VELIKI DAN

Šef Sabora Gordan Jandroković uputio čestitku u povodu Svjetskog dana Roma

Ističe kako su prava Roma u Hrvatskoj zajamčena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Gordan Jandroković

 Lucija Ocko/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak čestitku u povodu Svjetskog dana Roma, ističe da su prava Roma u Hrvatskoj zajamčena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, a važno je i da Romi nastave aktivno sudjelovati u kreiranju vlastite budućnosti.

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim našim sugrađankama i sugrađanima pripadnicima romske nacionalne manjine upućujem iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana Roma. Ustanovljen na prvom Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, Svjetski dan Roma uvijek je prigoda i za osvrt na položaj romske nacionalne manjine u Hrvatskoj te na naš zajednički suživot", naveo je u čestitci Jandroković, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Ističe kako su prava Roma u Hrvatskoj zajamčena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

"Naša je trajna zadaća da ona ne ostanu tek slovo na papiru, već da predano i sustavno radimo na promicanju jednakosti i ravnopravnosti Roma u svim segmentima društvenog djelovanja, uz stalne konkretne iskorake na poboljšanju njihova položaja. Provedba Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021.-2027. Vlade Republike Hrvatske ostaje ključnim instrumentom za postizanje navedenog", dodao je Jandroković.

Nadalje, rekao je, "nužno je da uvijek budemo spremni suprotstaviti se marginalizaciji ili diskriminaciji Roma, te promicati izgradnju društva s više tolerancije, međusobnog razumijevanja i uvažavanja različitosti. Istovremeno, osobito je važno da pripadnici romske nacionalne manjine nastave aktivno sudjelovati u kreiranju vlastite budućnosti, kako političkim djelovanjem tako i angažmanom kroz kulturne i udruge civilnog društva, čuvajući dragocjenu posebnost svoga naroda", naglasio je Jandroković

"8. travnja nije samo podsjetnik na dugu, ali i bremenitu povijest Roma, već i istinska proslava bogatstva njihova kulturnog izričaja. Stoga svim pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj još jednom čestitam njihov veliki dan!“, naveo je u čestitci predsjednik Hrvatskog sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:36