DRASTIČNA MJERA

SDP-U PRIJETI 6 MILIJUNA KUNA KAZNE! Milanović proziva: 'Glavni državni revizor je HDZ-ovac!'

Najveća vladajuća stranka nije na vrijeme objavila svoje financijsko izvješće za prošlu godinu
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ima neke ironije u tome. Stranke koje su pod optužbom da su popljačkale RH mogu platiti isto toliko, 5 ili 6 milijuna kuna. To nije malo, ali preživjet cemo. Zakone moramo poštivati i kad su besmisleni, rekao je Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je Državni ured za reviziju poslao je danas saborskom Odboru za Ustav prijedlog da se najvećoj vladajućoj stranci SDP-u, uskrati novac iz proračuna budući da su nisu na vrijeme objavili svoje financijsko izvješće za prošlu godinu.

Maksimalna kazna koja je previđena za takvo kršenje Zakona je obustava proračunskog novca na tri mjeseca što znači da bi SDP mogao ostai bez 6 milijuna kuna!

Milanović je istaknuo kako SDP-ovo dvodnevno kašnjenje u objavi godišnjeg financijskog izvješća ne znači ni prekršajnu, a kamoli kaznenu odgovornost, već da je riječ o administrativnoj mjeri.

- To su stečena prava, pa tako SDP za svoje milijune kuna ima najlegitimniju pravnu osnovu, a to je volja birača koji su nam dali glasove na izborima. Ti glasovi su prema zakonu pretočeni u financijska sredstva iz kojih se mi kao ustavna institucija financiramo - poručio je.

'KASNIMO S IZVJEŠĆEM JER JE ODGOVORNA OSOBA ZAVRŠILA NA HITNOJ OPERACIJI!' SDP objavio pregled računa u 2012.

Pozivajući se na Ustav, po kojemu se prava i slobode mogu ograničiti samo osudom za teška i osobito teška kaznena djela, ili se mogu izgubiti te zabraniti njihovo stjecanje na određeno vrijeme ako to zahtjeva zaštita ustavnog poretka, odredbe Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe po kojima se drastično kažnjava kašnjenje u objavi izvješća nazvao je protuustavnima te najavio zakonske izmjene u tom dijelu.

- Ovdje se stečena prava, kao posebno zaštićena ustavna kategorija, oduzimaju administrativnom mjerom zbog zakašnjenja od dva sata ili dva dana. Toliko o ustavnosti ovog zakona - rekao je Milanović.

Sporne zakonske odredbe kritizirao je i zato što drastične kazne, kakvima smatra gubitak četvrtine godišnjeg financiranja iz proračuna, predviđa za minimalno kašnjenje u objavi izvješća, no ne govori o posljedicama kada je izvješće nepotpuno, krivotvoreno ili jednostavno loše.

- Općenito je cijeli sustav postavljen ne po principu oko za oko zub za zub, nego oko za nokat, a za dva nokta dvije glave", kazao je, naglasivši da su SDP-ova prava, pa tako i ono na financiranje, stečena odlukom građana na izborima, prema unaprijed utvrđenim pravilima.

- Mi od toga živimo i financiramo se, nemamo tajne izvore financiranja i platit ćemo na kraju ili nećemo, ovisno o odluci suda. Mi nismo korporacija, bez novca ne možemo raditi svoj posao, bez kuna ne možemo finacirati izbornu kampanju, ali isto tako postoji nešto više u ovoj priči, a to su vrijednosti, ustavni poredak - poručio je Milanović.

- Snosit ćemo posljedice, ali ćemo promijeniti Zakon jer možemo, rekao je Milanović i najavio kako će pokušati osporiti kaznu pred Upravnim sudom.

Osvrćući se na dopis koji je glavni državni revizor poslao SDP-u i stranku obavijestio da se obratio Odboru za Ustav, Milanović je rekao kako je glavni državni revizor prošle godine "zaboravio raditi svoj posao", budući da su dvije stranke, tada iz vladajuće koalicije, s objavom izvješća zakasnile dva tjedna, a njegov Ured nije reagirao.

- To je nekako promaklo, to nitko nije primjetio. Naprosto, odspavalo se, možda zbog straha zato jer su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da to nije iz straha, da nema veze sa stranačkom pripadnošću. Navodno je glavni državi revizor član HDZ-a, to su kolege iz HDZ-a i tvrdili kad je izabran 2010. godine. To je također jedna nezgodna situacija u kojoj netko tko ima politički profil odlučuje o ovakvim stvarima - rekao je.

Upitan misli li da je glavni državni revizor donio političku, a ne administrativnu odluku, Milanović je odgovorio: "Donio je odluku koju je formalno po zakonu jedino i mogao donijeti jer je zakon takav kakav je".

Ured za reviziju jutros je prijedlog o kazni uputio Odboru za Ustav. Utvrdili su da Zakon nije prekršio samo SDP već i nezavisni zastupnici Furio Radin i Vladimir Bilek te i za njih predlažu da im se obustavi isplata proračunskog novca. Saborski odbor može, ali i ne mora mora podržati takav prijedlog Revizije o obustavi isplate proračunskog novca.

- Ured za reviziju nema ništa s tim hoće li Odbor podržati naš prijedlog ili ne. Ured je samo ispunio svoju zakonsku dužnost - utvrdili smo tko nije na vrijeme objavio financijsko izvješće, te predložili kazne prema članku 42. Zakona o financiranju političkih stranaka - rekli su nam danas u Uredu za reviziju.

SDP je podsjetimo, zakasnio nekoliko dana sa objavljivanjem svog financijskog izvješća za prošlu godinu. Pravdali su se kako to nisu mogli učiniti na vrijeme jer im je službenica iz računovodstva koja se time bavi, završila u bolnici. U cijelom slučaju su još i lagali jer su najprije tvrdili kako su kašnjenje najavili Uredu za reviziju i Državnom izbornom povjerenstvu da bi se kasnije otkrilo kako to nije istina te da su obavjestili samo Finu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:24