz želju da povjerujem, bojim se da se procesi nisu počeli realizirati", rekla je Sabina Glasovac koja je prokomentirala i odluku da na čelu Povjerenstva za provedbu kurikularne reforme bude premijer Plenković.

Zagreb, 040917.
Iblerov trg, prostorije SDP-a.
Konferencija za medije SDP-a o kurikularnoj reformi i pocetku skolske godine. O problemima i perspektivama hrvatskog odgojnoobrazovnog sustava, govorili su predsjednik stranke Davor Bernardic, saborska zastupnica Sabina Glasovac, predsjednik Savjeta za odgoj i obrazovanje SDPa Neven Budak te zamjenica zupana za drustvene djelatnosti Krapinskozagorske zupanije Jasna Petek.
Na fotografiji:
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- Ono što jedino vidimo su promjene na čelu Povjerenstva. Poruka je iznimno loša. Cijela strategija i reforma su se trebale voditi na transparentan način i da ih vodi struka. Jasna je poruka - uzmimo iz ruku struke i stavimo reformu u ralje politike. Je li to ono što treba našoj djeci i roditeljima?

No, ovo ne čudi, promjene su se događale samo u foteljema, jedino čime se Vlada bavi su stolice. Želim pitati premijera i Divjak zbog čega u Ministarstvu znanosti i obrazovanja hrvatski građani plaćaju još desetero državnih dužnosnika. Danas uz 6 pomoćnika imamo 4 državna tajnika i ministricu. To je 11. Koliko je to proračunskih novaca, koliko građani skupa plaćaju ovu opstrukciju i zašto plaćamo te ljude kad nisu u stanju napraviti iskorak ka kvalitetnom obrazovanju. Zašto plaćamo te ljude? Zašto su stolice jedino bitno Vladi u obrazovanju? - pitala se Glasovac.

Bernardić: Nemamo iluzije da će ovo Povjerenstvo provesti reformu
Zagreb, 040917.
Iblerov trg, prostorije SDP-a.
Konferencija za medije SDP-a o kurikularnoj reformi i pocetku skolske godine. O problemima i perspektivama hrvatskog odgojnoobrazovnog sustava, govorili su predsjednik stranke Davor Bernardic, saborska zastupnica Sabina Glasovac, predsjednik Savjeta za odgoj i obrazovanje SDPa Neven Budak te zamjenica zupana za drustvene djelatnosti Krapinskozagorske zupanije Jasna Petek.
Na fotografiji:
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Davor Bernardić čestitao je svim "učenicima i učenicama na prvom danu škole, njihovim roditeljima i učiteljima".

- Nažalost, djeca su opet propustila dobiti priliku reforme obrazovanja. Još jednom je odgođena provedba kurikularne reforme i sada smo nakon dvije godine opet na početku. Entuzijazam svih koji su radili na kurikularnoj reformi, energija svih ljudi koji su iskazali želju je i danas na početku. Obrazovna reforma je odgođena i bit će odgođena i sljedeće godine. Kada provodite pilot projekt to sasvim sigurno znači da će kurikularna reforma biti odgođena i treću godinu zaredom. Bez obzira što HDZ, Plenković i Divjak pričali, reforma stoji. Guraju nam prošlost kao teme, a djeci kradu budućnost. Hrvatska može i zna. Nema većeg čina domoljublja od omogućavanja djeci da imaju bolje obrazovanje. Nemamo iluzije da će ovo Povjerenstvo provesti reformu. Povjerenstvo nije u stanju imenovati Ekspertnu skupinu, pa kako će onda provesti kompletnu strategiju. To me brine i opterećuje - prenosi N1 među ostalim izjave s SDP-ove pressice.

- HNS se ovih dana prepucava s premijerom, htjeli su ga maknuti, a on se sam stavio na čelo Povjerenstva. SDP provodi ono što Vlada najavljuje u Krapinsko-zagorskoj županiji, djeca tamo imaju pravo na dodatne sadržaje, imaju više opreme i to moramo omogućiti u svakoj školi u Hrvatskoj. Bez učitelja nije moguće kvalitetno obrazovati djecu za budućnost - rekao je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:31