OTKAZ U HAC-u

ŠEF IZ PAKLA Razbjesnio ga otkaz: ‘Ovo je osveta alkoholičara,fiškala i prodavača pekmeza’

O tome se priča u HAC-u: Guštin je svim djelatnicima Sektora građenja uputio mail u kojem se obračunava s čelnicima Uprave

Dražen Guštin, nekadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta , dobio je otkaz zbog nedolaženja na posao. Guštin je bio zaposlen na mjestu glavnog inženjera projekta u Sektoru građenja - Projektnoj jedinici Zagreb - Sisak.

Davor Mihovilić, predsjednik Uprave HAC-a, 19. rujna donio je odluku o otkazu. U odluci se navodi da je Guštin kršio propise o evidenciji dolazaka i odlazaka s posla. Za njega ne postoji evidencija dolazaka i odlazaka s posla u razdoblju od 1. siječnja do 5. svibnja 2013. Odnosno u razdoblju od 6. svibnja do 31. srpnja 2013. evidentirano je da je na posao došao 17 puta, a s posla je otišao samo jednom. Guštinu se uz to zamjera da od 1. svibnja 2013. redovito kasni na posao i odlazi ranije, što je utvrđeno na temelju izvještaja GPS sustava iz službenog automobila koji on koristi.

Radne obaveze

Uručeni otkaz toliko je razljutio Guština da je svim djelatnicima Sektora građenja 2. listopada uputio mail u kojem se obračunava s čelnicima Uprave HAC-a. Popratni tekst maila predmet je razgovora među zaposlenicima HAC-a koji su većinom zgroženi načinom komunikacije bivšeg šefa. Guštin tako piše: “Konačno neka radni narod vidi kako se drug Mihovilić prodavač Domestosa i marmelada i drug Sente jalovi zagorski fiškal i lječeni alkoholičar na način na koji se drug Staljin obračunavao sa Španjolskim borcima pokušava obračunati sa pravim borcima HAC-a...” U potpisu D. G. Mihovilić je sadašnji predsjednik Uprave HAC-a, a Sente je član Uprave za pravne poslove. U mailu su priložena tri prigovora u kojima se Guštin referira na odluke Uprave iz svibnja i kolovoza u kojima ga se poziva na obavezu izvršavanja radnih obaveza. Guštin tako navodi da mu je zamjereno da nije dolazio na sastanke dok je bio bolestan te da ga Uprava mobingira. Posebno je zanimljiv prigovor iz kolovoza.

Nadoknada štete

U njemu se navodi da se od njega traži da poslodavcu nadoknadi štetu u iznosu od 681,90 kuna jer je službenim automobilom napravio 227,30 kilometara u privatne svrhe. Guštin tvrdi da je u vrijeme kad mu se spočitava da je koristio službeni auto bio na godišnjem odmoru i da je u tom vremenu razdužio automobil. Tvrdi također da je u to vrijeme auto bio na servisu. Kako mu taj argument unutarnja kontrola nije uvažila, Guštin se ružnim rječnikom obrušio na Upravu i djelatnike kontrole. “Ponovnim čitanjem svoga pojašnjenja iz kojeg bi svako normalan shvatio pogrešku odgovornih djelatnika unutarnje kontrole dolazim do zaključka da bi navedeni odgovorni djelatnici ipak trebali potražiti profesionalnu i stručnu pomoć u sjeverozapadnom dijelu grada Zagreba.” Guštin dalje navodi kako “postoji jasna uputa iz Uprave HAC-a da mu se po bilo koju cijenu, pa i cijenu da im normalni zaposlenici ipak predlože stručnu pomoć u sjeverozapadnom dijelu Zagreba, svakako nađe neka nepravilnost”.

Na godišnjem odmoru

Guština je za predsjednika Uprave HAC-a bio postavio bivši ministar prometa Zlatko Komadina, a u prosincu prošle godine smijenio ga je ministar Siniša Hajdaš Dončić uz argument da nije proveo restrukturiranje tvrtke. Nakon smjene odmah je izmišljeno novo šefovsko mjesto, za što je trebalo izmijeniti i interni HAC-ov pravilnik. No, od toga se ipak odustalo te je postavljen za glavnog inženjera projekta u Sektoru građenja s plaćom od 14 tisuća kuna. Guštin je u ovom trenutku na godišnjem odmoru te će mu otkazni rok od jednog mjeseca i jednog dana, tijekom kojeg ne mora dolaziti na posao, početi teći po završetku godišnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:17