ŽESTOKI OBRAČUN

ŠEF CRVENOG KRIŽA 'Upozorio sam na pljačku, a načelnik općine me tresnuo tako da sam se strovalio sa stolice'

milna,brac,101005pocelo rusenje vikendica u Nadosibovoj pokraj milnenacelnik opcine Milna Frane LozicFoto:Duje Klaric-desk-
 Duje Klarić/CROPIX

Na moje je riječi Frane Lozić, načelnik Milne, pobjesnio. Doletio je do mene i udario me šakom. Tako jako, da sam se strovalio sa stolice. Stvorio se tu i njegov otac Toma Lozić, koji se uvredama obrušio na mene. Vikao je 'kako me sutra neće biti' i 'da će mi kuću zapaliti'. Ljudi su sa strane priskočili u pomoć. Razdvojili nas. I spasili me. Ali, za kratko..., priča to u jednom dahu Pavle Bonačić Proti za Slobodnu Dalmaciju , prisjećajući se kako je jedva uspio izvući živu glavu sa skupa službeno nazvanog 'Rasprava o izmjenama i dopunama prostornog plana Općine Milne'.

Mještani su se okupili u prizemlju Osnovne škole kako bi čuli novotarije oko prostornog plana, a, ispostavilo se na kraju, nazočili su pravom obračunu načelnika, načelnikova oca s predsjednikom Crvenog križa Brača, a koju funkciju trenutačno obnaša 74-godišnji Proti.

I nastavlja nam Bonačić Proti svoju priču, a glas mu još drhti:

- U onoj gužvi, načelnik Lozić odjednom je zgrabio stolicu. Bio je nekih pet, šest metara udaljen. Bio je potpuno bijesan. Podigao je stolicu i bacio prema meni. Pogodio me u nogu, tvrdi Proti.

Eto, tako je prvi čovjek bračkog Crvenog križa, prema njegovu kazivanju, izvukao živu glavu i - hematom na nozi.

Pozvana je policija. Dakako, uzeli su iskaze svih sudionika u incidentu. Nakon toga su Tomi Loziću, načelnikovu ocu, iz kuće zaplijenili lovačku pušku. Sigurno je - sigurno, pomislili su, valjda, policajci, a sve da milnarskim zrakom, osim psovki, ne bi, ne daj Bože, te večeri letjeli i - meci.

- A dobro, pitamo Bonačića Protija, - koje su to vaše riječi što su načelnika Lozića, prije samog incidenta, izbacile iz takta?

- Rekao sam, i to pred svima, a bilo nas je sedamdesetak okupljenih: 'Ljudi, nemojte mu vjerovati! Ovo je sve laž, ovo je još jedna vrsta pljačke općine Milna', govori nam Proti.

- Nimalo diplomatski. A što je uslijedilo potom?

- Načelnik mi je prišao i verbalno me napao. No, ubrzo se povukao pa je rasprava nastavljena.

- Dobro, a zašto ste tako, blago rečeno, žučno reagirali?

- Ljutilo me sve to, kao Milnaranina. Prenamjenio je zemljišta, a da nitko nije znao.

- Priča se kako ste tom prenamjenom prostornog plana i osobno pogođeni. Pa da je u i tome razlog vašeg neprimjerenog istupa?

- Istina, moja zemlja ispala je iz obuhvata za građevinsku zonu. No, radi se o jednom masliniku... Mene je više ljutio način kojim sve to ide, cijela ta priča... tvrdi Proti.

Inače, Pavao Bonačić Proti, sada prvi čovjek Crvenog križa, u više je navrata bio i vijećnik u Općini Milna. S načenikom Franom Lozićem do sada se, kaže, povremeno sukobljavao tek verbalno. 'Nikad ovako, kao u ponedjeljak navečer...'

Na žalost, Franu Lozića, načelnika Milne, nismo mogli čuti kako bi ispričao svoju verziju cijelog događaja. Na naše pozive, kao i na pozive nekih naših kolega - jednostavno se nije htio javljati na mobitel.

U supetarskoj policiji, pak, poštuju pravila struke. Ljubazno su nas odbili, ogradivši se kako 'nemaju ovlasti davati izjave'. I uputili nas na 'šefove u Splitu'...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:58