JEDAN NA JEDAN

ŠEF UPRAVE HT-a DAVOR TOMAŠKOVIĆ 'Hrvatska je malo tržište, premalo za čak tri operatera'

 Foto: Goran Sebelić / CROPIX

- Previše jaja stavljamo u istu košaru, a to znači da smo previše ovisni o turizmu i, ako njemu loše krene, bit ćemo u velikim problemima. Moramo stvarati okruženje u kojem će se više razvijati i druge djelatnosti - rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković u razgovoru sa Zoranom Šprajcom na Weekend Media Festivalu u Rovinju.

Iz svog iskustva života i rada u inozemstvu zaključuje kako je kvaliteta života ovdje na visokoj razini, što većina ljudi ne zna cijeniti. Ustvrdio je da se teško može zamisliti na čelu neke državne tvrtke, primjerice HEP-a, jer menadžer ne može biti uspješan ako radi pod pritiskom političkih elita.

- U Hrvatskoj politici je previše populizma, a premalo kompetencije. Gospodarstvo grca pod pritiskom poreza i parafiskalnih nameta koji se mogu smanjiti samo ako država smanji svoje troškove. A mi u zemlji od 4 milijuna stanovnika imamo 500 općina. Stranci nas doživljavaju kao državu koja je nepouzdana za investiranje jer ne možeš planirati troškove s obzirom na to da Vlada, kada joj ponestane novca, iznenada poveća neki porez - kaže Tomašković.

Populizam

Prema njegovim riječima na malom hrvatskom tržištu telekomunikacija teško mogu dugoročno opstati tri operatera. Europsko tržište telekomunikacija je, dodaje, prefragmentirano. U SAD-u, uspoređuje, postoje 4 operatera, a u Europi ih je oko 200.

Tomašković se osvrnuo i na nedavnu vijest iz Bruxellesa da se od srpnja iduće godine ukida roaming u zemljama EU. Ta je odluka još uvijek nedorečena jer bi se, dodao je, moglo dogoditi da korisnik kupi telefonsku karticu u primjerice Litvi, gdje su usluge jeftinije nego u drugim zemljama, i da je koristi u Hrvatskoj.

Stresan posao

Šprajca je zanimalo po čemu se mladi menadžeri njegove generacije najviše razlikuju od starijih?

- Mi smo se uglavnom školovali i radili u inozemstvu i odluke donosimo analitički, na temelju činjenica, dok su moji stariji šefovi češće odlučivali po instinktu. Osjećaj je važan, ali može prevariti - odgovorio je Tomašković i dodao kako u HT-u nije otpustio brojne menadžere zato što mu se oni nisu sviđali nego zbog uvjerenja da će njihovim odlaskom kompanije biti bolja.

- Moram brinuti o novcu naših dioničara koji od nas očekuju točno određeni profit. Ako ga ne ostvarimo, oni će svoj kapital povjeriti nekom drugom - zaključio je Tomašković temu bolnih rezova i otpuštanja. Otkrio je kako prilikom zapošljavanja daje prednost ljudima sa stavom jer se to ne može naučiti, za razliku od nekih tehničkih znanja.

- Ne osvrćem se za pogrešnim odlukama koje sam donio, nego se bavim njihovim posljedicama, odnosno donosim nove odluke kojima ću ispraviti greške. Svaki dan iskrsne neki novi problem i zato je ovaj posao jako stresan jer moraš stalno donositi odluke visokog rizika. No, pozitivno je što možeš donijeti odluku, lupiti šakom o stol i reći da će biti tako - objašnjava prvi čovjek HT-a, rođen 1969. godine u Vinkovcima. Prisjetio se svojih menadžerskih početaka potkraj 90-ih godina, kada je kao konzultant u Beču četiri godine radio 15 do 16 sati dnevno. Tada je, otkriva, odlučio da se želi vratiti u Hrvatsku. Dvije je godine bio direktor strategije i razvoja u HT-a pa je preuzeo Tisak, koji je u dvije godine postao profitabilna kompanija. Tada prihvaća poziv prvog čovjeka Adrisa Ante Vlahovića da vodi TDR, odakle 2014. odlazi u HT. Hrvatska je, tvrdi, malo tržište pa menadžer da bi napredovao mora mijenjati industrije.

HT je u Rovinju neslužbeno najavio svoju novu uslugu Stream on, namijenjenu korisnicima njihovih paketa Magenta. Od 1. listopada oni će moći na svojim mobitelima gledati filmove i serije bez trošenja podatkovnog prometa iz svoje tarife.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51