MIROSLAV ŠIMIĆ

ŠEF KLUBA ZASTUPNIKA MOSTA 'Kamenčić u cipeli? Petrov iza sebe ima cijela dva kubika šljunka'

Tomislav Karamarko i Božo Petrov na svečanom obilježavanju 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Reublike Hrvatske, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske

Šef zastupničkog kluba Mosta nezavisnih lista Miroslav Šimić gostovao je u utorak navečer u emisiji RTL Direkt u kojoj je izjavio da je na djelu 'polublokada sustava'.

- Vlada i ministri i dalje odgovorno rade svoj posao, ali ne treba bježati od toga da imamo problem. Sve ovisi o tome kada će predsjednik Sabora na dnevni red staviti raspravu o Tomislavu Karamarku, a onda ćemo imati nekakva rješenja, rekao je Šimić i dodao da se sve može brzo okončati ako Karamarko odluči otići iz Vlade sam.

- To je jedan od načina. Drugi način ja sada ne vidim, ali u politici je sve moguće pa me možda nešto već sutra demantira, izjavio je Šimić.

Kaže da odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ne može utjecati na Mostovo stajalište o nužnosti Karamarkova odlaska s funkcije prvog potpredsjednika Vlade.

- Povjerenstvo raspravlja o drugačijoj vrsti odgovornosti. Ono na što se Most poziva je politička odgovornost oko koje odlučujemo svi mi. Svi ministri i oba potpredsjednika su morala imati potporu vladajućih, a ovdje se radi o tome da gospodin Karamarko zbog MOL-a više nema našu političku potporu. I tu nije presudan stav Povjerenstva, on može biti važan za neke druge stvari. Bilo bi nam drago da brzo donesu odluku, ali to ne može utjecati na nas, rekao je Šimić.

On smatra da se u javnosti pokušava proturiti pogrešna teza da se ovdje radi o sukobu dvije osobe - Petrova i Karamarka.

- To uopće nije istina. I ministri i zastupnici su rekli što misle o ovome. Ovdje se ne radi o osobnom odnosu. Cijenimo pokušaje predsjednika Vlade da pokuša umiriti situaciju jer je važna stabilnost Vlade. Vlada, ministri i premijer imaju našu punu potporu, ali je nema prvi potpredsjednik Vlade, bio je jasan Šimić.

On inzistira da se ne radi o sukobu bilo na stranačkoj bilo na osobnoj razini.

- Mi protiv Karamarka načelno nemamo ništa, ali imamo zamjerke na politički teret koji je nastao nakon ove afere. I jednostavno mislimo da hrvatska politika, u skladu s novim standardima, ne može prijeći preko toga, pojasnio je.

Šimić je prokomentirao i Karamarkovu izjavu da je Božo Petrov 'kamenčić u cipeli'.

- U tim emotivnim istupima svašta se kaže. Mislim da je Karamarko aludirao na Petrova. Ja ponovno želim reći da se ne radi o sukobu dvije osobe i onda nije u pitanju kamenčić, nego cijela dva kubika šljunka koji stoji iza gospodina Petrova, rekao je.

U slučaju da Karamarko u Saboru dobije povjerenje, na potezu će, kaže Šimić, biti Nacionalno vijeće Mosta koje će odlučiti o nastavku suradnje s HDZ-om.

- Ne mogu prejudicirati odluku, ali mogu pretpostaviti u kojem smjeru će to ići, rekao je.

Kazao je i da je Most 'jako zainteresiran' da postupak izbora ustavnih sudaca prođe u redu i da se oni izaberu jer su važni za stabilnost države.

- Most će sudjelovati u tome, ali mogu unaprijed reći da ćemo jako voditi računa o kvaliteti kandidata i da sigurno nećemo pristati na sva imena koja su se dosad pojavila u javnosti. Ovo prvenstveno mora biti sud, a ne politička institucija. (...) Ne mislim da će doći do krize. Postoji određen broj kandidata i dovoljan broj kandidata oko kojih mislim da se svi možemo složiti, rekao je.

Ne čudi ga, kaže, želja sve većeg broja građana da se čim prije organiziraju prijevremeni izbori, a nije iznenađen ni sve snažnijom podrškom birača Živom zidu, nerijetko nauštrb Mosta.

- Što se tiče Mosta, mi nismo opterećeni popularnošću i anketama... Mi smo svi spremi spakirati kofere i otići kući ako bi nešto drugo značilo gubitak naše vjerodostojnosti i svega onoga što smo govorili u kampanji i nakon kampanje, zaključio je Šimić razgovor za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:08