KRUNOSLAV ANTOLIŠ

ŠEF VIJEĆA ZA NADZOR OBAVJEŠTAJNIH AGENCIJA BIT ĆE ČOVJEK KAŽNJEN ZBOG PLAGIRANJA? Zbog prepisanog rada morao otići s Ekonomskog fakulteta

Krunoslav Antoliš je 2003. zbog prepisanog rada morao otići s Ekonomskog fakulteta, a nakon toga se zaposlio na Policijskoj akademiji
 HANZA MEDIA

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost predložio je da predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija bude Krunoslav Antoliš, doktor informacijskih znanosti koji radi kao profesor na Visokoj policijskoj školi, a koji je još 2003. godine uhvaćen, kako su pisali mediji, u plagiranju.

Prijedlog

Na natječaj za nagradu Zaklade “Prof. dr. Marijan Hanžeković” prijavio je rad pod naslovom “Nacionalne vrijednosti i nacionalni interesi u informacijskom dobu”, no tadašnjeg docenta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Antoliša žiri je otkrio da je prepisao rad američkog autora Williama R. Fasta. Antoliša smo jučer kontaktirali, ali rekao nam je da ne može davati nikakve izjave bez suglasnosti Ranka Ostojića, predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Kazao nam je da stoga ne može komentirati ni slučaj plagiranja iz 2003. godine nakon kojeg je otišao s Ekonomskog fakulteta, pa ni da nam ne može reći koji mu je to mandat u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Jedino što nam je kazao jest da je to tek prijedlog i da ga Sabor još nije potvrdio.

Prepisano

- Predsjednik Vijeća postajem kada Sabor potvrdi prijedlog, ali to je sve što vam zasad mogu reći - rekao je Antoliš. Večernji list je, naime, 2003. godine objavio da se tadašnji profesor s Ekonomskog fakulteta Antoliš javio na natječaj Zaklade “Prof. dr. Marijan Hanžeković” za dodjelu godišnjih nagrada te da su utvrdili da je prijavio prepisani rad. To je ocijenio Odbor za dodjelu nagrada, navodi se u članku, a članovi Odbora bili su Predrag Bejaković, Pero Jurković, Evan Kraft, Dubravko Mihaljek i Katarina Ott. Navode da je “rad s naslovom Nacionalne vrijednosti i nacionalni interesi u informacijskom dobu eliminiran iz natječaja jer je u recenzentskom postupku utvrđeno da je to gotovo potpuno prepisan, odnosno preveden rad autora Williama R. Fasta”. O odluci Odbora Zaklade “Hanžeković” tada je bilo obaviješteno Fakultetsko vijeće i dekan Ekonomskog fakulteta te rektorica Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Helena Jasna Mencer. Antolišu bi ovo trebao biti četvrti mandat u spomenutom saborskom Vijeću, a funkciju predsjednika Vijeća obavljao je i u prošlom mandatu.

Ostojićev izbor?

Kao članovi Vijeća predloženi su Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, Josip Čerina, doktor informacijskih i komunikacijskih znanosti, Krešimir Margaletić, zaposlen u Službi za politički sustav i nacionalne manjine u Ministarstvu uprave, magistar elektrotehnike Albert Jurišić iz udruge U ime obitelji, te pravnik Nenad Mijatović i Nenada Vukman koji su u Vijeću bili i u prošlom mandatu.

- Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost do uže je liste došao dogovorom - rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić, čiji je navodno izbor bio upravo Antoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:43