PRVI POTEZI

ŠEF SDP-a NAJAVIO KAVU S PLENKOVIĆEM 'Volio bih da se nađemo u kafiću u centru Zagreba pa da na licu mjesta vidi kako njegova reforma utječe na ljude'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić u emisiji Novi dan na N1 televiziji rekao je kako će poslati premijeru Andreju Plenkoviću čestitku za blagdane, ali ga i pozvati na kavu. Međutim, taj poziv na kavu ima i jednu 'caku'.

- Nije bilo službenog poziva. Uputit ću mu ovih dana čestitku za Božić i poželjet mu mnogo uspjeha. Uputit ću mu i poziv na sastanak da se nađemo primjerice u siječnju u kafiću u centru Zagreba da vidi kako su ove promjene oko PDV-a utjecale na ugostitelje - rekao je Bernardić koji je i prokomentirao Plenkovićev nastup u emisiji 'Nedjeljom u dva'.

- Nisam jučer čuo nikakve odgovore. Nisam čuo nikakve jasne političke odgovore, više je to bilo političko izmotavanje. Mi smo bili vrlo jasni - donesite zakone, donesite zakon o minimalnoj plaći, uklonite fašističke simbole i ne bacajte ljagu na Domovinski rat, nastavite obrazovnu reformu, zaštitite INA-u i radnike INA-e, zaštitimo proizvodnju.

Bernardić je prokomentirao i HOS-ovu ploču u Jasenovcu, kao i povorku desničara u Zagrebu.

- Predložili smo poštivanje zakona i spriječavanje bacanja ljage jedne grupe na Domovinski rat. Zaključke Odbora za Ustav koji je presudio da se treba ukloniti ploča u Jasenovcu, to smo u SDP-u inicirali. Ti zaključci su da se postupi po sili zakona. To znači zabrana postavljanja fašističkih simbola. Sam pozdrav koji se povezuje s fašizmom je potpuno neprihvatljiv. Potpuno odvajam HOS od samog pozdrava. Neka naprave novu ploču, bez pozdrava. Što se tiče povorke radikalnih desničara, taj politički ekstremizam ne pada na plodno tlo. Naši sugrađani se plaše jačanja ekstremne desnice i to treba spriječiti. Treba se okrenuti budućnosti i ostaviti to u prošlosti. Trebamo gledati kako od 1.1. pomoći radnicima, ugostiteljima, mladima u ovoj zemlji, zaštititi nacionalne interese. To je politika SDP-a, nećemo se baviti prošlošću. U RH moramo završiti s povijesnim temama. Moramo dogovoriti što su naše vrijednosti i na čemu počiva RH, a u našem Ustavu počiva na antifašizmu. To je jedan od razloga i zašto sam tražio sastanak s premijerom Plenkovićem i konačno završimo raspravu o ustašama i partizanima. Moraju se dvije najveće političke opcije dogovoriti oko ključnih stvari u Hrvatskoj - rekao je Bernardić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:06